Facebook Pixel Football Manager 2014 στο PS Vita
| 2014-04-07 21:45:00

Football Manager 2014 στο PS Vita

Football Manager 2014 στο PS Vita

Πρώτες εντυπώσεις απ' το ξεκίνημα της σειράς στην όγδοη γενιά κονσολών. Διαβάστε την στήλη «Στον Πάγκο» από τον Μάνο Γρυπάρη.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν από λίγες ημέρες, το Football Manager 2014 θα κάνει ντεμπούτο στο PS Vita στις 11 Απριλίου, δηλαδή αυτή την Παρασκευή. Μέσα στο σαββατοκύριακο είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε την έκδοση του FM 2014 στο PS Vita οπότε σήμερα σας δίνουμε μια πρώτη ματιά.

Καταρχήν στο θέμα όγκου δεδομένων, το "μικρό" Football Manager δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το μεγάλο αδερφάκι του. Περιλαμβάνει όλες τις χώρες κι όλα τα πρωταθλήματα της έκδοσης που κυκλοφορεί ήδη για PC και Mac. Τα modes του είναι το Football Manager Classic, δηλαδή το "σύντομο" mode για να το πούμε πιο απλά, με λιγότερες ειδήσεις (και spam). Θυμίζω για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι από το Football Manager 2013 η καριέρα χωρίζεται σε δύο modes, το "αργό" με πληθώρα ειδήσεων και το "σύντομο".

Εκτός από την κλασική καριέρα που είναι το Football Manager Classic, στο PS Vita υπάρχει και το Challenges mode, που περιέχει έτοιμες προκλήσεις με ομάδα της επιλογής σας, τις οποίες θα πρέπει να φέρετε εις πέρας. Περιλαμβάνει τα εξής: Μάχη ενάντια στον υποβιβασμό, το να καταφέρετε να ανταπεξέλθετε σε ομάδα με τραυματισμούς, να τερματίσετε αήττητοι, να βγάλετε ταλέντα, να ικανοποιήσετε δυσαρεστημένους παίκτες, να χειριστείτε οικονομική κρίση ή ομάδα που μόλις ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία. Πέρα από το Challenge mode όμως, δεν υποστηρίζεται κάποιο Online mode κάτι που σίγουρα θα θέλαμε να δούμε.

Ας προχωρήσουμε στα δύο βασικά χαρακτηριστικά της έκδοσης του PS Vita που είναι η 3D απεικόνιση και η συνδεσιμότητα των saves με την PC έκδοση. Το 3D μπορώ να πω πως είναι σχεδόν εφάμιλλο της έκδοσης για PC και σε αυτό παίζουν σπουδαίο ρόλο τα 512MB RAM της κονσόλας. Συνεπώς, η compact αυτή έκδοση στην OLED οθόνη του Vita μοιάζει καλύτερη καθαρά και μόνο για τα δεδομένα της, σε αντίθεση με τα PC όπου οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και εκεί η Sports Interactive δεν μας έχει ικανοποιήσει πλήρως.

Σχετικά με τα saves, στην αρχική οθόνη του FM 2014 στο PS Vita υπάρχει προς το τέλος επιλογή για synchronization. Πατώντας την θα παραπεμφθείτε για να εισάγετε το username και το password σας στο Steam. Αφού συνδεθείτε σε αυτό θα μπορέσετε να δείτε την λίστα με τα cloud saves σας που είχατε προηγουμένως φορτώσει σε PC και επιλέξετε ποιο θα τρέξετε στο PS Vita. Εδώ πρέπει να παρατηρήσω ότι προσωπικά -όπως και οι περισσότεροι από εσάς φαντάζομαι- δεν διατηρώ cloud saves στο Steam παρά μόνο τοπικά στο PC. Κάνοντας Load ένα παιχνίδι, επιχείρησα να το κάνω Save με την επιλογή "Cloud" (αν πατήσετε πρώτα Save θα την βρείτε στο πάνω μέρος του παραθύρου σε μια μικρή κουκίδα). Παρότι έκανα το save και περίμενα λίγα λεπτά, δεν εμφανίστηκε στην λίστα των Cloud saves του PS Vita. Συνεπώς θα αναμένω μέχρι την ημερομηνία κυκλοφορίας της έκδοσης αυτή την Παρασκευή, όπου ως συνήθως η Sports Interactive κυκλοφορεί patch.

Στα του gameplay, που θα αναλύσω εκτενέστερα στο review, η Sports Interactive επέλεξε ένα λίγο διαφορετικό user interface που μακάρι να εφάρμοζε και στην PC έκδοση. Η "ασπρίλα" που εμένα προσωπικά με εκνευρίζει, αντικαθίσταται από ένα φόντο παρόμοιο με αυτό της αρχικής οθόνης, ενώ τα μενού έχουν ένα μαύρο χρώμα. Το λευκό φόντο υπάρχει μόνο στις ειδήσεις και συνοδεύεται με μαύρα fonts και γκρι πίνακες στατιστικών όπου χρειάζεται. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ευδιάκριτο στο μάτι.

Τέλος, όσο για τον χειρισμό, η οθόνη αφής του PS Vita ανταποκρίνεται σωστά αλλά στα drop-down menus υπάρχει πρόβλημα, αφού έχουν όλα τους μικρό μέγεθος παραθύρου. Συνεπώς όταν περιέχουν δεκάδες επιλογές τότε θα σας είναι δύσκολο να πλοηγηθείτε σε αυτά. Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η απουσία πληκτρολόγησης ή ακόμα και...FM Genie Scout για κάποιους, που σας αναγκάζει να χρησιμοποιείτε την οθόνη αφής για να εμφανίσετε αριθμούς, κάτι που κοστίζει σε χρόνο.

Το Football Manager 2014 Classic στο PS Vita είναι το καλύτερο portable manager game, πολύ απλά γιατί παίζει μπάλα...μόνο του. Δεν μπορεί να συγκριθεί με την άνεση που προσφέρει η έκδοση για PC, αλλά σε θέμα περιεχομένου, με όλα τα πρωταθλήματα και τους παίκτες διαθέσιμα, καθώς και την 3D απεικόνιση, δεν έχει να ζηλέψει πολλά στο συγκεκριμένο τομέα. Περισσότερα σε αναλυτικό review.

 

Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο manos@gameworld.gr]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail.  
Σχολιάστε στο κάτω μέρος του άρθρου με το
video game που ψηφίζετε

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags