Facebook Pixel Χβίτσα Κβαρατσχέλια: Ούτε Χάαλαντ ούτε Εμπαπέ - Αυτός θα είναι ο... διάδοχος των Μέσι και Ρονάλντο - Ο "νέος Μαραντόνα"!
Ποδόσφαιρο
| 2023-03-26 22:58:00

Ούτε Χάαλαντ ούτε Εμπαπέ - Αυτός θα είναι ο... διάδοχος των Μέσι και Ρονάλντο - Ο "νέος Μαραντόνα"!

Του Μιχάλη Σοφιανού
Ούτε Χάαλαντ ούτε Εμπαπέ - Αυτός θα είναι ο... διάδοχος των Μέσι και Ρονάλντο - Ο "νέος Μαραντόνα"!

Οι φήμες για μεταγραφή 100 εκατομμυρίων στην Ρεάλ Μαδρίτης, η επιλογή... έκπληξη στην καριέρα του στην δημιουργία του "Κβαραντόνα" και στην καθοριστική συμβολή στο να κατακτήσει η Νάπολι το πρωτάθλημα στην Ιταλία για πρώτη φορά μετά το 1990. Με άλλα λόγια η ζωή του Χβίτσα Κβαρατσχέλια...

Χβίτσα Κβαρατσχέλια: Αν κάποιος πριν από μερικά χρόνια θα μας έλεγε πως ένα από τα πιο… καυτά ονόματα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο το 2023 θα ήταν από την Γεωργία σίγουρα θα γελούσαμε. Και αυτό σίγουρα δεν θα γινόταν άδικα, μιας και η χώρα της ανατολικής Ευρώπης έζησε για χρόνια σαν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, μόλις από το 1991 είναι και πάλι ανεξάρτητη, ενώ ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της είναι ο… άγνωστος Μουρτάζ Κουρτισλάβα. Ο παλαίμαχος, πλέον, στόπερ θεωρείται ο θρύλος της Γεωργίας μιας ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης που κατέλαβε την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, στην Αγγλία, ενώ κατέκτησε το χάλκινο και ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972 και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, της ίδιας χρονιάς, αντίστοιχα. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να κάνει την εμφάνισή του ο Κχβίτσα Κβαρατσχέλια και να κάνει τους πάντες να ξεχάσουν άλλους μεγάλους άσους του παρελθόντος όπως τον Σότα Αρβελάτζε και τον… δικό μας Τιμούρ Κετσπάγια.

Το πιο απίστευτο στην καριέρα του Χβίτσα Κβαρατσχέλια είναι το γεγονός ότι δεν θυμίζει σε τίποτα ποδοσφαιριστή που σήμερα κοστολογείται 60 εκατομμύρια ευρώ και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πρόθυμη να δώσει 100 για να τον αποκτήσει από τη Νάπολι. Γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου του 2001 στην Τιφλίδα, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον άκρως… ποδοσφαιρικό μιας και τα δύο του αδέλφια, έπαιζαν σε ομάδες, ενώ ο πατέρας του ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και προπονητής, έχοντας μάλιστα τη φήμη ενός… τίμιου σκόρερ και έχοντας αγωνιστεί τόσο στην πατρίδα του όσο και στο Αζερμπαϊτζάν. Ο νεαρός Γεωργιανός θα ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα στο άθλημα, σε ηλικία 5 ετών, αγωνιζόμενος στην Ρουστάβι, ομάδα που έπαιζαν και τα αδέλφια του, με τους προπονητές του να εντυπωσιάζονται από νωρίς μιας και έβλεπαν ένα πολύ ταλαντούχο παιδί, που προσπαθούσε να δουλέψει σκληρά και να βελτιωθεί. Έξι χρόνια μετά θα πάρει «μεταγραφή» στην Διναμό Τιφλίδας και κάπως έτσι θα ξεκινήσει το… όνειρο.

Κάθε αρχή και… δύσκολη

Στα 16 του θα υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και το 2017 θα κάνει το ντεμπούτο του με την Ντιναμό Τιφλίδας σε έναν αγώνα κόντρα στην Κολκέτι Πότι, όπου θα μπει ως αλλαγή και θα παίξει για 28 λεπτά, δίνοντας μάλιστα και μια ασίστ. Μέχρι το τέλος της σεζόν θα αγωνιστεί άλλες τρεις φορές, όλες προερχόμενος από τον πάγκο και θα πετύχει μάλιστα και το πρώτο του γκολ, στον αγώνα κόντρα στην Σουκούρα. Κάπου εκεί τα πράγματα αν και φαινόνταν ιδανικά θα… στραβώσουν αλλά για καλό. Η Ντιναμό, αν και ο Κβαρατσχέλια θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Γεωργία, δεν θα τον πιστέψει με αποτέλεσμα να τον πουλήσει για μόλις 180.000 ευρώ στην Ρουστάβι, που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της χώρας, κίνηση που σίγουρα έχει… μετανιώσει. Στην ομάδα, λοιπόν, που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο θα εκτινάξει την καριέρα του. Την σεζόν που θα ακολουθήσει θα παίξει 18 φορές, σκοράροντας 3 γκολ και δίνοντας ισάριθμες ασίστ, όμως το βασικό είναι ότι θα ξεκινήσει να δείχνει τις ικανότητές του, με αποτέλεσμα ο Guardian να τον συμπεριλάβει, το 2018, στα 60 μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου, μαζί με τους Ροντρίγκο και Κέρτις Τζόουνς. Παράλληλα θα έχει παρουσίες με την εθνική ομάδα Κ17, Κ18 και Κ19 της χώρας με αποτέλεσμα να τραβήξει αρκετά βλέμματα πάνω του.

Η μετακίνηση στην Ρωσία και η επιλογή… έκπληξη

Κάπως έτσι το 2019 θα έρθει πρόταση δανεισμού από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από την Λοκομοτίβ Μόσχας. Σε ηλικία 18 ετών θα φύγει για πρώτη φορά από την πατρίδα του, αλλά μόνο… ψαρωμένος δεν θα φανεί. Ο νεαρός θα σκοράρει στο ντεμπούτο του, ενώ κατά τη διάρκεια της σεζόν θα είναι υποψήφιος 4 φορές για παίκτης του μήνα, με την L’ Equipe να τον βάζει σε λίστα με τους καλύτερους παίκτες στο κόσμο γεννημένους μετά το 2000, ενώ ο ίδιος θα κάνει ντεμπούτο και με την εθνική ομάδα ανδρών της Γεωργίας σε έναν αγώνα κόντρα στο Γιβραλτάρ για τα προκριματικά του Euro 2020. Η παρουσία του στην Λοκομοτίβ θα αυξήσει τις μετοχές του στην χώρα, όμως η ίδια δεν μπορεί να πληρώσει για να τον αποκτήσει. Τότε θα εμφανιστεί η Ρούμπιν Καζάν που τελικά θα τον αγοράσει, το καλοκαίρι του 2019, έναντι 600.000 ευρώ με τον ίδιο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να γίνεται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της και βαρόμετρο για τις εμφανίσεις της. Κάπου εκεί οι… σειρήνες από την Ευρώπη θα αρχίσουν να ηχούν έντονα με τους πάντες να περιμένουν ότι είναι έτοιμος για το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, όμως αυτό δεν θα συμβεί. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η FIFA αποφάσισε ότι οι ξένοι παίκτες μπορούσαν να αναστείλουν τα συμβόλαιά τους με ρωσικούς συλλόγους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 με τον ίδιο να επιλέγει να προχωρήσει σε μια κίνηση… έκπληξη. Αποφασίζει να επιστρέψει στην Γεωργία, για λογαριασμό της Ντιναμό Μπατούμι η οποία μάλιστα θα πληρώσει 8 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Η επιστροφή στην πατρίδα του θα είναι θριαμβευτική για τον Κβαρατσχέλια. Θα παίξει 11 φορές με την Ντιναμό Μπατούμι, σκοράροντας 8 γκολ και δίνοντας 2 ασίστ και θα είναι ο βασικός παράγοντας που η ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο, ενώ το καλοκαίριέρχεται τελικά η μεγάλη στιγμή. Η Νάπολι έχοντας χάσει τους Κουλιμπαλί, Μέρτενς και Ινσίνιε ήθελε έναν παίκτη για να καλύψει τα κενά στην μεσοεπιθετική γραμμή και δίνοντας 10 εκατομμύρια ευρώ θα τον αποκτήσει τον Κβαρατσχέλια, όμως σχεδόν κανείς δεν τον γνωρίζει, παρά τις σπουδαίες εμφανίσεις που έχει κάνει με την εθνική Γεωργίας κόντρα στην εθνική μας ομάδα, αλλά και την Ισπανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ. Μάλιστα υπήρχαν φήμες ότι τόσο η Μίλαν, όσο και η Γιουβέντους και η Ρόμα τον είχαν στη λίστα τους, όμως μόνο οι Παρτενοπέι τον πίστεψαν, ενώ σύμφωνα με όσα είπε Ντελαουρέντις, πρόεδρος της Νάπολι, ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου τον ήθελε από τον Μάρτιο του 2020, με την Ρούμπιν όμως να ζητάει 30 εκατομμύρια για να τον δώσει.

Και... εγένετο «Κβαραντόνα»

Ο κόσμος της Νάπολι ήταν πολύ επιφυλακτικός στην αρχή, μιας και ο νεαρός Γεωργιανός είχε έρθει να μπει στα… παπούτσια του Λορέντσο Ινσίνιε, αγαπημένου της εξέδρας, όμως τα πράγματα άλλαξαν άμεσα. Ο Κβαρατσχέλια στην πρώτη χρονιά στη Serie A έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πάρει από το… χεράκι τη Νάπολι και έχοντας σε 22 παρουσίες 11 γκολ και 11 ασίστ να είναι ο άνθρωπος που την οδηγεί το πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας μετά την εποχή Μαραντόνα, ενώ την ίδια στιγμή στο Champions League μετράει σε 7 παρουσίες 2 τέρματα και 4 ασίστ κάνοντας τους οπαδούς να ονειρεύονται ήδη τον τελικό στην Κωνσταντινούπολη. Όλα αυτά έχουν κάνει τους Ιταλούς και ιδιαίτερα τους φίλους της Νάπολι να του δώσουν τα παρατσούκλια «Kvaradona» και «Kvaravaggio», από τον Ιταλό ζωγράφο Καραβάτζιο, με τον ίδιο πάντως σε δηλώσεις του να απαντάει για όλα.

«Ήταν όνειρό μου να παίξω σε έναν τέτοιο κορυφαίο σύλλογο και από τότε που είμαι εδώ πάρα πολλοί Γεωργιανοί υποστηρίζουν την Νάπολι. Κάθε φορά που είμαι στο γήπεδο δίνω τα πάντα, πιστεύω στο πρωτάθλημα.

Όλα τα προσωνύμια που μου έχουν δώσει είναι όμορφα και συμπαθητικά, όταν όμως υπάρχει ένα πολύ μέρος του ονόματος του Μαραντόνα που συνδέεται με σένα, είναι τιμή και δημιουργεί ένα μοναδικό συναίσθημα. Το “Κβαραντόνα” είναι το αγαπημένο μου προσωνύμιο».

Ο Χβίτσα Κβαρατσχέλια πλέον θεωρείται world class ποδοσφαιριστής και όχι άδικα, ενώ μαζί με τον Μπέλιγχαμ θα είναι τα δύο πιο… καυτά ονόματα στην προσεχή μεταγραφική περίοδο. Βλέποντας όμως την πορεία του αυτό που γίνεται κατανοητό είναι πως αν πιστεύεις στον εαυτό σου και δουλεύεις σκληρά μπορείς να κάνεις τα πάντα… Και ο Γεωργιανός τα έκανε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον Ολυμπιακό ο... νέος Κούτρης, πρόλαβε Μελισσανίδη - ΑΕΚ και ΠΑΟ για τον "Δουβίκα Νο2" του Μπέου!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags