Facebook Pixel Premier League: Ο απολογισμός της 2022-’23: Τα ρεκόρ που «έπεσαν», o «Σούπερμαν» και ο Άγγλος… Χάλαντ.
Ποδόσφαιρο
| 2023-06-02 14:58:00

Ο απολογισμός της Premier League: Τα ρεκόρ που "έπεσαν", o "Σούπερμαν" και ο Άγγλος… Χάλαντ

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι

 Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Άστον Βίλλα και Λιντς, οι συνήθεις Χάλαντ, Γκουαρδιόλα και Χάρι Κέιν ο καθένας με τον τρόπο του, είτε θετικά, είτε αρνητικά έγραψαν τη δική τους, ξεχωριστή Ιστορία στο συναρπαστικότερο των πρωταθλημάτων που πρόσφερε συνολικά 1.084 γκολ καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1.072 της περιόδου 2018-’19. 

 Η Σίτι έγινε η 2η ομάδα στην Ιστορία της Premier League που κατακτά το πρωτάθλημα τρεις συνεχόμενες χρονιές, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της «άλλης» Μάντσεστερ που το είχε πετύχει δύο φορές: το ’99, το 2000, το 2001, αλλά και το 2007,’08 και ’09.

 Η Άρσεναλ έγινε η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να παραμείνει επί 248 ημέρες στην κορυφή της βαθμολογίας, χωρίς να κατακτήσει τον τίτλο.

 Νικώντας τον Απρίλιο 4-1 τη Λίβερπουλ, ο Πεπ Γκουαρδιόλα έγινε ο «γρηγορότερος» προπονητής που φτάνει τις 100, εντός έδρας νίκες της Premier σε 128 παιχνίδια καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Αρσέν Βενγκέρ, σε 139 παιχνίδια με την Άρσεναλ.

 Τον Σεπτέμβριο, στο 0-3 με τη Μπρέντφορτ, ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, Εϊθαν Νουανέρι έγινε ο μικρότερος παίκτης που έκανε ποτέ το ντεμπούτο του στην Premier League, σε ηλικία 15 ετών και 181 ημερών.

 Με τον Ουνάι Έμερι στον πάγκο της, η Άστον Βίλλα έγινε η πρώτη ομάδα της Premier που καταφέρνει να πετύχει έστω και ένα γκολ σε 20 συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος.

 Τον Απρίλιο η Λιντς έγινε η ομάδα που δέχτηκε τα περισσότερα γκολ (23) μέσα σε ένα μόνο μήνα, καταρρίπτοντας τα 20 που είχε δεχτεί, ξανά η ίδια, τον Φεβρουάριο του ’22.

 Ο μέσος της Φούλαμ, Ζοάο Παλίνια έγινε ο 7ος ποδοσφαιριστής της Premier που κατάφερε να δεχτεί 14 κίτρινες κάρτες σε μία σεζόν.

 Σαρωτικό το ντεμπούτο του Έρλινγκ Χάλαντ στην Premier League με 36 γκολ στο πρωτάθλημα, 4 περισσότερα από τους Άντι Κόουλ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Άλαν Σίρερ (Νιουκάσλ). Ο Νορβηγός σούπερ- σταρ, γεννημένος στο Λιντς, αλλά Σίτι από… κούνια έχει πετύχει μέχρι στιγμής 52 γκολ με τη φανέλα των Citizens, σε όλες τις διοργανώσεις, το πιθανότερο είναι όμως να το ξεπεράσει αφού έχει στα πόδια του δύο ακόμη παιχνίδια: τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με τη Γιουνάιτεντ, στο «Ουέμπλεϊ» και τον τελικό Champions League με την Ίντερ, στις 10 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη.

 Ο Χάλαντ ήταν ο γρηγορότερος παίκτης της Premier που έφτασε τα 10 γκολ, σε 6 παιχνίδια, τα 15 γκολ σε 9, τα 20 σε 14, τα 25 σε 19 και τα 30 σε 27 αγώνες. Πέτυχε τέσσερα «χατ- τρικς» στο «Ετιχάντ» ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Άλαν Σίρερ στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» την περίοδο 1995-’96. Συνολικά πέτυχε έξι «χατ- τρικς» σε όλες τις διοργανώσεις: ρεκόρ που κανένας παίκτης της Premier δεν είχε καταφέρει πριν τον ερχομό του. Έγινε επίσης και ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία της Premier που πέτυχε τρία «χατ- τρικς» σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος: με την Κρίσταλ Πάλας, τη Νόττινγκαμ Φόρεστ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ενώ με το γκολ που πέτυχε στην έδρα της Γουλβς, τον Σεπτέμβριο έγινε ο πρώτος που σκοράρει σε 4 συνεχόμενα, εκτός έδρας παιχνίδια.

 Μεγάλο ρεκόρ και για τον Χάρι Κέιν, πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στην Ιστορία της Τόττεναμ με 270 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις: 185 γκολ στην Premier ξεπερνώντας τα 184 του Σέρχιο Αγκουέρο με τη Σίτι. Ο Κέιν σκόραρε φέτος σε 26 διαφορετικά παιχνίδια πρωταθλήματος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Άντι Κόουλ της περιόδου 1993-’94, ενώ έγινε και ο μοναδικός παίκτης της Premier που πέτυχε γκολ και στις 32 ομάδες με τις οποίες βρέθηκε αντίπαλος.

 Μικρό ρεκόρ και για τη Λίβερπουλ, που νικώντας τη Μπόρνμουθ 9-0 ισοφάρισε τις ευρύτερες, σε διαφορά γκολ νίκες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την Ίπσουιτς (’94-’95), τη Σαουθάμπτον (2020-’21), αλλά και της Λέστερ (2019-’20), επίσης με τους «Αγίους».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags