Facebook Pixel Η εξέλιξη των τερματοφυλάκων
| 2012-11-30 01:14:00

Η εξέλιξη των τερματοφυλάκων

Η εξέλιξη των τερματοφυλάκων

Είναι γεγονός πως τις περισσότερες φορές σε άρθρα γίνεται λόγος κυρίως για τους μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές ή για τους επιθετικούς, ενώ για τους αμυντικούς και τους τερματοφύλακες οι αναφορές είναι λιγότερες.
 

Παρακάτω θα γίνει μια αναφορά για το ρόλο που έχουν οι goalkeepers και το πόσο σημαντικοί είναι για μια ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο προγραμματισμός των καλών ομάδων που δεν αφήνουν τα πράγματα στη τύχη τους είναι να έχουν πάντα στο δυναμικό τους έναν πολύ καλό τερματοφύλακα, αφού αυτός αποτελεί τη βάση της ομάδας.

Στη διάρκεια των χρόνων ο τρόπος παιχνιδιού της θέσης αυτής έχει αλλάξει και αυτό συνέβη διότι έχουν τροποποιηθεί οι κανονισμοί και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται κι έτσι τα χαρακτηριστικά του καλού τερματοφύλακα έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Σήμερα σχεδόν όλες οι ομάδες παίζουν με 4 ή με 3 αμυντικούς στην ευθεία κι αυτό αναγκάζει όλους τους τερματοφύλακες να είναι οι τελευταίοι παίκτες της άμυνάς τους και να έχουν ένα ρόλο διπλό, αφού εκτός από το να υπερασπίζονται την εστία τους πρέπει να μπορούν να παίξουν και με τα πόδια καλά, διότι χρειάζεται να ελέγχουν και το χώρο πίσω από τους αμυντικούς, να είναι κάτι σαν λίμπερο δηλαδή.

Απαιτούμενα στοιχεία

Ο εξαιρετικός τερματοφύλακας ξεχωρίζει από τον καλό σε κάποια σημαντικά στοιχεία όπως:

στο φυσικό μέγεθος (σωματοδομή),
στην ισχυρή προσωπικότητα,
στην ετοιμότητα που παρουσιάζει μέσα στο παιχνίδι (διάβασμα παιχνιδιού),
στην ικανότητα με την μπάλα στα πόδια και
στη ταχύτητα τόσο στη κίνηση, όσο και στη σκέψη.
Η σωματοδομή είναι μεγάλο προσόν για ένα τερματοφύλακα, αφού το κατάλληλο ύψος (περίπου 1,82 εώς 1,92), αλλά και το μεγάλο άνοιγμα των χεριών είναι ικανό να «τρομάζει» τους αντιπάλους και να κάνει τους τερματοφύλακες να «γεμίζουν» την εστία τους.

Η ισχυρή προσωπικότητα αποτελεί ένα μεγάλο προσόν των καλών τερματοφυλάκων, αυτό το στοιχείο τους επιτρέπει όχι μόνο να δίνουν στους συμπαίκτες τους την αίσθηση της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης και της ηρεμίας σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, αλλά τους κάνει και να μπορούν να κατευθύνουν σωστά τους αμυντικούς τους κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Επίσης η ετοιμότητα είναι ένα μεγάλο προτέρημα, αφού αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τους goalkeepers να μπορούν να διαβάσουν το παιχνίδι κι έτσι να καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις συνθήκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπως για παράδειγμα το να έχουν το ρόλο του λίμπερο όταν η ομάδα τους είναι ψηλά και να βγουν γρήγορα για να αποσοβήσουν κάποιο κίνδυνο.

Επιπρόσθετα πρέπει όλοι οι τερματοφύλακες να είναι ικανοί με την μπάλα στα πόδια κι αν είναι δυνατό να χρησιμοποιούν και τα 2 από αυτά για να μπορούν να πασάρουν προς τους συμπαίκτες τους όταν αυτοί τους γυρίζουν την μπάλα προς τα πίσω ή να κάνουν καλά και δυνατά χτυπήματα με ακρίβεια προς την επίθεση, ώστε να δημιουργήσουν για την ομάδα τους συνθήκες αντεπίθεσης. Τέλος ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ταχύτητα που πρέπει να έχουν οι τερματοφύλακες και αυτή έχει να κάνει τόσο με την κίνηση τους, όσο και με την αντίδρασή τους μέσα στο παιχνίδι. Ένας καλός τερματοφύλακας πρέπει να είναι γρήγορος και αποφασιστικός κυρίως σε φάσεις όπως οι κάθετες πάσες, οι σέντρες και οι καταστάσεις 1v1 (τετ α τετ), όπου χρειάζεται να βγει γρήγορα για να μαζέψει την μπάλα ή να κλείσει τους χώρους μπροστά από την εστία του. Η ταχύτητα αντίδρασης (σκέψης) έχει να κάνει κυρίως με την απόφαση που παίρνει ο τερματοφύλακας μέσα στον αγωνιστικό χώρο κι αυτό γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου γι’ αυτό και χρειάζεται να σκέφτεται και να αντιδρά γρήγορα και άμεσα για να μπορεί να προστατέψει την ομάδα του.

Πέρα από αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι χρήσιμα για την απόδοση των τερματοφυλάκων, μεγάλο ρόλο παίζει και ο τρόπος που αγωνίζονται αυτοί κι ο τρόπος έχει να κάνει κυρίως με το στυλ που έχει ο κάθε ένας και πως συμπεριφέρεται μέσα στο παιχνίδι. Υπάρχουν τερματοφύλακες που κάνουν πολλά μπλοζόν ή θεαματικές αποκρούσεις για να προσφέρουν και θέαμα στο κοινό, αυτοί που χρησιμοποιούν πολύ το κορμί τους και το άνοιγμα των χεριών τους για να καλύψουν την εστία τους και αυτοί που τοποθετούν σωστά το σώμα τους και δε χρειάζεται να κάνουν περιττές κινήσεις για να αποκρούσουν την μπάλα.

Δόξες του παρελθόντος

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει σπουδαίοι τερματοφύλακες που συνδυάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά και κάποιοι από αυτούς ήταν ή είναι ακόμα ηγέτες στις ομάδες τους. Μεγάλοι τερματοφύλακες ήταν παλιότερα ο Ρώσος Λεβ Γιασίν, ο Άγγλος Γκόρντον Μπάνκς, ο Ιταλός Ντίνο Τζοφ, ο επίσης Ρώσος Ρίνατ Ντασάεφ, ο Γερμανός Όλιβερ Καν, ο Ισπανός Άντονι Θουμπιθαρέτα, ενώ στη σημερινή εποχή έχουν ξεχωρίσει αρκετοί τερματοφύλακες όπως ο Ολλανδός Έντβιν Βαν Ντε Σαρ, ο Ισπανός Ίκερ Κασίγιας, ο Τσέχος Πετρ Τσεχ, ο Γερμανός Μάνουελ Νόιερ, ο Άγγλος Τζο Χάρτ και ίσως ο κορυφαίος όλων ο Ιταλός Τζιανλουίτζι Μπουφόν.Όλοι αυτοί οι μεγάλοι τερματοφύλακες έχουν καταφέρει πολλά στην καριέρα τους και έχουν εξελίξει πολύ τη θέση τους αποτελώντας έτσι το παράδειγμα για τους νεότερους που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια.

Επίσης και στην Ελλάδα από πολύ παλιά είχαμε τη τύχη να διαθέτουμε αρκετά καλούς τερματοφύλακες με κορυφαίους τους Τάκη Οικονομόπουλο, Νίκο Σαργκάνη, Νίκο Χρηστίδη, Ηλία Ατματσίδη, Δημήτρη Ελευθερόπουλο, ενώ καλύτερος όλων υπήρξε ο Αντώνης Νικοπολίδης. Τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται η καλή δουλειά που γίνεται σε αυτή τη θέση κι αυτό είναι σημαντικό και για την Εθνική μας ομάδα που έχει τη δυνατότητα να έχει στις τάξεις της ένα πολύ καλό τερματοφύλακα όπως είναι ο Ορέστης Καρνέζης που ξεχωρίζει για τη σταθερότητά του.

Κλείνοντας είναι σημαντικό να τονιστεί πως η θέση του τερματοφύλακα είναι πολύ σημαντική για μια ομάδα και για να πετύχει κάποιος σε αυτή τη θέση πρέπει να διαθέτει μεγάλη υπομονή, επιμονή και όρεξη για δουλειά.

ΠΗΓΗ: Οverlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags