Facebook Pixel AEK - Σταύρος Πήλιος: «Όπλο» Αλμέιδα για Πήλιο! Όμορφο πρότζεκτ Μελισσανίδη - Εξαιρετικά αγωνιστικά στοιχεία
Ποδόσφαιρο
| 2023-06-03 12:30:00

"Όπλο o Αλμέιδα για Πήλιο! Όμορφο πρότζεκτ Μελισσανίδη - Σπουδαίο ότι δεν είχε πέσει ψυχολογικά"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Ταχύτητα, δουλειά, υπομονή και πείσμα! Προπονητής που συνεργάστηκε με τον παίκτη μιλά στο Sportdog για την εξέλιξή του και την προοπτική της ΑΕΚ.

Η παρουσία του Ματίας Αλμέιδα μπορεί να αποτελέσει πολύ δυνατό... όπλο για τον Σταύρο Πήλιο, ο οποίος συμφώνησε με την ΑΕΚ. Ο Κώστας Γεωργιάδης που έζησε τον παίκτη στον Ηρακλή μιλά στο Sportdog για τα εξαιρετικά αγωνιστικά του στοιχεία και χαρακτηρίζει πολύ όμορφο το πρότζεκτ Μελισσανίδη, ο οποίος δείχνει εμπιστοσύνη στον Έλληνα ποδοσφαιριστή και οραματίζεται μια ομάδα με ελληνικό κορμό.

Από τις πρώτες μεταγραφές που έκλεισαν για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2023-2024) για την ΑΕΚ είναι ο Σταύρος Πήλιος. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο 22χρόνος θα κλείσει στην Ένωση για τα επόμενα 4 χρόνια και θα έρθει στα Σπάτα παρέα με τον αδελφό του Αλέξανδρο, ο οποίος θα ενσωματωθεί στην Κ19.

Η ιστορία του Ηπειρώτη αμυντικού αξίζει προσοχής και δείχνει σε μεγάλο βαθμό, ότι ο επιμένων ΝΙΚΑ!

Γεννημένος στα Ιωάννινα, με ρίζες από τη Θεσπρωτία, ο Πήλιος μεγάλωσε στη Ρόδου, όπου μέχρι την πρώιμη εφηβεία του έπαιζε στις αλάνες. Στη συνέχεια η οικογένειά του επέστεψε στα Γιάννινα και στα 13 του πήγε την Ακαδημία «ΑΟ Γιάννινα-Ελπίδες».

«Ο Σταύρος ήρθε το 2013 και έμεινε μέχρι το 2016. Έπαιξε στις ομάδες των Παίδων και των Νέων. Όταν έφυγε το 2017 πήγε κατευθείαν στην Κ-17 του ΠΑΣ. Τον χρησιμοποιούσαμε ως αριστερό εξτρέμ, ενώ έχει παίξει και σέντερ φορ. Ήταν πολύ γρήγορος. Δούλευε πολύ και έφτασε εκεί που έφτασε», αναφέρει στο Sportdog ο γυμναστής της Ακαδημίας των Ελπίδων, Τάκης Κότσιας.

Στις Υποδομές του ΠΑΣ Γιάννινα ο Πήλιος είχε προπονητές τον Σέμο και τον Αγγέλη. Επαγγελματίας έγινε το 2018, επί θητείας Γιάννη Πετράκη. Ο Γιαννίκης τον χρησιμοποίησε σε δύο ματς στη Super League 2, τη σεζόν 2019-20, ενώ την επόμενη (2020-21) που βρήκε τον «Άγιαξ» της Ηπείρου ξανά στη Super League πήρε ισάριθμες συμμετοχές στη Super League, 5 στα play out και μία στο Κύπελλο.

Ο Ηρακλής τον έστειλε στον Ηρακλή

Αν και στον ΠΑΣ Γιάννινα τον πίστευαν όλοι, οι ευκαιρίες που πήρε δεν ήταν αρκετές. Τη σεζόν 2021-22 ο Ηρακλής Μεταξάς ενημέρωσε τη διοίκηση πως δεν τον υπολογίζει και αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Ο παίκτης όμως είχε υπομονή! Όπως αναφέρουν στο Sportdog άνθρωποι που τον έζησαν στον ΠΑΣ, είναι από τα παιδιά που δεν δημιουργούν ποτέ πρόβλημα. Δουλεύουν συνέχεια και εξελισσόταν μέσα από την προπόνηση.

Πιστευε στον εαυτό του και τη δουλειά του και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την «άτυχη» για αυτόν εξέλιξη. Ο παίκτης έκανε το καλύτερο που μπορούσε. Πήρε παιχνίδια και εμπειρία, καταγράφοντας 28 ματς στη Super League 2 με 2 γκολ και 1 ασίστ, όλο αυτό που έζησε στη Θεσσαλονίκη το μετέφερε μαζί του, όταν επέστρεψε στα Γιάννινα, όπου βρήκε προπονητή τον Θανάση Στάικο. Σημειωτέον, ότι ο τελευταίος τον πίστευε πάντα, ακόμα και όταν ήταν βοηθός του Μεταξά.

Και πάλι όμως ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα! Μέχρι την 8η αγωνιστική ήταν στον πάγκο, αφού βασικός θεωρείτο ο Γιάννης Κιάκος. Ο Στάικος τον είχε σε κατάσταση αναμονής, προκειμένου να εγκλιματιστεί στα νέα δεδομένα και τον προετοίμαζε για τη στιγμή που θα έπαιρνε βασικό ρόλο, καθώς ο Κιάκος είχε ατυχίες με τραυματισμούς. Έτσι από το ματς με τον Ιωνικό (9η αγωνιστιή, 2-2) και μετά, ο Πήλιος δεν βγήκε ποτέ από την 11άδα και μετρούσε συνεχώς 90λεπτα. Συνολικά συμπλήρωσε 24 συμμετοχές, στις οποίες είχε 2 ασίστ, η μία στη νίκη με 2-1 επί της ΑΕΚ στους Ζωσιμάδες, για την 16η αγωνιστική.

Χειρισμός και πείσμα

Έγινε βασικός αναντικατάστατος. Ο Πήλιος είναι ένα ταχυδυναμικό αριστερό μπακ. Το γεγονός, ότι παλιά έπαιζε αριστερό εξτρέμ τον έκανε να έχει καλή επαφή με τη μπάλα. Του αρέσει να επιτίθεται. Αλλά ως αριστερό μπακ συγκεντρώνονταν και στην τακτική του Στάικου. Δύο είναι τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει, ένα ποδοσφαιρικό και ένα που αφορά τον χαρακτήρα του. Έχει καλό χειρισμό της μπάλας και απίστευτο πείσμα.

Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν πολύ ήρεμο άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά είναι αρκετά κοινωνικός και ιδιαίτερα φιλικός με όλους τους συμπαίκτες του. Οι πληροφορίες μας λένε, ότι είχε τρομερή θέληση να επικοινωνεί με τους ξένους συμπαίκτες του στον ΠΑΣ. Μάθαινε κάποιες λέξεις-κλειδιά στα γαλλικά ή τα ισπανικά και είχε άψογη συνεργασία στο χορτάρι. Χαρακτηρίζεται έντονα συναισθηματικός και τιμά τους ανθρώπους γύρω του και σέβεται αυτούς με τους οποίους δουλεύει.

Στον ΠΑΣ τον θεωρούν ως μία από τις πάμπολλες περιπτώσεις παικτών που κατάφεραν μέσα από την ομάδα των Ιωαννίνων να αναδειχθούν και να ανέβουν σκαλοπάτια στην ποδοσφαιρική τους πορεία. Τα παραδείγματα για την ομάδα της Ηπείρου πραγματικά είναι πολλά και αξίζουν αναφοράς. Χαρίσης, Πασχαλάκης, Κούτρης, Μαυροπάνος, Περέα. Ακόμα και ο Σάλιακας, που στη Λαμία δεν κέρδισε εμπιστοσύνη, κατάφερε μέσω του ΠΑΣ να πάρει μεταγραφή στη Ζανκτ Πάουλι. Ο Κάργας εξαργύρωσε την παρουσία του στον «Άγιαξ» της Ηπείρου και πήγε στον ΠΑΟΚ. Το ίδιο και ο Λοντίγκιν, έγινε ξανά πρωταγωνιστής και πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Ακόμα και προπονητές έβγαλε ο ΠΑΣ, όπως ο Γιαννίκης που πήγε (για λίγο βέβαια) στην ΑΕΚ και ο Μεταξάς στον Αστέρα Τρίπολης.

Ποτέ απογοητευμένος, πάντα με διάθεση

Ο Πήλιος όμως αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση παίκτη, κάτι που αναγνωρίζει και ο προπονητής του στον Ηρακλή, Κώστας Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε στο Sportdog για τον αριστερό οπισθοφύλακα με τα καλύτερα λόγια. Εξάλλου η χρονιά που έκανε φορώντας την κυανόλευκη φανέλα στη Super League 2 ήταν κομβική για την μετέπειτα πορεία του.

Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός έφερε στη μνήμη του τις συνθήκες που προηγήθηκαν του δανεισμού του. «Το περσινό καλοκαίρι μου τηλεφώνησε ο ατζέντης του και μου ζήτησε να τον γνωρίσω από κοντά. Μου μίλησε για τον Σταύρο, ανέλυσε τα στοιχεία του και αν έχω τον χρόνο να τον δω και να τον αξιολογήσω. Εμείς κάναμε ένα χτίσιμο της ομάδας που είχε προβλήματα όπως θυμάστε αδειοδότησης. Οπότε χρειαζόμασταν νέα παιδιά. Τον είδα και μου άρεσαν πάρα πολύ τα στοιχεία του. Είχε ελάχιστες συμμετοχές. Όμως διέκρινα εξαιρετικά αγωνιστικά στοιχεία. Ενσωματώθηκε στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας και εκεί έδειξε το ταλέντο του. Έγινε πολύ γρήγορα μέρος της ομάδας. Τον αποδείχτηκαν αμέσως τα άλλα παιδιά», θυμάται ο Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς ο προπονητής για το πως καταφέρνει ο παίκτης να είναι ήσυχος και ταυτοχρόνως κοινωνικός, μας εξήγησε κάποια σημαντικά κομμάτια του χαρακτήρα του.

« Είναι χαμηλών τόνων. Αλλά κερδίζει τα αποδυτήρια με το χαμόγελό του, τον επαγγελματισμό του και τη διάθεσή του μέσα στην προπόνηση. Θα θέσω ένα άλλο στοιχείο που τον κάνει ξεχωριστό. Πριν δυο χρόνια στα Γιάννινα ήταν εκτός. Αλλά στον Ηρακλή ήρθε με διάθεση. Δεν ήταν απογοητευμένος. Δεν τον έριξε το γεγονός, ότι βρέθηκε εκτός ομάδας. Οι περισσότεροι παίκτες θα είχαν πέσει ψυχολογικά. Στον Ηρακλή πήρε σιγά σιγά συμμετοχές. Και πάλι δεν έπεσε ψυχολογικά. Είχε μεγάλη διάθεση, ώσπου άρπαξε την ευκαιρία καθιερώθηκε.

Επίσης πολλές φορές ένας παίκτης εμπνέει τον προπονητή να δουλέψει παραπάνω σε κάποια θέματα. Και είναι σημαντικό για κάθε προπονητή αυτό. Ο Σταύρος καθόταν παραπάνω, ζητούσε να του δείξουμε πράγματα. Έδειχνε να απολαμβάνει κάθε στιγμή στην προπόνηση», αναφέρει ο τεχνικός που καθοδήγησε για έναν χρόνο τον Πήλιο.

Βελτιώθηκε στη Super League

Ο Γεωργιάδης παρακολουθούσε τον Πήλιο και μετά τον Ηρακλή και διακρίνει την εξέλιξη του παιχνιδιού του. «Στην επιστροφή του στα Γιάννινα ήταν διαφορετικός, με εμπειρία από Super League 2  και πολύ αυτοπεποίθηση. Και δεν ήταν όλα ρόδινα. Αλλά δεν τα παράτησε, επέμεινε και ήταν εξαιρετικός. Δικαίως απασχόλησε όλες τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας.

Ήταν ένας παίκτης βελτιωμένος αισθητά. Ο Στάικος είναι νέος και του έδωσε την ευκαιρία να το αποδείξει. Είναι σπουδαίο κομμάτι και είμαι υπερήφανος που έχουμε τέτοιους συναδέλφους που δίνουν ευκαιρίες σε νέους παίκτες στη Super League. Ο Σταύρος έχει εξαιρετικά στοιχεία στην επίθεση. Βελτίωσε όμως και την άμυνά του. Στη Super League είναι σημαντικό αυτό. Κατάφερε να είναι σωστός σε άμυνα και επίθεση. Αυτό είναι το σπουδαιότερο».

Όλος ο κόσμος θέλει… πλάνο Μελισσανίδη

Πόσο σημαντικό είναι για τον Πήλιο, ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης θέλει, διαχρονικά, να φτιάξει μία ομάδα που σταδιακά να αποκτήσει κορμό ελληνικό και να αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες ομάδες, ώστε να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο; Τί πρέπει να κάνει, για να γίνει μέρος αυτής της εξίσωσης;

«Είναι πολύ όμορφο αυτό, δηλαδή η κεφαλή μιας ομάδας να έχει το πλάνο να χτιστεί ένα τέτοιο σύνολο. Το θέλει όλος ο ελληνικός κόσμος, να βλέπει Έλληνες να παίζουν ξανά στις ομάδες μας. Για να μπορέσει να το καταφέρει ο Σταύρος θα πρέπει να είναι πάλι αποφασιστικός, να έχει υπομονή και όταν του δοθεί η ευκαιρία να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που σίγουρα θα έχουν ανέβει επίπεδο. Μέχρι στιγμής το δείχνει ότι θα το κάνει».

Καθοριστική η παρουσία Αλμέιδα

Φέτος είδαμε, ότι ο Ματίας Αλμέιδα εμπιστεύτηκε όλους τους παίκτες του ρόστερ της ΑΕΚ. Η παρουσία του Αλμέιδα θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στον παίκτη; «Μου δίνεται η ευκαιρία να πω, ότι η παρουσία του κ. Αλμέιδα ήταν καθοριστική στην επίτευξη του νταμπλ. Άλλαξε τη φιλοσοφία όλου του συλλόγου.

Αν και δεν έκανε καλό ξεκίνημα είχε την υπομονή και την πίστη, ότι μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα. Το να έχεις έναν τέτοιο προπονητή είναι τιμή και μεγάλη πρόκληση. Αυτό που κάνει ο Αλμέιδα να δίνει ευκαιρία σε όλους τους παίκτες το απέδειξε μέχρι το τέλος. Είναι σπουδαίο όπλο για τον Πήλιο και όλους τους παίκτες, να είναι σε ετοιμότητα και να δουλεύει στο 110%», απάντησε ο Κώστας Γεωργιάδης και έκλεισε τη συνομιλία μας με μία ευχή:

«Εύχομαι στον Σταύρο, να τα πάει περίφημα, γιατί ως χαρακτήρας και ως ποδοσφαιριστής το αξίζει».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags