Νέος προπονητής τού Ολυμπιακού ο Κάρλος Καρβαλιάλ, μια λύση από την Πορτογαλία (στην αγορά/στιλ της οποίας θέλουν να επιστρέψουν οι Πειραιώτες, στη μετά Ντιέγκο Μαρτίνεθ εποχή) που σαφώς έχει φανεί ότι ταιριάζει στον Ολυμπιακό, αρκεί να σκεφτούμε ότι τα τελευταία χρόνια από τον πάγκο τής ομάδας έχουν περάσει οι Ζαρντίμ, Μάρκο Σίλβα, Βίτορ Περέιρα, Πάουλο Μπέντο και, φυσικά, ο Πέδρο Μαρτινς.

Σαφώς και ο καθένας είχε τη δική του, ξεχωριστή προσωπικότητα, το δικό του στιλ κ.λπ, αλλά είναι σαφές ότι στον οργανισμό τού Ολυμπιακού αναδεικνύονται και κάνουν καριέρα. Στο τέλος της γραφής το πορτογαλικό στιλ ποδοσφαίρου είναι συγκεκριμένο, προφανώς με τις παραλλαγές του, αλλά λίγο-πολύ ξέρεις τι να περιμένεις από έναν Πορτογάλο προπονητή.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, εδώ, είναι όχι να αναδείξουμε το 4-2-2, το ποδόσφαιρο κατοχής, τις μεταβιβάσεις κ.λπ. που αφορούν τον τρόπο προσέγγισης του ποδοσφαίρου, αλλά την προσωπικότητα. Το πώς λειτουργεί κάθε προπονητής, άσχετα αν είναι της τάδε ή της δείνα σχολής.

Γιατί η πρώτη θητεία τού Κάρλος Καρβαλιάλ στην Ελλάδα έχει ενδιαφέρον, άσχετα αν έχουν περάσει από τότε 15 χρόνια και σαφώς ως προπονητής έχει εμπλουτίσει τις γνώσεις και την εμπειρία του. Το είπαμε εξάλλου: Σε αυτό το κείμενο δεν θα μιλήσουμε ποδοσφαιρικά.

Πέρα από κάποιες καινοτομίες που είχε κάνει ο Κ. Καρβαλιάλ στη θητεία του στον Αστέρα Τρίπολης, τη σεζόν 2008/09, άσχετα αν για αυτές τις καινοτομίες ήταν έτοιμο το ελληνικό ποδόσφαιρο (και μάλιστα μια επαρχιακή ομάδα) να τις αποδεχτεί), ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν εμφανές ότι ήθελε να αισθάνεται άνετα στο περιβάλλον που ήταν.

Και στον βαθμο που δεν το είχε καταφέρει, είχε προσπαθήσει (και είχε καταφέρει!) να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε το περιβάλλον του να διαμορφωθεί στα δικά του στάνταρ. Γιατί μετά από το πρώτο παιχνίδι που είχε δώσει, τότε, ο Αστέρας για το πρωτάθλημα, εναντίον του Ολυμπιακού τού Ερνέστο Βαλβέρδε στην πρώτη αγωνιστική, ο Καρβαλιάλ είχε ξηλώσει τους Έλληνες συνεργάτες του στην ομάδα της Αρκαδίας.

Το παιχνίδι είχε λήξει με 3-1 υπέρ του Ολυμπιακού και, παρά το γεγονός ότι ο Καρβαλιάλ είχε ήδη δύο Πορτογάλους βοηθούς, είχε εισηγηθεί (και είχε πετύχει!) την απομάκρυνση των Ελλήνων συνεργατών του - Στη θέση τους είχαν έρθει κι άλλοι Πορτογάλοι συνεργάτες.

Προσοχή: Το να χάσεις στην πρεμιέρα από τον Ολυμπιακό, δεν είναι και το τέλος του κόσμου - Πέρα από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες, όλες οι υπόλοιπες πιθανότατα δεν υπολογίζουν στο πρόγραμμά τους τα παιχνίδια με τους Ερυθρόλευκους έτσι κι αλλιώς - Λόγω της μεγάλης διαφορά δυναμικότητας. Παρόλα αυτά ο Καρβαλιάλ δεν το είχε δεχτεί, προφανώς είχε διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και για αυτο είχε εισηγηθεί και είχε καταφέρει να ξηλωθεί η παλιά φρουρά που είχε βρει στην Τρίπολη.

Τελικά μετά από λίγο καιρό είχε αποχωρήσει και ο ίδιος ο Καρβαλιάλ. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Εκείνο που θέλουμε να αναδείξουμε είναι ότι αν και πρώτη φορά είχε εργαστεί εκτός Πορτογαλίας, είχε καταφέρει να φέρει την ομάδα του Αστέρα στα μέτρα του...

Αραβία για Ελ Κααμπί!

Κεραυνός εν αιθρία ήταν στο ρεπορτάζ τού Ολυμπιακού η πληροφορία ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία για τον Ελ Κααμπί - Χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται η ομάδα που τον έχει στη λίστα της.

Ο διεθνής Μαροκινός άσος είναι ο πιο αξιόπιστος επιθετικός που έχει αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός στο ρόστερ, αν και κάπου έχει σιγήσει σε σχέση με το πολυ καλό ξεκίνημά του. Παρόλα αυτά ο Ελ Αραμπί είχε μείνει για καιρό εκτός ροτέισον από τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ (μένει, βεβαια, να δούμε πώς θα τον αξιοποιήσει ο Κάρλος Καρβλιάλ) και ο Γιόβετιτς μπορεί να δώσει λύσεις αλλά δεν είναι ο κλασσικός φουνταριστός.

Το sportdog επικοινώνησε με τον Δημήτρη Σιώρη, δημοσιογράφο-expert τού ποδοσφαίρου στον αραβικό κόσμο, για να μάθουμε ποια μπορεί να είναι η ομάδα που ενδιαφέρεται για τον Κααμπί - Κυρίως για το ποσό που μπορεί να προσφέρει για να δελεάσει τον Ολυμπιακό αλλά και τον παίκτη.

"Σε ομάδα τρίτης κατηγορίας ο Κααμπί; - Δεν δίνουν λεφτά - Για αυτό τον θέλουν"

Δημήτρη, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία για τον Κααμπί - Μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω; 

"Αν πάει σε κάποια ομάδα θα είναι στην Αλ Ριάντ, που είναι νεοφώτιστη, στην Αλ Χαζμ που είναι ουραγός και θα κάνει διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ. Σε κάθε περίπτωση α πάρει μεταγραφή σε Σαουδική Αραβία θα είναι για σύλλογο χαμηλού επιπέδου, όχι για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό".

Υπάρχει άλλη προοπτική εκεί;

"Δεν αποκλείω να πάει σε ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας. Υπάρχουν ομάδες που ξοδεύουν πολλά λεφτά, όπως για παράδειγμα η Αλ Σουκούρ, ομάδα γ΄ κατηγορίας, που δίνει πολλά λεφτά για παίκτες".

Γιατί βρίσκεται το όνομα του Κααμπί στο προσκήνιο;

"Θα προτιμηθεί ο Ελ Κααμπί από άλλον ξένο φορ λόγω καταγωγής. Οι Μουσουλμάνοι αποκαλούν αδερφό ο ένας τον άλλον"

Ποιο είναι το ποσό που πιστεύεις ότι μπορεί να δοθεί για τον παίκτη;

"Φέτος δεν έκαναν μεταγραφες κάποιες ομάδες γιατί δεν είχαν χρήματα για να δώσουν. Δεν θα δώσουν λεφτα για Κααμπί, αυτή είναι η εκτίμησή μου μετά από 10 χρόνια που ασχολούμαι με το πρωτάθλημα. Για αυτό και πάντα ο,τι λέω, το λέω με σεβασμό στους αναγνώστες, για να μάθουν την αλήθεια".


** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγανάκτησε και ο Τσουκαλάς για Ρέντη: "Σας το είχα πει, είναι κόκκινη γραμμή - Αυτοί οι 50 μπαχαλάκηδες"! (Vid)