Facebook Pixel Ολυμπιακός: Επιθετικός… 12 εκατ. στον Ολυμπιακό! Κορυφαίος στις ασίστ στην Ευρώπη - "Δυνατά" για αντί-Εμπαπέ (Vid)
Ποδόσφαιρο
| 2023-08-02 12:25:00

Επιθετικός… 12 εκατ. στον Ολυμπιακό! Κορυφαίος στις ασίστ στην Ευρώπη - "Δυνατά" για αντί-Εμπαπέ (Vid)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Επιθετικός… 12 εκατ. στον Ολυμπιακό! Κορυφαίος στις ασίστ στην Ευρώπη - "Δυνατά" για αντί-Εμπαπέ (Vid)

Έχει το περπάτημα… του Μέσι και συμβόλαιο 4 εκατ. ευρώ! Πώς από την Σεβίλλη και το "φλερτ" με την Μπαρτσελόνα, κατέληξε να τα πάρει χοντρά από τους Άραβες, αλλά και η κατάθλιψη όταν δεν σκόραρε!

Η περίπτωση του Λουτσιάνο Βιέτο εξετάζεται στον Ολυμπιακό. Πρόκειται για 29χρονο επιθετικό που έμεινε ελεύθερος από την Αλ Χιλάλ, μετά από μία σεζόν με 27 συμμετοχές, 7 γκολ και 2 ασίστ, highlight της οποίας ήταν τα δύο γκολ που σημείωσε εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στην ήττα με 5-3 από την ισπανική ομάδα στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Συλλόγων.

Γεννήθηκε στη Μπαλνεαρία της Κόρδοβα, ένα τουριστικό θέρετρο της Αργεντινής. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις Υποδομές της Εστουντιάντες. Το 2010 πήρε μεταγραφή στις Ακαδημίες της Ρασίνγκ, στην οποία ήταν συμπαίκτης με έναν γνώριμο από τη σύντομη θητεία του στην ΑΕΚ, τον Μπρούνο Ζουκουλίνι. Από τη σεζόν 2012-2013 μονιμονοποιήθηκε στην πρώτη ομάδα και τη σεζόν 2013-2014 πέτυχε 13 γκολ προκαλώντας το ενδιαφέρον της Βιγιαρεάλ, η οποία τον απέκτησε έναντι 5,5 εκατ.Ευρώ.

Κορυφαίος ασίστμαν στο Europa League

Το άλμα στην Ευρώπη δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες, τις οποίες και δικαίωσε. Τουλάχιστον την πρώτη σεζόν που αγωνίστηκε μακριά από την πατρίδα του.

Την περίοδο 2014-2015 έκανε καταπληκτική χρονιά στη La Liga! Έπαιξε 32 ματς, σκόραρε 12 γκολ και 2 ασίστ, ενώ ήταν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του στην πορεία που έκανε μέχρι τους «16» του Europa League (σ.σ. αποκλείστηκε από τη Σεβίλλη), όπου είχε 8 γκολ και 6 ασίστ σε 12 ματς. Μάλιστα αναδείχτηκε κορυφαίος ασίστμαν της διοργάνωσης. Έτσι η Βιγιαρεάλ τον μοσχοπούλησε την επόμενη χρονιά έναντι 20 εκατ.Ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης.  

Πάθαινε κατάθλιψη αν δεν σκόραρε

Ο παίκτης βρισκόταν στο πικ της καριέρας του και άπαντες μιλούσαν για αυτόν. Εκείνη την περίοδο είχε μιλήσει στην ισπανική «AS» ο προπονητής που τον ανέδειξε στη Ρασίνγκ, o Λουίς Ζουμπελντία, τα λεγόμενα του οποίου ήταν πολύ ενδιαφέροντα.

«Σε λιγότερο από πέντε λεπτά, στην προπόνηση, πέτυχε πέντε γκολ. Εκεί κοιταχτήκαμε και καταλάβαμε ότι ήταν κάτι διαφορετικό. - Πάθαινε κατάθλιψη όταν δεν σκόραρε. Ήταν από τους επιθετικούς που δεν σου χαλάνε το παιχνίδι, που συμμετέχει στη δημιουργία και που εμφανίζεται και στην περιοχή για να τελειώσει τη φάση. - Το περπάτημα του στο γήπεδο μοιάζει πολύ με του Μέσι, ίσως τρέχει λίγο παραπάνω», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στη Σεβίλλη αντί στη Μπαρτσελόνα

Με τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος» την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 κατέγραψε 28 συμμετοχές με 3 γκολ και 5 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, παίρνοντας και το βάπτισμα του πυρός στο Champions League. Θα μπορούσε να είχε περισσότερο χρόνο, αν δεν πάθαινε σκωληκοειδίτιδα, η οποία τον άφησε νοκ άουτ για 6 ματς. Το καλοκαίρι υπήρξαν σενάρια, ότι η Ατλέτικο συμφώνησε να τον πουλήσει στη Μπαρτσελόνα για 22 εκατ.Ευρω.

Αντ’αυτού την επόμενη σεζόν, έπαιξε δανεικός στη Σεβίλλη με 31 παιχνίδια, 10 γκολ και 6 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Αρχικά έπαιζε βασικός, αλλά η άφιξη του Στέφαν Γιόβετιτς τον Ιανουάριο άλλαξε τα δεδομένα. Ο Σαμπάολι εμφανιζόταν, ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από τα στατιστικά του (έκανε κοιλιά μετά τον πρώτο γύρο), κάτι που ήταν παράδοξο βάσει αυτών που πρόσφερε, αλλά η ουσία ήταν, ότι η ομάδα δεν ήθελε να πληρώσει την οψιόν αγοράς (σ.σ. 20 εκατ.Ευρώ).

Τον ήθελαν για αντί-Εμπαπέ

Το καλοκαίρι του 2017 δημιουργήθηκαν σενάρια για Μονακό. Δημοσιεύματα ανέφεραν, ότι η γαλλική ομάδα επικοινώνησε με την Ατλέτικο για να ρωτήσει για τον παίκτη, καθώς ψαχνόταν εξαιτίας της μεταγραφής του Εμπαμπέ στην Παρί. Ενδιαφέρον όμως υπήρχε και από την ιταλική Σαμπντόρια.

Τελικά έμεινε  μέχρι τον Δεκέμβριο στην Μαδρίτη, όπου είχε κάποιες συμμετοχές σε La Liga και Champions League. Κυρίως όμως ήταν μεταξύ πάγκου και εκτός αποστολών, βλέποντας να αναπαράγονται διάφορα σενάρια γύρω από την περίπτωσή του, ότι δεν έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες, ότι έχει μείνει στάσιμος και πως η ομάδα έψαχνε να τον κάνει μεταγραφή. Το πρόβλημα ήταν, ότι δεν έβρισκε δίχτυα, κάτι που δεν έφταιγε ο ίδιος, αφού πρόβλημα αντιμετώπισαν για πολύ καιρό διασημότεροι παίκτες από τον ίδιο, όπως ο Γκριεζμάν, ο Φερνάντο Τόρες και ο Γκαμέιρο. Έτσι τον Ιανουάριο του 2018 δόθηκε ξανά δανεικός, αυτήν τη φορά στη Βαλένθια, με τη φανέλα της οποίας είχε 14 ματς με 2 γκολ και 1 ασίστ στη La Liga και 5 συμμετοχές με 3 γκολ στο Κύπελλο, όπου η ομάδα του έφτασε μέχρι τον τελικό (έχασε 2-0 από τη Μπαρτσελόνα).

Σεζόν-απογοήτευση στη Φούλαμ και πώληση στην Αλ Χιλάλ

To καλοκαίρι του 2018 ξανάρχισαν τα σενάρια για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και ακούστηκε, ότι η ιταλική Ουντινέζε τον είχε βάλει στο στόχαστρο, ενώ επανήλθε και η Σαμπντόρια. Ωστόσο τη σεζόν 2018-2019 έφυγε δανεικός, για να δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνατότητές του στην Πρέμιερ Λιγκ. Με τη φανέλα της Φούλαμ έπαιξε 22 παιχνίδια με 1 γκολ και 4 ασίστ, σε μία απογοητευτική σεζόν, καθώς η ομάδα δεν πέτυχε τους στόχους της και υποβιβάστηκε στην Τσάμπιονσιπ.

Το 2019 η Ατλέτικο τον πούλησε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας με τη μεταγραφή να φτάνει τα 7,5 εκατ.Ευρώ και τους «ροχιμπλάνκος» να διατηρούν το 50% των δικαιωμάτων του. Εκεί έπαιξε 36 παιχνίδια με 8 γκολ και 5 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις και τη σεζόν 2020-201 η Αλ Χιλάλ τον απέκτησε έναντι 7,5 εκατ.Ευρώ, με τους Ισπανούς να γράφουν για απροσδόκητη πηγή εσόδων, καθώς οι Μαδριλένοι πήραν 3,5 ευρώ από τη μετακίνηση επειδή κατείχαν τη μισή ιδιοκτησία του παίκτη.

Με 4 εκατ.Ευρώ τον χρόνο

Ήταν μία εξέλιξη που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στην πατρίδα του, όπου αναρωτιούνται τί πάει να κάνει σε ένα πρωτάθλημα χαμηλότερου επιπέδου στην ηλικία των 26 ετών. «Όλοι περίμεναν μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στην Ευρώπη και στην Εθνική Αργεντινής (έχει μόνο συμμετοχές με τις μικρές εθνικές). Ωστόσο ο σέντερ φορ δεν μπόρεσε ποτέ να εγκατασταθεί σε μια ομάδα στην Ισπανία», ανέφερε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «elfutbolero.com.ar». Βέβαια η αλήθεια στο γιατί επέλεξε Σαουδική Αραβία κρύβεται στους οικονομικούς όρους, αφού ο παίκτης αμειβόταν εκεί με 4 εκατ.Ευρώ τον χρόνο και συνολικά την τριετία που έπαιξε στη χώρα έβαλε στον λογαριασμό του 12 εκατ.Ευρώ.

Την πρώτη χρονιά είχε με την ομάδα του Ριάντ 35 συμμετοχές με 6 γκολ και 5 ασίστ. Τη δεύτερη σεζόν δόθηκε στο δεύτερο εξάμηνο δανεικός στην Αλ Σαμπάμπ. Συνολικά μέτρησε 26 συμμετοχές με 6 γκολ και 3 ασίστ.

Συμπερασματικά: Ο Λουτσιάνο Βιέτο είναι ένας επιθετικός που είχε μεγάλες δυνατότητες. Ο ερχομός του στην Ευρώπη συνοδεύτηκε με ένα μεγάλο επίτευγμα. Δεν είναι άλλωστε μικρή επιτυχία το να έχει κάποιος παίκτης τις περισσότερες ασίστ στο Europa League. Ωστόσο η πορεία του ήταν φθίνουσα.

Αγωνιστικά είναι ένας ποδοσφαιριστής έξυπνος, που μπορεί να παίξει στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και ως δεύτερος φορ και στην αριστερή πτέρυγα. Διαθέτει καλό πόδι, μπορεί να ελίσσεται πίσω από τους αμυντικούς.

Καλό είναι να θυμίσουμε και τι είχε δηλώσει ο Σιμεόνε τον Νοέμβριο του 2017, μία περίοδο που ήταν σε κρίση στην Ατλέτικο, πιο πολύ εξαιτίας των στατιστικών του και όχι επειδή δεν αγωνιζόταν καλά. «Είναι ένας από τους επιθετικούς που παίζει καλύτερα ως δεύτερος επιθετικός, έχει το ένας εναντίον ενός, είναι σωστός στις πάσες, σουτάρει διαγώνια».

Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο ποδοσφαιριστής θέλει να έχει μία δεύτερη ευκαιρία στην Ευρώπη και να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο. Η τωρινή του αξία βρίσκεται στα 2,5 εκατ.Ευρώ, ενώ αφού έμεινε ελεύθερος υπήρξαν σενάρια περί επιστροφής του στην Αργεντινή για τη Ρίβερ Πλέιτ. 

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλή "μαγκιά" Ολυμπιακού με Ρέαμπτσιουκ - "Πάτησαν" τους Ρώσους - Εκτοξεύτηκαν τα ποσά λόγω ΑΕΚ! 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags