Facebook Pixel Αξιολογώντας τον ΠΑΟΚ του Δώνη (ΦΩΤΟ)
| 2012-12-26 13:42:00

Αξιολογώντας τον ΠΑΟΚ του Δώνη (ΦΩΤΟ)

Αξιολογώντας τον ΠΑΟΚ του Δώνη (ΦΩΤΟ)

Η εορταστική διακοπή του πρώτου γύρου βρήκε τον ΠΑΟΚ του Δώνη στην 2η θέση της Σούπερ Λίγκα έχοντας δείξει πολλά θετικά στοιχεία, αρκετά αρνητικά, γεννώντας μεγάλη τακτική συζήτηση για την πιο ενδιαφέρουσα τακτικά ομάδα του Ά γύρου.

Διαβάστε μία μίνι τακτική ανασκόπηση του Ά γύρου του πρωταθλήματος για τον ΠΑΟΚ, αξιολογεί τις υπαρχουσες τακτικές επιλογές και ρίχνει μία ματιά στις μεταγραφές που έρχονται από τον… Άγιο Βασίλη.

Ο ΠΑΟΚ του1ου γύρου σε 4-4-2

Ο Δώνης το είπε και το έκανε… εν τέλει επιλέγοντας το 4-4-2 (τελικά στην ευθεία) ως την βασική σχηματική επιλογή του φετινού ΠΑΟΚ. Οι πολλές απουσίες κατά την διάρκεια της χρονιάς- κυρίως του Γκαρσία – η μη μεταγραφή ενός «10″ αλλά και η δύσκολη «εκπαίδευση» των παικτών δεν επέτρεψαν στον Δώνη να παρουσιάσει τον πολλά υποσχόμενο «ρόμβο» με τον κόουτς του δικεφάλου να καταλήγει στο εύκολα εφαρμόσιμο 4-4-2 στην ευθεία.

Ο Δώνης έστησε το καλοκαίρι μία ομάδα που θα βασίζονταν στην ταυτόχρονη παρουσία δύο επιθετικών αλλά και την επιθετικότητα των πλάγιων μπακ. Το παιχνίδι με την Μπνέι ήταν οδηγός για τις σκέψεις του Δώνη αναφορικά με τον νέο ΠΑΟΚ. Εν τέλει η προβληματική απόδοση του Ετό, η έλλειψη επιλογών και ταχύτητας στα άκρα σε συνδυασμό με την προβληματική ανασταλτική λειτουργία του άξονα των «μόλις δύο κεντρικών μέσων» προβλημάτισε τον Δώνη που κατέληξε σε αλχημείες όπως το «ασύμμετρο 4-4-2″: μία παραλαγή του 4-4-2 που επέτρεπε στον ΠΑΟΚ την μεγλύτερη δυνατή αγωνιστική/τακτική ισορροπία στον αγωνιστικό χώρο με βάση τα παραπάνω προβλήματα αλλά και τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών του.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να εφαρμόσει ένα επιθετικογενές σύστημα χωρίς πληθώρα επιλογών και έλλειψη ταχύτητας, έτσι ώστε ο Δώνης να καταλήγει, ουκ ολίγες φορές, σε τακτικές αλχημείες. Εν τέλει η ομάδα στην διάρκεια του πρώτου γύρου:

Στην επίθεση

  • Εκμεταλλεύτηκε την επιθετικότητα των πλάγιων μπακ
  • παρουσιάστηκε πολύ εύστοχη στις επιθετικές της επιλογές – σίγουρα η παρουσία 2 επιθετικών παίζει ρόλο αφού ο Αθανασιάδης παίζει πιο ελεύθερα
  • δεν χρησιμοποίησε το πλάτος του γηπέδου ως επιτάσσει το 4-4-2
  • πέτυχε αρκετά γκολ από τον άξονα «βάζοντας» παίκτες στην αντίπαλη περιοχή
  • προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας με βάση τον έλεγχο του ρυθμού, αλλά όχι την ομαδική επιθετικότητα και την πίεση του αντιπάλου

Στην άμυνα

  • επέλεξε την κατοχή της μπάλας ως το κυριότερο ανασταλτικό «όπλο» κατά των αντιπάλων
  • ανέδειξε τον Κάτσε ως παίκτη κλειδί στην φάση της άμυνας – παίκτη που κλήθηκε να καλύψει τους κενούς χώρους στον άξονα που δημιουργεί το 4-4-2
  • αντιμετώπισε πολύ ορθά, ουκ ολίγες φορές, περιπτώσεις αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου
  • παρουσίασε σημαντικά προβλήματα στην συνοχή των γραμμών
  • υστέρησε στην αντιμετώπιση των στημένων
  • δεν λειτουργήσε αμυντικά σωστά στις πλευρές

4-3-3

Πιθανό σχήμα για τον ΠΑΟΚ του 2ου γύρου σε διάταξη 4-3-3

Όλα δείχνουν ότι το 2013 θα βρει τον ΠΑΟΚ με το παλιό, γνώριμο 4-3-3. Οι τακτικές επιλογές του Δώνη στα παιχνίδια με Γιάννινα, Βέροια και Ακαδημία Πλαταμώνα δείχνουν ότι ο έλληνας τεχνικός θα αποχωριστεί το 4-4-2 για το πιο συμβατικό, βάσει του ρόστερ, 4-3-3. Οι επερχόμενες μεταγραφές δύο πλάγιων επιθετικών ενισχύουν την παραπάνω άποψη, ενώ η παρουσία του Κατσουράνη (έστω και αν θα χρισημοποιηθεί πολύ και ως στόπερ) δημιουργεί νέα δεδομένα στον άξονα την ομάδας που βρίσκει έναν ακόμα παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Λάζαρ: ικανότητα σύνδεσης χαφ με επίθεση αλλά και αξιόλογη παορυσία τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΠΑΟΚ του πρώτου γύρου ήταν η έλλειψη ταχύτητας και ατομικών ενεργειών στην επίθεση και η συνοχή των γραμμών στην άμυνα. Η επιστροφή στο 4-3-3 σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες μεταφραφές φαίνεται να λύνουν εν πολλοίς τα παραπάνω και καθιστούν το 4-3-3 πολύ πιο ορθολογικό: ένα σύστημα που επιτρέπει μεγαλύτερη ανασταλτική ασφάλεια σε άξονα και φτερά αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την επιθετικότητα των μπακ που αναζητά ο Δώνης αλλά και τα ατομικά προσόντα των πλάγιων επιθετικών (αρκεί αυτοί να αποκτηθούν).

Συμπέρασμα

Ο Δώνης προσπάθησε να δουλέψει επί χόρτου τις καλοκαιρινές του ιδέες για τον ΠΑΟΚ αντιμετωπίζοντας όμως σημαντικά προβλήματα εξαιτίας των τραυματισμών αλλά και της μειωμένης καλοκαιρινής μεταγραφικής ενίσχυσης. Ο «ρόμβος επί χάρτου» έγινε 4-4-2 στην ευθεία επί χόρτου με το 4-3-3 να επιστρέψει μαζί με την μεταγραφική ενίσχυση. Ο Δώνης πειραματίστηκε, πέτυχε σε αρκετούς τακτικούς τομείς, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει οπαδούς και τον εαυτό του ότι μπορεί να αποδόσει το «αγγλικό» ποδόσφαιρο που οραματίζεται με αυτο το ρόστερ: χωρίς καθαρόαιμα εξτρέμ και τον Πέλκα ακόμα πολύ μικρό για να φοράει την βαριά φανέλα με το «10″.

Αν τα ρεπορτάζ περί μεταγραφικής ενίσχυσης με παίκτες του στυλ… Βιειρίνια, Λάζοβιτς, Λούκας βγούν αληθινές, τότε ο Δώνης θα έχει σαφώς πολύ πιο ξεκάθαρο και απλό έργο και η ομάδα θα αποκτήσει συγκεκριμένο πλάνο δράσης στην επίθεση. Αυτό που θα μένει να απαντηθεί τότε θα είναι αν ο Αθανασιάδης θα έχει την ίδια ευστοχία σε ένα σύστημα με έναν επιθετικό ή αν ο επιθετικός χαρακτήρας της ομάδας θα αλλάξει δραστικά.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags