Facebook Pixel Βόμβα από Γουόκαπ! Θέλει να παίξει στην Εθνική - Προχωρά η ελληνοποίηση
| 2023-04-18 15:47:00

Βόμβα από Γουόκαπ! Θέλει να παίξει στην Εθνική - Προχωρά η ελληνοποίηση

Sportdog Team
Βόμβα από Γουόκαπ! Θέλει να παίξει στην Εθνική - Προχωρά η ελληνοποίηση

Ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού έστειλε επιστολή στην ΕΟΚ δηλώνοντας ότι νιώθει Έλληνας και θέλει να παίξει στο ομοσπονδιακό μας συγκρότημα.

Βόμβα έριξε στο ελληνικό μπασκετικό στερέωμα ο Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος σε επιστολή του προς την ΕΟΚ εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει Έλληνας και να παίξει στο ομοσπονδιακό μας συγκρότημα.

O Αμερικανός Γκαρντ στην τοποθέτησή του προς την Ομοσπονδία δήλωσε πως νιώθει Έλληνας, πως βλέπει το μέλλον του στη χώρα ακόμη και μετά το τέλος της καριέρας του και πως εφόσον αρνηθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στην «επίσημη αγαπημένη», θα επιστρέψει το διαβατήριο που θα εξασφαλίσει και θα παραιτηθεί από τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό (όπως π.χ. να αγωνίζεται ως κοινοτικός σε κάποια πρωταθλήματα).

Εξάλλου πρόσφατα το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό επεκτάθηκε μέχρι το 2027. Ο παίκτης εμφανίζεται... ερωτευμένος με την χώρα. Τον περασμένο Ιανουάριοο, μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στο Περιστέρι με δικό του buzzer beater, ο Τεξανός γκαρντ είχε ρωτηθεί από την ΕΡΤ αν σκέφτεται το ενδεχόμενο να παίξει στην Εθνική Ελλάδας και είχε απαντήσει «... μα, είμαι Αμερικανός. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι». Φαίνεται, ωστόσο, πως στους μήνες που ακολούθησαν ωρίμασε η ιδέα μέσα του και με την παρότρυνση και της ομάδας του το θέμα προχώρησε.

 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η υπόθεση είχε ήδη διαβιβαστεί με θετική εισήγηση από την ΕΟΚ στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, που επίσης διάκειται θετικά και οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Μια τέτοια εξέλιξη, πέραν του ότι θα θέσει έναν πολύ ικανό παίκτη στη διάθεση της Εθνικής ομάδας εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου (και όχι μόνο) εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του Ολυμπιακού, καθώς εφόσον ελληνοποιηθεί ο Γουόκαπ θα ελευθερωθεί μια θέση ξένου στους «ερυθρόλευκους». Μάλιστα οι πληροφορίες υποστηρίζουν, ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να εκδοθεί το ΦΕΚ και να δημοσιοποιηθεί, κάτι που υπολογίζεται να γίνει το επόμενο δεκαήμερο.

Υπάρχει όμως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης. Η Εθνική ομάδα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μόνο έναν παίκτη που έχει αποκτήσει την νόμιμη ιθαγένεια της χώρας μέσω πολιτογράφησης αφού έχει συμπληρώσει τα 16 χρόνια. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως αν ο Γουόκαπ γίνει Έλληνας, τότε δεν θα μπορεί να αγωνιστεί ΚΑΙ αυτός αλλά ΚΑΙ ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με την Εθνική ομάδα στην ίδια διοργάνωση, αλλά μόνο ένας εκ των δύο (ή κάποιος άλλος, όπως π.χ. ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, που επίσης έχει κινήσει εδώ και καιρό τις διαδικασίες ελληνοποίησης).

Όπως και να έχει η εξέλιξη μεγαλώνει τη δεξαμενή παικτών για την στελέχωση της Εθνικής από τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος παρεμπιπτόντως συνεργάζεται με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ στη Φενέρμπαχτσε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και άλλες ομάδες έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος να πολιτογραφήσουν κάποιον ξένο.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι ο Λορέντζο με τον οποίο η Ισπανία κατέκτησε το Ευρωμπάσμετ χωρις καν να αγωνιστεί ποτέ στην ACB.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags