Facebook Pixel Ολυμπιακός: Επιθετικός με ιστορία! Σκόραρε στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα - Τον συνέκριναν με τον Μπάτζιο
Ποδόσφαιρο
| 2023-09-04 15:31:00

Επιθετικός με ιστορία στον Ολυμπιακό! Σκόραρε στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα - Τον συνέκριναν με τον Μπάτζιο

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Επιθετικός με ιστορία στον Ολυμπιακό! Σκόραρε στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα - Τον συνέκριναν με τον Μπάτζιο

Το όνομά του δεν είναι άγνωστο, το βιογραφικό του βαρύ και γεμάτο με επιτεύγματά του δεν περνούν απαρατήρητα και κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχουν μετακινηθεί πολλά εκατομμύρια για την περίπτωσή του.

Στην Ελλάδα έφερε ο Ολυμπιακός τον Στέφαν Γιόβετιτς για την ενίσχυση της επιθετικής του γραμμής από τη στιγμή που «χάλασε» το θέμα του Καράνσα. Η περίπτωση του 33χρονου διεθνή Μαυροβούνιου,  ο οποίος την περασμένη σεζόν είχε 18 συμμετοχές με 4 γκολ και 3 ασίστ στη Bundesliga με τη φανέλα της Χέρτα, ήταν εδώ και καιρό στην ερυθρόλευκη λίστα και έρχεται να για να «δυναμώσει» την «ερυθρόλευκη» γραμμή κρούσης.

Το όνομά του δεν είναι άγνωστο, το βιογραφικό του βαρύ και γεμάτο με επιτεύγματά του δεν περνούν απαρατήρητα και κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχουν μετακινηθεί πολλά εκατομμύρια για την περίπτωσή του. Μιλάμε άλλωστε για τον μοναδικό ποδοσφαιριστή, που έχει αγωνιστεί και σκοράρει και στα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου! Επίσης έχει χριστεί νταμπλούχος με την Παρτιζάν στη Σερβία (2008), όπως και με τη Μάντσεστερ Σίτι (2014) στην Αγγλία.

Αρχηγός-ρεκόρ στην Παρτιζάν

Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα στις 2 Νοεμβρίου 1989. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στην τοπική Μλάντοστ απ’ όπου του 2004 πήρε μεταγραφή στην Παρτιζάν, με τη φανέλα της οποίας ντεμπούταρε το 2006 σε ηλικία 16 ετών. Το 2007 πέτυχε το πρώτο του χατ τρικ στη νίκη με 5-0 για τα προκριματικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ εναντίον της Ζρίνσκι και στην ηλικία των 17 ετών, 10 μηνών και 21 ημερών  έγινε αρχηγός στην Παρτιζάν, αμέσως μετά τη μεταγραφή του Αντόνιο Ρουκάβινα για τη Μπορούσε Ντόρτμουντ, γράφοντας ιστορία, καθώς έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της ομάδας που φόρεσε το περιβραχιόνο (σ.σ. μετέπειτα τον ξεπέρασε ο Νίκολα Νίνκοβιτς).

Έπαιξε και στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα

Το 2008 ήρθε η πρώτη μεγάλη μεταγραφή της καριέρας του, με τη Φιορεντίνα να βγάζει από τα ταμεία της 10,8 εκατ.Ευρώ για να τον αποκτήσει. Στη Φλωρεντία έμεινε μέχρι το 2013, συμπληρώνοντας 116 συμμετοχές με 35 γκολ, μία περίοδος που σίγουρα ήταν η πιο παραγωγική στην καριέρα του.

Επόμενος σταθμός η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία τον απέκτησε έναντι 26,7 εκατ.Ευρώ, με τη φανέλα της οποίας κατέγραψε 30 συμμετοχές με 8 γκολ. Τη σεζόν 2015-2016 δόθηκε δανεικός με οψιόν αγοράς στην Ίντερ (26 συμμετοχές, 6 γκολ), η οποία τον απέκτησε την επόμενη χρονιά έναντι 14,5 εκατ.Ευρώ, αλλά δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής και δόθηκε δανεικός στη Σεβίλλη, με τη φανέλα της οποίας κατέγραψε 21 αναμετρήσεις με 6 γκολ.

Το 2017, μετά τη φυγή του Μπαπέ για την Παρί, τον απέκτησε η Μονακό (για 10,5 εκατ.Ευρώ), στην οποία έπαιξε 60 ματς και σκόραρε 18 φορές.

Το 2021 πήρε μεταγραφή για τη Χέρτα και έγινε ο τρίτος παίκτης μετά τον Φλορίν Ραντουτσιόγιου και τον Κριστιάν Πούλσεν που έπαιξε και στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα του κόσμου (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία).

Ο Γιόβετιτς αποτελεί μεγάλο όνομα στην πατρίδα του και από τα «ιδρυτικά» μέλη της εθνικής ομάδας του Μαυροβουνίου, καθώς πήρε μέρος στον πρώτο αγώνα του ως ξεχωριστό ομοσπονδιακό συγκρότημα (μετά τον διαχωρισμό Σερβίας-Μαυροβουνίου τον Μάιο του 2006) εναντίον της Ουγγαρίας τον Μάρτιο του 2007.  Με την Εθνική Σερβίας-Μαυροβουνίου είχε 9 συμμετοχές με 3 γκολ και ως διεθνής με το Μαυροβούνιο έχει παίξει σε 68 ματς, έχοντας 31 γκολ.

Τον συνέκριναν με τον Μπάτζιο

Ο Γιόβετιτς είναι γρήγορος, δυνατός και ευέλικτος! Μπορεί να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε θέση στην επίθεση, είτε ως σέντερ φορ, είτε ως εξτρέμ ή σε βοηθητικό ρόλο (επιθετικός μέσος για παράδειγμα), καθώς διαθέτει ικανότητα να συνδέεται με χαφ, να δημιουργεί και αν σκοράρει. Είναι επίσης γνωστός για τις ικανότητές του στην ντρίμπλα , την κινητικότητα και τον ρυθμό του στην μπάλα, καθώς και για την ικανότητά του να τρέχει με ή χωρίς τη μπάλα με βαθιές κούρσες, χρησιμοποιώντας και τα δύο πόδια.  Πρότυπό του ήταν ο διεθνής Μαυροβούνιος, Μίρκο Βούτσινιτς (πρώην παίκτης της Ρόμα), λόγω της εμφάνισης και του κουρέματος που διατηρούσε στη Φιορεντίνα τον συνέκριναν με τον Ρομπέρτο ​​Μπάτζιο.

Σίγουρα ο χρόνος του έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, λόγω των τραυματισμών του. Το τόπι όμως δεν ξεχνιέται και στην Ελλάδα μπορεί άνετα να παίξει ως λύση από τον πάγκο για τον Ολυμπιακό. Το σημαντικότερο; Δηλώνει ερωτευμένος με το ποδόσφαιρο.Σε συνέντευξή του του το 2023  (στην οποία είχε αποκαλύψει ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης) είχε δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα, αλλά για την απόλαυση του ποδοσφαίρου. «Όταν σκέφτεσαι τα χρήματα, χάνεις τη συγκέντρωση και εξαφανίζεσαι», είχε πει.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags