Facebook Pixel Πίτερ Φρόιντφελντ: Γι’ αυτόν "σκοτώνονται" οι Big-4 - Έκανε καριέρα με βοήθεια του πεθερού του και οι απειλές θανάτου (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2023-10-10 14:31:00

Γι’ αυτόν "σκοτώνονται" οι Big-4: H καριέρα με βοήθεια του πεθερού του και οι απειλές θανάτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Γι’ αυτόν "σκοτώνονται" οι Big-4: H καριέρα με βοήθεια του πεθερού του και οι απειλές θανάτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέος πόλεμος στη Λίγκα για τον αρχιδιαιτητή Πίτερ Φρόιντφελντ. Αυτή είναι η ιστορία του Σουηδού ρέφερι που αναδείχθηκε κορυφαίος στη χώρα του

Το θέμα της διαιτησίας ταλανίζει πολλά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος ως αντικαταστάτη του Στιβ Μπένετ πρότεινε και... πέρασε τον Πίτερ Φρόιντφελντ. Το όνομα του Σουηδού είχε πέσει στο τραπέζι και το 2020 όταν η ΕΠΟ έψαχνε το διάδοχο του Περέιρα.

Ποιός, όμως, είναι ο Πίτερ Φρόιντφελντ; Ο γεννημένος στις 14 Νοεμβρίου 1963 ήταν ένας από τους κορυφαίους διαιτητές ποδοσφαίρου στη Σουηδία, αλλά και στην Ευρώπη.

Ήταν από μικρός στο χώρο του αθλητισμού, αλλά όχι στο ποδόσφαιρο, αφού έπαιζε μπάντι σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Το μπάντι είναι κάτι σαν το χόκεϊ επί πάγου (είναι ένα χειμερινό άθλημα με μπάλα που παίζεται από δύο ομάδες που φορούν παγοπέδιλα σε μια μεγάλη επιφάνεια πάγου, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, ενώ χρησιμοποιούν μπαστούνια για να κατευθύνουν μια μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας.

Ο πεθερός του έδωσε σφυρίχτρα

Ο Σκανδιναβός ρέφερι άρχισε να σφυρίζει, επειδή ο πεθερός του, του ζήτησε να βοηθήσει γιατί υπήρχαν λίγοι διαιτητές στην ένωση υπό τον έλεγχό του και του έδωσε τη σφυρίχτρα το 1992 σε έναν αγώνα σε μικρό πρωτάθλημα.

Ο Πίτερ σιγά - σιγά απέκτησε την απαραίτητη εμπειρία και έκανε το ντεμπούτο του στο σουηδικό πρωτάθλημα το 1997.

Διαιτητής FIFA από το 2001

Ο Φρόιντφελντ απέκτησε το σήμα της FIFA το 2001 και διαιτήτευσε διεθνείς αγώνες μέχρι την υποχρεωτική του απόσυρση, που ήταν σε ηλικία 45 ετών, το 2009.

Μπήκε σχετικά αργά στη διεθνή διαιτησία, καθώς βρισκόταν στη σκιά του συμπατριώτη του  Αντέρς Φρισκ, ο οποίος αποσύρθηκε το 2005 και έτσι πρώτος στη λίστα μπήκε ο Φρόιντφελντ.  Ψηφίστηκε καλύτερος διαιτητής στη Σουηδία το 2005.  Διαιτήτευσε συνολικά 215 αγώνες στην Allsvenskan κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Τα σημαντικά ματς της καριέρας του

Μεταξύ των πιο σημαντικών αγώνων στην καριέρα του είναι ο τελικός του Κυπέλλου UEFA το 2008 μεταξύ της Ζενίτ και της Ρέιντζερς, ενώ διαιτήτευσε έξι παιχνίδια κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2006 στην ευρωπαϊκή ζώνη (UEFA ).

Ήταν διαιτητής στον προημιτελικό του Champions League μεταξύ Λίβερπουλ και Άρσεναλ το 2008 και το τέταρτο στο Άρσεναλ - Γιουβέντους το 2006.

Ήταν επίσης διαιτητής στο Euro 2008 όπου θεωρήθηκε από πολλούς ο καλύτερος διαιτητής μαζί με τον Ρομπέρτο Ροσέτι και διηύθυνε 3 αγώνες (Ολλανδία - Ιταλία, Πορτογαλία - Γερμανία, Τουρκία - Τσεχία) και 4ος  στον τελικό μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας). 

Το τέλος στα 45 του

Διαιτήτευσε συνολικά 68 διεθνείς αγώνες σε διοργανώσεις UEFA/FIFA μέχρι να αποσυρθεί στα 45 του αναγκαστικά το 2008.

Ανακηρύχθηκε διαιτητής της χρονιάς 2008 από το worldreferee.com και εκτός διαιτησίας εργάζεται ως διευθυντής γηπέδου και απολαμβάνει την οικογενειακή ζωή, έχει μια κόρη ποδοσφαιρίστρια και το γκολφ.

«Κάλεσαν τη γυναίκα μου και είπαν ότι θα με σκοτώσουν»

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο ίδιος και η οικογένειά του δέχτηκαν απειλές θανάτου και είχε σκεφτεί να παραιτηθεί. Ο Πίτερ Φρόιντφελντ έχει βιώσει τη σκοτεινή πλευρά του επαγγέλματος του διαιτητή και είχε μιλήσει στο SVT Sport:

«Μερικές φορές δεν γύριζα καν στο σπίτι από τον αγώνα. Κάλεσαν τη γυναίκα μου και είπαν ότι θα με σκοτώσουν. Προσέχεις όταν είσαι στο ποδόσφαιρο. Εξακολουθεί να συμβαίνει όταν χτυπάει το τηλέφωνο και είναι ένας αριθμός που δεν αναγνωρίζω, δεν το σηκώνω».



*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχιδιαιτητής ο Φρόιντφελντ με συμφωνία ΕΠΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ - Αποχώρησε ο ΠΑΟ, οργή στον Ολυμπιακό!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags