Facebook Pixel ΑΕΚ: "ΑΕΚ με φιλοσοφία Ντόρτμουντ - Συμφώνησε για Τζόλη και Γιαννούλη - Είπε.. όχι στον πόλεμο"
Ποδόσφαιρο
| 2022-03-27 13:00:00

"ΑΕΚ με φιλοσοφία Ντόρτμουντ - Συμφώνησε για Τζόλη και Γιαννούλη - Είπε.. όχι στον πόλεμο"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"ΑΕΚ με φιλοσοφία Ντόρτμουντ - Συμφώνησε για Τζόλη και Γιαννούλη - Είπε.. όχι στον πόλεμο"

Κόουτς από το πάνω ράφι, εάν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη με Σάντος! Γιατί ο Ντάνιελ Φάρκε αποτελεί "Ριψοκίνδυνη επιλογή για Ελλάδα και ΑΕΚ"; Ποια είναι τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει και ποιες αλλαγές θα φέρει στην Ένωση, εάν προχωρήσει η υπόθεσή του!

Ο Φερνάντο Σάντος αποτελεί νούμερο-ένα προτεραιότητα της ΑΕΚ στο θέμα προπονητής. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις προπονητών που φέρονται να απασχολούν την ομάδα του Δικέφαλου αετού. Μία από αυτές είναι ο Ντάνιελ Φάρκε που προτάθηκε στην Ένωση.

Ο πρώην προπονητής της Νόριτς, στην οποία καθοδήγησε τους συμπατριώτες μας, Δημήτρη Γιαννούλη και Χρήστο Τζόλη, δεν κοουτσάρει αυτήν την περίοδο κάποια ομάδα, παρότι στις 13 Ιανουαρίου έπιασε δουλειά στη Ρωσία και την Κράσνονταρ κατά τη διάρκεια της χειμερινής διακοπής. Έφυγε όμως χωρίς να συμπληρώσει ούτε έναν αγώνα στον πάγκο της ρωσικής ομάδας, παρότι ήταν προγραμματισμένο να κάνει ντεμπούτο στις 27 Φεβρουαρίου στο ματς με την Λοκομοτίβ Μόσχας.

Όχι στον πόλεμο

Ο λόγος; Τρεις μέρες νωρίτερα το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, ανέτρεψε τα δεδομένα. Μετά από 6 εβδομάδες στη Ρωσία ο Φάρκε παραιτήθηκε και πλέον η περίπτωσή του εμφανίστηκε στην κιτρινόμαυρη επικαιρότητα.

Πρόκειται για προπονητή που εξελίχθηκε πολύ χάρη στη διάθεσή του και το πάθος του να γίνει καλύτερος. Η πορεία του άλλωστε στο χώρο της προπονητικής ήταν αρμονική. Και σε κάθε σταθμό της μπορεί να ανακαλύψει κανείς πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Για παράδειγμα, στην ερασιτεχνική Λίσπστατ, όπου έκανε τα πρώτα βήματα στην καριέρα του ως τεχνικός, έβρισκε νέους, ταλαντούχους παίκτες από όλη την περιοχή και τους έδειχνε εμπιστοσύνη. Αυτή η στρατηγική βοήθησε την ομάδα στην άνοδο στην τέταρτη μεγαλύτερη κατηγορία της Γερμανίας. Μάλιστα η ομάδα βρέθηκε για πρώτη φορά σε κορυφαίο επίπεδο, αφού κληρωθηκε στον πρώτο γύρο του γερμανικού κυπέλλου με αντίπαλο τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γερμανίας να παρομοιάζει την πορεία της με «τον φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του».

Φιλοσοφία προπονητών της Ντόρτμουντ

Τη δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ την οδήγησε από την 15η στην 4η θέση της κατηγορίας Regionalliga, χάνοντας μόλις τρεις αγώνες. «Έχει τη φιλοσοφία των προπονητών που πέρασαν από τη δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ. Δηλαδή όλοι είναι καλοί, παίζουν στρωτό και επιθετικό ποδόσφαιρο», σημειώνει στο Sportdog ο Λευτέρης Ντανοβασίλης, ποδοσφαιρικός αναλυτής στη στοιχηματική εταιρεία, Bwin.

Στη Νόριτς ο Γερμανός έφερε τις δικές του καινοτομίες και εξαργύρωσε το πάθος του για ανέλιξη σε κορυφαίο προπονητικό επίπεδο. «Δεν προσαρμόστηκε ποτέ να παίξει άμυνα. Δεν του το ζήτησαν και δεν το έκανε ποτέ. Και ας έτρωγε γκολ και ας έπεσε».

Είδε τα data τους και άναψε πράσινο φως

Πόσο συμμετοχή είχε στις μεταγραφές των Τζόλη-Γιαννούλη; «Στη Νόριτς chief scout είναι Μαριέλα Νησωτάκη. Εκεί έχουν άλλο σύστημα. Το τμήμα σκάουτινγκ τσεκάρει τους παίκτες. Και στο τέλος υπάρχει η συγκατάθεση ή η απόρριψη του προπονητή. Ο Φάρκε με τα δεδομένα που του έδωσαν, προφανώς και συμφώνησε στην προσθήκη των δύο συμπατριωτών μας», απαντά ο συνάδελφος, ο οποίος εξέφρασε τις ενστάσεις του για αν θα μπορούσε να πιάσει ο Γερμανός σε ομάδα όπως η ΑΕΚ στη χώρα μας.

Αυτό αποδίδεται σε θέμα νοοτροπίας. «Γενικά είναι καλός προπονητής. Έχει όμως μία φιλοσοφία που στην Ελλάδα αποτελεί ρίσκο», σημειώνει ο Ντανοβασίλης.

Ποια είναι αυτή η φιλοσοφία; «Έχει μενταλιτέ Γιαννίκη. Προφανώς είναι μεγαλύτερης κλάσης προπονητής. Έχει παραστάσεις από Ντόρτμουντ και Πρέμιερ Λιγκ. Δεν είναι και λίγο. Σε σχέση με τους προπονητές που προπόνησαν τη δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ και έφυγαν στην Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία χρόνια ήταν ο καλύτερος», απαντά ο δημοσιογράφος και εξηγεί:

«Είναι δογματικός στον τρόπο που παίζει. Δεν θα προσαρμοστεί στον αντίπαλο. Θα κοιτάξει να κάνει το παιχνίδι του. Σκεφτείτε όμως ότι και στη Νόριτς είχε τη φιλοσοφία, αν πέσω πέσαμε, δεν μας πειράζει. Δηλαδή είναι λίγο ριψοκίνδυνη επιλογή για την Ελλάδα».

Το σίγουρο είναι, ότι ο Ντάνιελ Φάρκε αποτελεί πολύ ελκυστική περίπτωση για την ΑΕΚ, η οποία αναζητεί και αυτήν έναν ηγέτη στον πάγκο, η οποία θα την οδηγήσει στο να αναγεννηθεί από τις στάκτες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Δουλεύει" την… κλοπή του καλοκαιριού η ΑΕΚ - Colpo Grosso με Έλληνα διεθνή - Υπομονή για Λάτσι!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags