Facebook Pixel ΑΕΚ: Μεταγραφή 12 εκατ. και το όνειρο Μελισσανίδη που θα "αλλάξει" την Ελλάδα - Δεν κάνει το λάθος του Ολυμπιακού
Ποδόσφαιρο
| 2023-05-19 16:00:00

Μεταγραφή 12 εκατ. και το όνειρο Μελισσανίδη που θα "αλλάξει" την Ελλάδα - Δεν κάνει το λάθος του Ολυμπιακού

του Γιώργου Θεοδωράκη
Μεταγραφή 12 εκατ. και το όνειρο Μελισσανίδη που θα "αλλάξει" την Ελλάδα - Δεν κάνει το λάθος του Ολυμπιακού

Οι επενδύσεις στην Ένωση, οι αποχωρήσεις και οι προσθήκες. Ποιο είναι το... τρελό όνειρο που δεν θα απογειώσει μόνο την ΑΕΚ, αλλά ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο και πώς το "πάθημα" των Πειραιωτών, έγινε... μάθημα για τους Κιτρινόμαυρους. 

Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2022-2023 και απομένει ο τελικός του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, για να ολοκληρωθεί η χρονιά, κατά την οποία ο Ματίας Αλμέιδα παρουσίασε ένα σύνολο που έπαιξε διαστημικό ποδόσφαιρο (κατά τη ρήση του Δημήτρη Μελισσανίδη) με μαχητικότητα, αλλά και βάθος στο ρόστερ. Μεγάλο ενδιαφέρον σίγουρα παρουσιάζει το πως θα στηθεί η ομάδα της επόμενης σεζόν, στην οποία ο σύλλογος θα εορτάσει 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

 

Οι σίγουροι

Η ΑΕΚ φρόντισε κατά τη διάρκεια της σεζόν να κλείσει κάποια σημαντικά θέματα, ούτως ώστε να μην ψάχνεται το καλοκαίρι. Έτσι προχώρησε σε ανανεώσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών, η απόδοση των οποίων ήταν καταλυτική στην αποτελεσματικότητα της ομάδας.

Πρώτος έσυρε τον χορό των ανανεώσεων ο Λάζαρος Ρότα, ο οποίος φέτος καθιερώθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας με 35 εμφανίσεις και 2 ασίστ. Ο Μήτογλου μετά το παιχνίδι που έκανε στην πρεμιέρα των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό, στα τέλη του Μαρτίου, είδε να ανανεώνεται το συμβόλαιό του μέχρι το 2025 και μάλιστα με καλύτερους όρους, με την ΑΕΚ να επιβραβεύει την προσπάθεια του παίκτη.

Έναν μήνα αργότερα είδαμε τον Σιμάνσκι να υπογράφει την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2027 (το προηγούμενο ίσχυε μέχρι το 2024), με τον Πολωνό να ολοκληρώνει τη σεζόν με 33 συμμετοχές και δύο γκολ.

Τελευταία (αλλά όχι τελική) περίπτωση που είδε τη συμφωνία του με την ΑΕΚ να επεκτείνεται ήταν αυτή του Εχσάν Χατζισαφί! Ο Ιρανός αριστερός μπακ ήταν από τους πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν, καταγράφοντας 33 συμμετοχές και 3 ασίστ. Είχε προτάσεις από την Περσέπολις και τη Σεπάνγκ, ενώ φέρεται να είχε στα χέρια του προσφορά-μαμούθ από Κατάρ. Και όμως επέλεξε να παραμείνει κάτοικος Φιλαδέλφειας. Η Ένωση από τη μεριά της έδειξε πως τον θέλει αναγνωρίζοντας την αξία του, ιδιαίτερα ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος ζήτησε την παραμονή του.

Η μεγάλη ανανέωση που περιμένουμε

Τον Απρίλιο ρεπορτάζ ανέφεραν, ότι , μετά την ανανέωση του Νταμιάν Σιμάνσκι,  η ΑΕΚ θα καλέσει τον Λιβάι Γκαρσία για ανανέωση, εξαργυρώνοντας τη φετινή του προσφορά στην ομάδα του Δικέφαλου αετού. Ο Αλμέιδα του άλλαξε θέση και από εξτρέμ τον έκανε κεντρικό φορ. Η κίνηση βγήκε με τον παίκτη από το Τρινιντάντ και Τομπάνγκο να αναδεικνύεται σε πρώτο σκόρερ της ομάδας με 18 γκολ και 7 ασίστ σε 36 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.

Έχουμε φτάσει μέσα Μαΐου όμως και το συμβόλαιό του δεν έχει ανανεωθεί. Ίσως η ΑΕΚ κρατά αυτήν την κίνηση ως το κερασάκι στην τούρτα, μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ. Υπενθυμίζεται, ότι ο Γκαρσία ήρθε στην Ένωση το 2020, έναντι 2 εκατ.Ευρώ από τη Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, η οποία κράτησε το 50% των δικαιωμάτων του, όπως αποκάλυψε το Sportdog.gr!

Ο Άμραμπατ και ο Ελ Αραμπί

Το συμβόλαιο του Νόρντιν Άμραμπατ λήγει τον Ιούνιο, ενώ η ηλικία του (36) για πολλούς θα θεωρείτο ως τροχοπέδη. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο, ότι οι φυσικές του δυνάμεις είναι ανεξάντλητες, ενώ όλοι παραδέχονται πως είναι λάτρης της προπόνησης.

Επίσης, ο Μαροκινός φέτος έδειξε τη μεγάλη του αξία (σε σχέση με πέρσι) στην ομάδα του «Δικέφαλου» αετού. Έκανε καταπληκτικό πρωτάθλημα. Κάλυψε επάξια το κενό του Ελίασον, όταν ο τελευταίος τραυματίστηκε στην Τρίπολη και έμεινε για αρκετό καιρό εκτός.

Με απλά λόγια είχε καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη παιχνιδιών (όπως στο ματς με τον ΠΑΣ στην Αγιά Σοφιά, στον αγώνα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο ή στο Βικελίδης με τον Άρη στα πλέι οφ). Μέτρησε 33 συμμετοχές με 8 γκολ και 4 ασίστ. Όλα δείχνουν, ότι θα επιβραβευτεί και εκείνος για τη μεγάλη προσφορά του στην κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ βέβαια δεν θα την πάθει όπως ο Ολυμπιακός με τον συμπατριώτη του Άμραμπατ, Ελ Αραμπί που του έδωσε συμβόλαιο ύψους 2 εκατ.Ευρώ στα 37 του και τώρα ψάχνεται για αναπροσαρμογή.

Το μεγάλο στοίχημα

Η σοβαρότερη περίπτωση, για την οποία αναμένεται να χυθεί πολύ μελάνι, όπως πέρσι το καλοκαίρι, που ήρθε στην ΑΕΚ, είναι αυτή του Όρμπελιν Πινέδα. Ο Μεξικανός ήρθε στην Ένωση ως δανεικός από τη Θέλτα, χωρίς οψιόν αγοράς. Από την αρχή της παρουσία του στην ομάδα του «Δικέφαλου» αετού, ο 27χρονος μεσοεπιθετικός έδειξε τα εκρηκτικά του στοιχεία και δικαίωσε τον Αλμέιδα, ο οποίος επέμενε για την απόκτησή του.

Ο Πινέδα φέτος μέτρησε 41 αγώνες με 10 γκολ και 4 ασίστ. Η υπόθεσή του όμως είναι πολύ δύσκολη. Γιατί η ισπανική ομάδα, στην οποία ανήκει τον κοστολογεί με 12 εκατ.Ευρώ, ένα ποσό που δύσκολα θα δινόταν για μια τέτοια μεταγραφή, από τη στιγμή που η ΑΕΚ μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κάνει πώληση ιδίου επιπέδου. Ο δαιμόνιος ποδοσφαιριστής όμως πρόσφερε πάρα πολλά.

Επίσης δείχνει αυταπάρνηση. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στη Λεωφόρο, όταν μπήκε μέσα έχοντας πριν ταλαιπωρηθεί από πυρετό και ενοχλήσεις μυικές, για να αντικαταστήσει τον Ρότα, έβγαλε… μάτια ως δεξιός μπακ, σε μία θέση, στην οποία δεν τον είχαμε ποτέ ξαναδεί. Και όμως κατάφερε να ανταποκριθεί σε εξαιρετικότατο βαθμό.

Αυτές είναι εμφανίσεις που σίγουρα «έψησαν» το αφεντικό της ΑΕΚ. Και μην ξεχνάμε, ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης «γουστάρει» τους παίκτες που ματώνουν τη φανέλα! Αυτό σημαίνει, ότι η διοίκηση θα κάνει την προσπάθειά της, για να διαπραγματευτεί την παραμονή του Πινέδα, αλλά με όρους που θα είναι στα μέτρα της. Θα μπορούσε να κάνει μία υπέρβαση οικονομική, όχι όμως να πληρώσει η Ένωση το ποσό που ζητούν οι Ισπανοί.

 

Αναγκαία η ενίσχυση στην άμυνα

Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ την επόμενη χρονιά θα επιστρέψει στην Ευρώπη, ξεκινώντας τις υποχρεώσεις στα μέσα Αυγούστου, στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, ενώ είναι δεδομένη η παρουσία της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η ενίσχυση όμως σε καίριες θέσεις είναι επιτακτική.

Η Ένωση φέτος απέκτησε έναν πολύπειρο στόπερ, τον Βίντα και έναν πολλά υποσχόμενο ικανότατο παίκτη, τον Μουκουντί. Η εικόνα της ομάδας όμως έδειξε, ότι πρέπει να γίνει προσθήκη (το συμβόλαιο του Τζαβέλλα λήγει τον Ιούνιο) ικανότατου κεντρικού αμυντικού που θα παίζει βασικός.

Όσον αφορά άλλες θέσεις, αν δεν παραμείνει ο Πινέδα απαιτείται η έλευση παίκτη με ίδια εκρηκτικά χαρακτηριστικά, τα οποία δίνουν ενέργεια στο παιχνίδι της ομάδας. Επίσης η ΑΕΚ θα κληθεί να καλύψει για αρκετό διάστημα το κενό του Σέρχιο Αραούχο. Συν τοις άλλοις, υπάρχει και το ζήτημα του τερματοφύλακα.

Ο Στάνκοβιτς μπορεί το συμβόλαιό του να λήγει το 2025, υπάρχει όμως η άποψη, ότι δεν θα συνεχίσει στην ΑΕΚ. Οπότε η ενίσχυση στον άσο είναι επίσης σοβαρό ζήτημα, αφού στο ποδόσφαιρο, οι ομάδες ξεκινούν από τον τερματοφύλακα.

Φυσικά τον πρώτο λόγο για όλα τα θέματα έχει ο Ματίας Αλμέιδα, στο πρόσωπο του οποίου υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ, μεσούσης της σεζόν ανανέωσε το συμβόλαιο του Αργεντινού και του τιμ του μέχρι το 2028! Η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού έχει κάνει τα πρώτα βασικά βήματα. Έχει κρατήσει τον κορμό που την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οπότε λείπουν μερικές πινελιές στον καμβά που θα… ζωγραφίσει ο «πελλάδο» την ομάδα της αγωνιστικής περιόδου 2023-2024, τη χρονιά που η ομάδα θα εορτάσει 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ένα όνειρο… τρελό, αλλά όχι απατηλό

Οι στόχοι για τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου είναι προφανείς. Κατάκτηση του νταμπλ και μία σπουδαία πορεία στην Ευρώπη. Συνεπώς η δημιουργία μιας ομάδας… ορόσημο και φόρος τιμής στους ανθρώπους που έχτισαν την ιστορία της θα μπορούσε να αποτελέσει και… ιερή αποστολή των ανθρώπων που θα διαχειριστούν τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Θα ήταν ιδανικό η ΑΕΚ να πανηγύριζε κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο στα 100 χρόνια ζωής της. Έχει μία τεράστια δυναμική που μπορεί να την οδηγήσει σε τέτοιο μονοπάτι δόξας, οι συμβολισμοί της οποίας «δένουν» με τις συγκυρίες, αφού το 2024, ο τελικός του Europa Conference League θα γίνει στην «Αγιά Σοφιά». Είναι ένα όνειρο τρελό, αλλά όχι απατηλό, από τη στιγμή που ο διοικητικός της ηγέτης της Ένωσης ενσάρκωσε το όραμα της επιστροφής στη Νέα Φιλάδελφεια (που κάποτε φάνταζε αδύνατο), χτίζοντας ένα γήπεδο-στολίδι. Δηλαδή δεν είναι ακατόρθωτο να φτιαχτεί.

Η ΑΕΚ από την 5η θέση που τερμάτισε πέρσι, ανέβηκε στην κορυφή φέτος με την αξία του ρόστερ της να υπολογίζεται στα 52.150.000 Ευρώ. H αξία των ρόστερ (βάσει Transfermarkt) των ομάδων που μετέχουν στα ημιτελικά της διοργάνωσης φέτος είναι: Άλκμααρ (107,90 εκατ.Ευρώ), Γουέστ Χαμ (451,50 εκατ.Ευρώ), Φιορεντίνα (236,30 εκατ.Ευρώ), Βασιλεία (45 εκατ.Ευρώ). Η τελευταία παρουσάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η ελβετική ομάδα έχει ρόστερ μικρότερης αξίας από αυτό της ΑΕΚ και όμως διεκδικεί πρόκριση στον τελικό του Conference, καθώς έχει κερδίσει 2-1 εκτός έδρας τη Φιορεντίνα.

Μπορεί η ΑΕΚ να μην έχει τη συνεχή παρουσία της Βασιλείας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς Έχει όμως τον Αλμέιδα, έναν άνθρωπο με δίψα για δουλειά και διάκριση, οι συνταγές του οποίου είναι αρκετά επιτυχημένες… Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Εξάλλου αυτή η ομάδα έχει κάνει ξανά τους οπαδούς της να ονειρεύονται. Ποιός θα απαγορεύσει το δικαίωμα στο όνειρο;


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρώτη μεταγραφή από ΑΕΚ σε Άρη - Βρήκε τον… αντι-Καμαρά - Ραντεβού για πώληση Σουπερλιγκάτης ΠΑΕ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags