Το Σάββατο που έγινε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οπαδική βία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης έδωσε το παρών και σε συνέντευξη του στο Open έβαλε την πινελιά του για όλα όσα συζητήθηκαν και αυτά που έρχονται στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Αναλυτικά όσα είπε...

Φλωρίδης: «Το φαινόμενο αυτό θα κυνηγηθεί ανελέητα»

Για τη σύσκεψη για την οπαδική βία: «Η χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού περιέγραψε με αρκετά μεγάλη σαφήνεια το πλαίσιο με το οποίο θα κινηθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης. Το πλαίσιο όπως το περιέγραψε ο Πρωθυπουργός λέει πως το φαινόμενο αυτό θα κυνηγηθεί ανελέητα. Οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και να είναι θα κληθούν να λογοδοτήσουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Εδώ πολλές φορές ασχολούμαστε με τα αποτελέσματα και όχι με τις αιτίες που τα προκαλούν. 

Συνήθως οι αιτίες με μια παλιά ιδεολογικόπολιτική αντίληψη είναι βαθιά κοινωνικές, οι αδικίες... είναι κολοκύθια με ρίγανη. Οι αιτίες είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες, πρόκειται για εγκληματικά στοιχεία σε διατεταγμένη υπηρεσία που κάθε φορά με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός για το οποίο τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία ούτε καν γνωρίζουν ποιο είναι, ποιες ομάδες παίζουν. Πηγαίνουν να προκαλέσουν μια σύγκρουση με τις δυνάμεις της Αστυνομίας και ό,τι γίνει. Οι αιτίες δεν μπορούν να αναχθούν στις αναλύσεις που έχουμε μάθει τόσα χρόνια να ακούμε. Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Υπήρχαν κάποια αποτελέσματα, αλλά εγκαταλείφθηκαν οι πολιτικές αντιμετώπισης γρήγορα. Είχαμε προσωρινή ύφεση των φαινομένων».

«Σκέφτηκαν με τα πρωτοσέλιδά τους κάθε μέρα, μετά από κάθε αγώνα, πόσο τροφοδοτούν το μίσος και τη βία;»

Για τα ΜΜΕ: «Είναι πάρα πολύ εύκολη η μετακίνηση των ευθυνών στους εκάστοτε κυβερνώντες, όμως στο χώρο αυτό δρουν ιδιοκτήτες, παράγοντες, συμφέροντα, Τύπος. Σήμερα ας πούμε διαβάζω ότι πολλές αθλητικές εφημερίδες κατηγορούν την Κυβέρνηση και την αστυνομία για ανικανότητα. Όλοι αυτοί, σκέφτηκαν με τα πρωτοσέλιδά τους κάθε μέρα, μετά από κάθε αγώνα, πόσο τροφοδοτούν το μίσος και τη βία; Το έχουν σκεφτεί ποτέ αυτό; Όλοι αυτοί για να δράσουν θέλουν ένα περιβάλλον. Ποιος το δημιουργεί; Το δημιουργούν οι εμπρηστικές δηλώσεις διαφόρων παραγόντων του ποδοσφαίρου, που βρίσκονται και αρκετά ψηλά. Εμπρηστικότατες. Δηλώσεις μίσους.

Δεύτερον, παραλαμβάνουν αυτές τις δηλώσεις και τις αναπαράγουν μία σειρά από έντυπα τα οποία καλλιεργούν τον οπαδισμό και το ανελέτηο μίσος. Δημιουργείται ένα περιβάλλον τέτοιο όπου κάποιοι παρέχουν προστασία "από πάνω", κάποιοι αναλαμβάνουν στη συνέχεια να μπορούν διακινήσουν αυτό το μίσος και κάποιοι οργανώνονται για να ενεργήσουν ως φορείς αυτού του μίσους. Με αυτά που λέμε ολοκληρώσαμε το κάδρο. Το κάδρο περιλαμβάνει όλους αυτούς και την Πολιτεία, σαφέστατα».

«Το πρόβλημα στην Αγγλία δεν το έλυσε μόνο η Θάτσερ»

Για το παράδειγμα της Θάτσερ: «Μετά τη δολοφονία του Άλκη, που έγινε σύσκεψη με τους παράγοντες και ήρθαν και UEFA, FIFA, κτλ. δόθηκε λόγος τιμής ότι θα προσπαθήσουν όλοι να συμβάλουν ώστε τα φαινόμενα αυτά να εξαλειφθούν, όπως και η Πολιτεία από την πλευρά της. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Επειδή πάρα πολλοί επικαλούνται το θέμα της Θάτσερ. Και λένε που είναι μια Θάτσερ; Επειδή έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι, να πούμε πως το πρόβλημα στην Αγγλία δεν το έλυσε μόνο η Θάτσερ, αυτή έδωσε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς των κρατικών δυνάμεων. Το θέμα του ποδοσφαίρου στην Αγγλία το έλυσαν οι ιδιοκτήτες. Άρα λοιπόν αυτοί που αποτέλεσαν το ριζικό παράγοντα επίλυσης του προβλήματος μετά την πρωτοβουλία της αγγλικής Κυβέρνησης ήταν οι ιδιοκτήτες. Εκεί τι είδαν; Είδαν πως το ποδόσφαιρο στην Αγγλία είναι το πιο δυνατό οικονομικό προϊόν και σου λέει ο άλλος δεν θα μου διαλύσουν τώρα όλοι αυτοί αυτό το προϊόν βγάζω λεφτά και εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται. Έρχεται το κράτος τους παρέχει το περιβάλλον και αυτοί ανέλαβαν πρωτοβουλίες και έλυσαν το ζήτημα σε πολύ μεγάλο βαθμό».

«Φυλακή, όλοι! Δεν καταλαβαίνουν αλλιώς»

Για την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη: «Η Πολιτεία σαφώς πρέπει να εκπληρώσει την αποστολή τους που είναι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Όταν λέει ο Πρωθυπουργός πως αυτή η αντιμετώπιση της αναζήτησης και της απόδοσης ευθυνών θα φτάσει όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Πρέπει να ενεργοποιηθεί επιτέλους, η Δικαιοσύνη πρέπει να ξεκουνηθεί επιτέλους, να εφαρμόσει το υφιστάμενο πάρα πολύ σκληρό πλαίσιο που υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις. Δηλαδή, αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά αθλητικών παραγόντων ή ΜΜΕ να διοχετεύουν ή να συντηρούν το μίσος, τότε πρέπει να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος, ο οποίος στις ποινές που θα επιβάλλονται δεν έχει αναστολή: φυλακή, όλοι! Δεν καταλαβαίνουν αλλιώς».

Για τον αθλητικό νόμο και τις κυρώσεις: «Αν το παράδειγμα της Θάτσερ μας αρέσει τότε λοιπόν να δούμε και τα αποτελέσματα που φέρνει το παράδειγμα Θάτσερ. Έτσι λέει ο νόμος σήμερα, αν καταδικαστείς για εμπρηστικές δηλώσεις, δηλώσεις μίσους που υποκινούν τη βία, η ποινή που θα σου επιβληθεί δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ούτε η έφεση. Θα πας μέσα. Είναι ο Ειδικός Αθλητικός Νόμος του 2022. Αφορά όλους αυτούς οι οποίοι κινούνται στο χώρο του αθλητισμού και διαρκώς υποδαυλίζουν το μίσος και υποκινούν σε βίαιες, παράνομες ενέργειες, σαν κι αυτή με την οποία επιχειρήθηκε να δολοφονηθεί ο αστυνομικός.

Οι δηλώσεις δημιουργούν το "περιβάλλον", στη συνέχεια αρχίζουν κάποιες περίεργες διασυνδέσεις. Κάποιοι αναλαμβάνουν να τους οργανώσουν. Αφού οι παράγοντες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους να συμπεριφερθούν σωστά, να μην αμφισβητούν, να συνεργαστούν, να δώσουν στον κόσμο να χαρεί ένα ωραίο προϊόν που είναι το ποδόσφαιρο, ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση και η Πολιτεία να επιβάλει την ισχύ του νόμου. Θα την καταλάβουν πολύ γρήγορα την ισχύ του νόμου, αυτά που προβλέπει ο νόμος. Η νομοθεσία υπάρχει. Οι επιχειρησιακές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ υπάρχουν, να βελτιωθούν. Όσοι εμπλέκονται στην οργάνωση αυτών των φαινομένων, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί, πολύ γρήγορα θα αντιμετωπίσουν την ισχύ του νόμου. Είναι απολύτως δικαιολογημένη η δυσπιστία του κόσμου. Λένε 40 χρόνια μας τα λέτε αυτά. Έχω την αίσθηση ότι εδώ θα προχωρήσουμε σε μια συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου και όχι αποσπασματικά».