Facebook Pixel Βοτανικός: Αποκάλυψη που θα τρελάνει τους Παναθηναϊκούς! Έτοιμο νωρίτερα από το 2026 το γήπεδο
Ποδόσφαιρο
| 2023-05-21 09:41:00

Αποκάλυψη που θα τρελάνει τους Παναθηναϊκούς! Έτοιμο νωρίτερα από το 2026 το γήπεδο στο Βοτανικό

του Νίκου Στεργίου
Αποκάλυψη που θα τρελάνει τους Παναθηναϊκούς! Έτοιμο νωρίτερα από το 2026 το γήπεδο στο Βοτανικό

Όρος ανταμοιβής στη σύμβαση με την κοινοπραξία! Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.

Η 19η Μαΐου αποτελεί μία ιστορική ημέρα για τον Παναθηναϊκό! Και αυτό γιατί υπογράφηκε η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και την ανάδοχο κοινοπραξία των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, που θα κατασκευάσει το υπερσύγχρονο γήπεδο στο Βοτανικό. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. του ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ.

Η σύμβαση ύψους 119.999.832,38€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% αφορά τη μελέτη και την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου του Παναθηναϊκού και ήρθε λίγες ώρες μετά την επίσημη έγκριση από την ειδική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG Comp) για το κονδύλι ύψους 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και ισχυροποιεί τη δέσμευση όλων των μερών ότι το γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2026.

Υπάρχει όμως πιθανότητα το γήπεδο να είναι έτοιμο νωρίτερα από την τριετία που ορίζει η σύμβαση! Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της LiveSport στη σύμβαση με τον Δήμο έχει μπει όρος επιβράβευσης της κοινοπραξίας, η οποία θα πάρει πριμ 5%, αν παραδώσει το χρόνο σε χρόνο 10% μικρότερο των 36 μηνών. Αυτό θα δώσει ένα μεγαλύτερο κίνητρο για ταχύτερη κατασκευή του γηπέδου, το οποίο περιμένουν πως και πως οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού.

Ήδη από τις 6 Απριλίου 2023, έχουν αρχίσει τα έργα στο οικόπεδο για τον «καθαρισμό» του και όλα όσα απαιτούνται προκειμένου ο χώρος να είναι έτοιμος για ανέγερση των εγκαταστάσεων και την υπόλοιπη ανάπλαση.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του νέου γηπέδου ανέρχεται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση για την κατασκευή προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου θα έχει χωρητικότητα 38.500 θέσεων (έως 40.000), θα είναι διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και 4 αστέρων και με μοναδικό προνόμιο τη θέα στην Ακρόπολη.

Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα, ενώ στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική ομάδα -ανδρών και γυναικών- της χώρας μας.

Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του νέου γηπέδου στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, θα αρχίσει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της Διπλής Ανάπλασης, που προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως ορίζει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Εκεί θα δημιουργηθεί επίσης ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, το Μουσείο του Παναθηναϊκού, καθώς κι ένα μικρό εντευκτήριο μέσα στο χώρο του Μουσείου.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags