Facebook Pixel Ολυμπιακός - Νότιγχαμ: Αλλάζουν τα δεδομένα για Ολυμπιακό λόγω Νότιγχαμ! Τα "σκάει" ο Μαρινάκης - Πάνω από 350 εκατ.!
Ποδόσφαιρο
| 2022-05-30 14:05:00

Αλλάζουν τα δεδομένα για Ολυμπιακό λόγω Νότιγχαμ! Τα "σκάει" ο Μαρινάκης - Πάνω από 350 εκατ.!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Αλλάζουν τα δεδομένα για Ολυμπιακό λόγω Νότιγχαμ! Τα "σκάει" ο Μαρινάκης - Πάνω από 350 εκατ.!

Η τεράστια επιτυχία, οι μεταγραφές, το... αλεξίπτωτο και η διαιτησία. Το Sportdog αναλύει τα στοιχεία που αφορούν τους Πειραιώτες μετά την ιστορίκη άνοδο της Νότιγχαμ. Τί θα σημάνει σε οικονομικό επίπεδο.

Το βράδυ της Κυριακής 29 Μαΐου 2022 γράφτηκε ιστορία στο Γουέμπλεϊ τόσο για το αγγλικό όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Η Νότιγχαμ Φόρεστ επικράτησε 1-0 της Χάντερσφιλντ με γκολ του Κόλγουιλ στο 43' στον τελικό των μπαράζ και ανέβηκε μετά από 23 χρόνια ξανά στην Πρέμιερ Λιγκ. Η ιστορική αγγλική ομάδα, η οποία έχει στην τροπαιοθήκη της δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις σεζόν 1978-1979 και 1979-1980, ένα πρωτάθλημα Αγγλίας, δύο Κύπελλα, δύο Σούπερ Καπ, τέσσερα Λιγκ Καπ, επέστρεψε στην ελίτ του βρετανικού ποδοσφαίρου με ιδιοκτήτη τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η επαναφορά της ιστορικής αγγλικής ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ θα σημάνει και εισροή ρευστού στα ταμεία του συλλόγου. Βάσει σχετικής έκθεσης από την Deloitte, ο νικητής του τελικού στα μπαράζ ανόδου μπορεί να κερδίσει μέχρι και 200 εκατομμύρια ευρώ συνολικά σε βάθος τριετίας, ενώ αν η ομάδα παραμείνει στην κατηγορία, τότε τα χρήματα μπορεί να εκτιναχθούν στα 350 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ποσά που αφορούν τηλεοπτικά συμβόλαια και άλλες χορηγίες της Πρέμιερ Λιγκ, χωρίς να υπολογίζονται οι ιδιωτικές συμφωνίες που μπορεί να κάνει η ομάδα που ανεβαίνει, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τη ροή μετρητών.

Ενίσχυση αλλιώς με... αλεξίπτωτο στην Τσάμπιονσιπ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τα αγγλικά πρωταθλήματα στην εφημερίδα «Match Money» αν θέλει η «Φόρεστ» να παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ, τότε ο δρόμος είναι ένας. Επένδυση και ενίσχυση. «Είναι βασικό ζήτημα να μείνει η Νότιγχαμ στην Πρέμιερ. Να μιλήσουμε ανοικτά; Δεν έχει το ρόστερ για να μείνει. Διαθέτει μόνο 3-4 παίκτες που έχουν εμπειρία Πρέμιερ, σημειώνει στο Sportdog ο γνώστης του βρετανικού ποδοσφαίρου.

Συν τοις άλλοις υπάρχουν παίκτες που μπορεί να φύγουν. Με 50 συμμετοχές, 3 γκολ και 5 ασίστ φέτος, ο Τζεντ Σπενς αποτέλεσε ένα από τα εργαλεία του Στιβ Κούπερ. Τον δεξιό μπακ-χαφ των «Κόκκινων» γυροφέρνουν 2-3 μεγάλες ομάδες από τους Big4 και το top6, με την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να φτάνει τα 8 εκατ.Ευρώ, σύμφωνα με το Τransfermarkt.

«Επίθεση ουσιαστικά έχει ενάμιση παίκτη. Δεν μπορώ να γνωρίζει τι πλάνο θα έχει για την Πρέμιερ Λιγκ. Να μην δώσει λεφτά και να μείνει; Δύσκολο. Χρειάζονται παίκτες που να έχουν μυρωδιά της Πρέμιερ. Εντάξει, είναι δυνατό και ιστορικό όνομα η Νότιγχαμ, αλλα θέλει και ενίσχυση. Αν θέλει να μην πάει αλεξίπτωτο, θα αναγκαστεί να βάλει λεφτά. Η Φούλαμ και η Γουέστμπρομ που απέτυχαν την άνοδο από την Τσάμπιονσιπ στην Πρέμιερ ήταν ένα σκαλί παραπάνω από την “Φόρεστ” και θεωρητικά ήταν πιο έτοιμες. Γιατί είχαν καβάτζα από τα υπόλοιπα χρόνια. Αλλά έχουν και το “know how”. Βέβαια στατιστικά πάντα μία νεοφώτιστη πάει καλά», υποστήριξε ο Τσούτης.

Πώς επενδύθηκαν τα τελευταία χρόνια παρόμοια ποσά από ομάδες που ανέβηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ; «Η Νόριτς δεν έδωσε... μία. Η Γουότφορντ ήταν σε εντελώς παρακμιακή κατάσταση. Η Λιντς έκανε ανακύκλωση, έδωσε κάποια λεφτά, αλλά δεν έκανε χουβαρντιλίκια. Η Γουέστ Μπρομ το ίδιο. Η Σέφιλντ δεν έδωσε τίποτα. Η Άστον Βίλα τον πρώτο χρόνο έδωσε τον δεύτερο δεν ξόδεψε. Για να μιλούμε όμως και τη γλώσσα της αλήθειας, Τα δύο τελευταία χρόνια, υπήρχε και ο παράγοντας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, έπαιξε ρόλο στον τρόπο που μοιράστηκαν αυτά τα χρήματα», σημειώνει.

Ο παράγοντας διαιτησία

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο, τουλάχιστον για εμάς, εδώ στην Ελλάδα, είναι το θέμα “διαιτησία”. Το είπε κατά τον συνάδελφο έπαιξε τον ρόλο της. «Η Νότιγχαμ προσπαθεί να μπει σε κυκλώματα. Παρότι φώναζε για διαιτησία, η διαιτησία την... πήγε στο ματς με τη Χάντερσφιλντ. Υπήρχαν φάσεις που ο διαιτητής θα μπορούσε να έδινε κάποιο πέναλτι εις βάρος της. Υπήρχε εξάλλου και VAR», υποστηρίζει ο ειδικός, ο οποίος συνέδεσε το γεγονός, με την επιστολή Μαρινάκη στην EFL, την οποία έστειλε ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ και πρόεδρος του Ολυμπιακού στις αρχές Μαΐου μετά την κρίσιμη ήττα από τη Μπόρνμουθ, στην οποία ζήτησε μεταρρυθμίσεις στην Τσάμπιονσιπ, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του VAR. Υπενθυμίζεται, ότι μετά από εκείνο το παιχνίδι, ο διαιτητής Στιούαρτ Άτγουελ και ο βοηθός αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη από τον μάνατζερ της «Φόρεστ», Στιβ Κούπερ, επειδή δεν καταλόγισαν πέναλτι (για ανατροπή του Σαμ Σάριτζ από τον τερματοφύλακα της Μπόρνμουθ, Μαρκ Τράβερς).



Αλλάζουν τα δεδομένα για Ολυμπιακό

Η επιτυχία της Νότιγχαμ Φόρεστ θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά και τον Ολυμπιακό, όπως σημειώνουν δημοσιεύματα στην Ελλάδα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πλέον το αφεντικό του Ολυμπιακού θα έχει τη δυνατότητα να μιλάει με τα κορυφαία μανατζερικά γραφεία της πιάτσας. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με αγγλικούς συλλόγους και πλέον με την άνοδο της Φόρεστ, οι πόρτες ομάδων της Πρέμιερ θα είναι ευκολότερα ανοιχτές για συνεργασία.

Υπενθυμίζεται, ότι στο παρελθόν έχουμε δει παίκτες, να κάνουν τη διαδρομή Νότιγχαμ – Πειραιάς. Τελευταίο παράδειγμα ο Ζοάο Καρβάλιο, ο οποίος έπιασε λιμάνι τον περασμένο Ιανουάριο. Τη σεζόν 2020-2021 ήταν ο Τιάγκο Σίλβα, ενώ υπήρχαν δύο ακόμα μετακινήσεις από το Νησί στους «Ερυθρόλευκους» που αποδεικνύουν τις καλές σχέσεις Μαρινάκη με αγγλικούς συλλόγους, όπως ο Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ), ο Ρούμπεν Βινάγκρε (Γουλβς). Πρόπερσι Κωνσταντίνος Μεγαρίτης και Κωνσταντίνος Πανάγου ήρθαν από την Κ-23 της Νότιγχαμ, ενώ τη σεζόν 2018-2019 ήρθε ως δανεικός ο Ρόντερικ Μιράντα από τη Γουλβς. Τη σεζόν 2017-2018, είδαμε μία ακόμα εμβάθυνση αυτών των διαδρομών με τον Παϊτίμ Κασάμι να επιστρέφει στο λιμάνι ως δανεικός από τη Νότιγχαμ Φόρεστ, όπως και ο Ομάρ Ελαμπντελαουί από τη Χαλ Σίτι, η οποία πλήρωσε τιμή ενοικίου ύψους 1 εκατ.Ευρώ στην ομάδα του Πειραιά. Δεν πρέπει να ξεχαστεί επίσης, ότι τον Αύγουστο του 2016 ο Μάρκο Μάριν φόρεσε τα ερυθρόλευκα με τον Ολυμπιακό να βγάζει από τα ταμεία του 3 εκατ.Ευρώ για να τον αποκτήσει από την Τσέλσι.

Στην όλη εξίσωση θα πρέπει να προστεθούν και μεγάλα deals για τον Ολυμπιακό. Θυμίζουμε τη μεταγραφή του Τσιμίκα στην Λίβερπουλ, του Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας και του Μήτρογλου στην Φούλαμ. Επίσης υπήρχε και η αγορά του Ιντέγε από την Γουέστ Μπρομ.

Συν τοις άλλοις τον τελευταίο καιρό, ο Γιαν Κόουτο, μπήκε ξανά στο στόχαστρο του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με πηγές, ο Ολυμπιακός αναμένεται να μπει σε συζητήσεις για την απόκτηση του 19χρονου Βραζιλιάνου δεξιού μπακ.

Τί αλλάζει με την επιστροφή της Νότιγχαμ Φόρεστ στην Πρέμιερ Λιγκ με την υπογραφή Μαρινάκη; Οι αγγλικοί σύλλογοι θα μπορούσαν να γίνουν διαλλακτικότεροι όσον αφορά τον δανεισμό παικτών σε μία ελληνική ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός, όταν υπό διαφορετικές συνθήκες, σε άλλες χρονικές περιόδους, τέτοιοι παίκτες δεν θα πέρναγαν ούτε για καφέ στη Γλυφάδα από τη χώρα μας. Επιπρόσθετα, όπως σημειώνει με νόημα ο καλός συνάδελφος, Αλέξης Βιρβίλης, σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Φως», τέτοιου είδους πάρε-δώσε, πλέον μπορεί να γίνονται με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα.

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Γι’ αυτό έφυγα από Ολυμπιακό - Πουλημένος στο Ελλάδα-Αλβανία - Φώναζε ο Μπέος... δείτε τον παππού"
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags