Facebook Pixel "Χαίρομαι για Ελ Αραμπί! Αδικούμε τον Ρέτσο – Θέλει στόπερ-χαφ ο Ολυμπιακός - Μάχη μέχρι τέλους για τον τίτλο"
Ποδόσφαιρο
| 2023-12-21 12:40:00

"Χαίρομαι για Ελ Αραμπί! Αδικούμε τον Ρέτσο – Θέλει στόπερ-χαφ ο Ολυμπιακός - Μάχη μέχρι τέλους για τον τίτλο"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης στο Sportdog. Το ρεκόρ που έσπασε ο Μαροκινός φορ στις Σέρρες. Τα λάθη του καλοκαιριού, η βαθμολογική συγκομιδή. Ατάκες για διαιτησία και οπαδική βία.

Ο Ολυμπιακός πέρασε δια πυρός και σιδήρου από τις Σέρρες, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του μέχρι πριν λίγο καιρό παροπλισμένου Γιουσούφ Ελ Αραμπί, ο οποίος βρέθηκε στην 9η θέση των σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας του Πειραιά στην πρώτη κατηγορία και  πέρασε τον Γιώτη Τσαλουχίδη με 66 γκολ. «Τα ρεκόρ πρέπει να σπάνε! Χαίρομαι ιδιαίτερα για τον συγκεκριμένο παίκτη που βοηθά με τα γκολ του τον Ολυμπιακό», δηλώνει ο βετεράνος άσος.

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης μίλησε στο Sportdog για τη φετινή εικόνα των «ερυθρόλευκων», εξέφρασε την άποψή του για τους αντιπάλους και εκτίμησε, ότι μέχρι τέλους θα δούμε μάχη με τον τίτλο, γιατί οι τέσσερις ομάδες, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρίσκονται πολύ κοντά στη βαθμολογία.

Διαβάστε όσα μας είπε:

Ο Ολυμπιακός πέρασε από τις Σέρρες. Πώς σας φάνηκε η εμφάνισή του;

«Πιστεύω ότι ήταν μία σημαντική νίκη για τον Ολυμπιακό. Παρά τα θέματα που είχε, έχασε τον Παναθηναϊκό το ματς στα χαρτιά, αλλά προς θεού δεν επικροτώ την κροτίδα, αυτά πρέπει να εξαλειφθούν κάποια στιγμή, αυτός ο Ολυμπιακός των χιλίων προβλημάτων είναι ένα βαθμό πίσω από τον ΠΑΟΚ και ισοβαθμεί με τους άλλους δύο. Έκανε μεγάλη νίκη απέναντι σε μία καλή ομάδα σε δύσκολη έδρα. Γι’αυτό βαθμολογικά ήταν ένα σημαντικό το τρίποντο».

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον πάγκο. Αρχικά είχε προκαλέσει θετικές εντυπώσεις, στη συνέχεια προβλημάτισε, άλλαξε προπονητή και τώρα έχει αναλάβει ο Κάρλος Καρβαλιάλ. Πώς σχολιάζετε όλη αυτήν την πορεία;

«Ήρθε ένας νέος προπονητής. Έφερε δύο νίκες, αλλά δεν πανηγυρίζουμε. Είναι σημαντικό ότι έκανε δύο σερί θετικά αποτελέσματα. Ο Ολυμπιακός δεν έχει να ζηλέψει τις άλλες ομάδες όσον αφορά τη συγκομιδή βαθμών. Από εκεί και πέρα, για να απαντήσουμε την ερώτηση, θεωρώ, ότι η ομάδα δεν ενισχύθηκε στον βαθμό που πρέπει. Γι’αυτό έκανε αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Αν αμυντικά ήταν πιο σκληρή θα ήταν πολύ καλύτερη».

Πού θεωρείτε, ότι χρειάζεται ενίσχυση;

«Φέτος αδικούμε πολύ τον Ρέτσο. Έχει πολύ καλή παρουσία. Δεν υπάρχει ένα παίκτης που να ελέγχει την άμυνα, ένας ηγέτης στόπερ δηλαδή τύπου Μέλμπεργκ, ο οποίος θα είναι ο καθοδηγητής της πίσω γραμμής. Έτσι αδικούμε τον Ρέτσο με την αυστηρή κριτική μας και το παιδί δεν έχει έναν έμπειρο αμυντικό επιπέδου δίπλα του που θα τον απογειώσει και τον ίδιο.

Ακόμα και στα χαφ. Ο Ολυμπιακούς Δεν έχει μέσους που να πατούνε περιοχή και να δίνουν λύσεις σε γκολ. Να σκοράρουν. Αυτές οι ελλείψεις δεν μπορούν παρά να δημιουργούν προβληματισμό.

Συνοψίζοντας, ο Ολυμπιακός θέλει ένα στόπερ έμπειρο δίπλα στον Ρέτσο. Θέλει έναν χαφ που να κόβει αλλά και να πατά περιοχή. Να τον υπολογίζει ο αντίπαλος. Αυτήν τη στιγμή τα χαφ μας είναι μόνο παιχνίδι. Δεν έχουν δυναμισμό και αυτό εκθέτει την άμυνα. Στις πτέρυγες έχει έναν φιλότιμο Μασούρα που παλεύει. Έχει αλλάξει όμως ο Ολυμπιακός. Παλιά είχε επιλογές που έβαζαν γκολ, όπως ο Φορτούνης. Τώρα δεν έχει με αποτέλεσμα να αλλάξει το στυλ της. Έδειχνε πάθος. Τώρα έχει δεν έχει τόση αμεσότητα να βγει γρήγορα μπροστά, ενώ παλιά έφτανε πολύ γρήγορα στην περιοχή».

Η απόδοση του Ελ Αραμπί εκθέτει τις επιλογές του προηγούμενου προπονητή που τον περιθωριοποίησε;

«Σίγουρα τον εκθέτει. Οι επιλογές για την ενίσχυση της ομάδας δεν ήταν αυτές που έπρεπε. Ο Ελ Αραμπί έχει προσφέρει πολλά στην ομάδα. Μπορεί να μην ξεκινά βασικός. Αλλά μπαίνει και δίνει λύσεις».

Από πλευράς χαρακτήρα δεν είναι αξιοθαύμαστο, ότι ο παίκτης ζήτησε να παίζει με τη δεύτερη ομάδα για να είναι σε φόρμα; Οποιοσδήποτε άλλος θα ήθελε να φύγει και θα δημιουργούσε προβλήματα…

«Εγώ τον καταλαβαίνω. Έχει δεθεί με την ομάδα. Παθιάζεται στο παιχνίδι του και διψά για τη νίκη. Δεν είναι αδιάφορος. Κάποιοι παίκτες είναι ένα με τη χημεία της ομάδας. Το γκολ που βάζει στο τελευταίο ματς των ομίλων του Europa League με την Τόπολα ήταν ένα δύσκολο και όμορφο γκολ. Έχει βάλει όλη την τέχνη του».

Πως σας φαίνεται, ότι σας πέρασε στα γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού στη Super League;

«Τα ρεκόρ καταρρίπονται κάποια στιγμή. Αυτό είναι χαρά για μένα, γιατί βοηθάει την ομάδα. Νιώθω υπερήφανος γιατί με συγκρίνουν με σέντερ φορ. Εγώ ήμουν χαφ και στόπερ. Αυτό για μένα σημαίνει πάρα πολλά. Χαίρομαι που αυτός ο παίκτης έχει δώσει πάρα πολλά και ακόμα δίνει. Συγχαρητήρια, τα ρεκόρ να καταρρίπτονται και να αναγνωρίζονται».

Πώς αποδίδετε το γεγονός, ότι είχατε τόσα γκολ ως αμυντικός. Οι παλιοί θυμούνται πως ήσασταν καλός κεφαλοσφαιριστής. Υπήρχε εντολή από τον πάγκο από τους εκάστοτε προπονητές που είχατε στον Ολυμπιακό;

«Είναι θέμα ενστίκτου. Η αντίληψη είναι το Α και το Ω στο ποδόσφαιρο. Αυτό κάνει τη διαφορά. Να διαβάζεις τη φάση πριν δημιουργηθεί. Πότε να πηδήξεις για κεφαλιά, πότε να βγεις μπροστά. Είναι πολλά στοιχεία που συνδυάζονται».

Πώς σας φαίνονται οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα;

«Ο ΠΑΟΚ έχει μία σταθερότητα τον τελευταίο καιρό. Γι’αυτό βρίσκεται δίκαια στην κορυφή με τις εμφανίσεις που κάνει. Πέτυχαν οι μεταγραφές του και έχει πολύ καλό προπονητή. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλά στην πορεία χάθηκε. Μου θυμίζει ομάδα από την εποχή Ουζουνίδη. Είναι μια σταθερή πορεία με πολλά θετικά. Στην τελική όμως δεν πήρε το κάτι παραπάνω. Δεν έκανε την υπέρβαση όσον αφορά το πρωτάθλημα. Πρέπει να βρει τα πατήματά του.

Αυτό που έγινε με τον Μπρινιόλι είναι περίεργο. Όταν χάνεις την εμπιστοσύνη των τερματοφυλάκων χάνεις δύο παίκτες. Μεγάλοι τερματοφύλακες έχουν δεχθεί αστεία γκολ. Έχει γίνει κακή διαχείριση. Είναι ιδιαίτερη η θέση. Θεωρώ ότι θα βρει τον δρόμο της.

Η ΑΕΚ είναι πάντα υπολογίσιμη. Είναι φαβορί για τον τίτλο. Πιστεύω ότι θα γίνει μάχη μέχρι τέλους. Φαίνεται και από τη βαθμολογία. Για μένα όμως, αυτήν τη στιγμή, όχι επειδή έπαιξα στον Ολυμπιακό είναι ο πιο κερδισμένος από πλευράς αγωνιστικής συγκομιδής. Αν δεν είχε την ήττα με τον Παναθηναϊκό στα χαρτιά θα ήταν πρώτος. Γι’αυτό να τον υπολογίζουν, να μην τον υποτιμούν. Ακόμα και ο Άρης που είναι πέμπτος, αν δεν είχε τα άτυχα αποτελέσματα στην αρχή θα ήταν πιο κοντά βαθμολογικά».

Τί πρέπει να γίνει για τη διαιτησία; Πρόσφατα υπήρξε αποχή διαιτητών και αναβολή αγωνιστικής λόγω απειλών στον Τάσο Παπαπέτρου…

«Δεν επιτρέπεται να απειλούνται οι διαιτητές! Από εκεί και πέρα, οι διαιτητές έκαναν μία απεργία. Συμφωνώ μαζί τους, αλλά πρέπει να έδειχναν ίδια ευαισθησία όταν έρχονται ξένοι διαιτητές. Είδαμε, ότι πρόσφατα ο Φωτιάς σφύριξε στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν και τα πήγε εξαιρετικά. Δεν υστερούν οι Έλληνες διαιτητές στην Ευρώπη και είναι κακοί στην Ελλάδα; Πρέπει να δράσουν αλλιώς. Πρέπει να κάνουν απεργία γι’αυτόν τον λόγο. Είναι σαν να τους λένε ότι δεν είναι άξιοι να σφυρίξουν ντέρμπι. Πρέπει να αντιδράσουν και να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές και για τους διαιτητές. Ιδιαίτερα γι’αυτούς που είναι στο VAR. Εγώ δέχομαι και το ανθρώπινο λάθος, αλλά πλέον με την τεχνολογία η πιθανότητα μίας λανθασμένης απόφασης μειώνεται σε τεράστιο βαθμό.

Πως κρίνετε τα μέτρα για την οπαδική βία, μετά το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού έξω από το κλειστό του Ρέντη σε αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός;

«Η βία είναι ένα θέμα που δεν είναι τωρινό. Υπάρχει πολλά χρόνια. Πρέπει κάποια στιγμή να εξαλειφθεί και να παρθούν μέτρα. Δεν είναι μέτρο να κλείνουν τα γήπεδα. Δεν είναι απόφαση να μην πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο μέχρι τον Φεβρουάριο. Να ελέγχουν τους πάντες. Να εξαλειφθεί η βία. Αυτό είναι η σοβαρότερη εξέλιξη. Ο κόσμος έχει φύγει από τα γήπεδα. Θέλουμε καλούς φιλάθλους, να βοηθούν την ομάδα και να μη δημιουργούν προβλήματα σε σημείο να χάνει μία ομάδα παιχνίδια στα χαρτιά, όπως με την κροτίδα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Όλοι έχουν αδικηθεί σε αυτό το κομμάτι. Κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί το πρόβλημα. Αν πέσει μία κροτίδα, ας πέσουν όλοι κάτω με τη μία και να υπάρχει τιμωρία. Το λέω επειδή είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Πως φτάνουμε στη βία; Επειδή υπάρχει αδικία. Όλοι είναι υπεύθυνοι. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα. Είναι κρίμα αυτό που συνέβη στον αστυνομικό. Δεν νομίζω ότι υπήρξε φίλαθλος που να μην στενοχωρήθηκε, όποια ομάδα και να υποστήριζε».

Ποια είναι η ευχή σας για το 2024;

«Εύχομαι ο καινούριος χρόνος να αλλάξει η χώρα μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη αλλαγής σε πολλούς τομείς. Να υπάρχει υγεία και ευημερία. Η ευημερία εξασφαλίζεται με την εφαρμογή των νόμων».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags