Μία γλυκιά συνταγή διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη
Μία παραδοσιακή συνταγή για ένα γλυκό που αγαπάμε μας ετοιμάζει ο Σταύρος Βαρθαλίτης από την κουζίνα του «[email protected]». Δείτε την δικιά του συνταγή για κουρκουμπίνια και ετοιμάστε την βήμα - βήμα!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΣΤΟ STAR.GR
Υλικά:
- 1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά
- 250 γρ. Βούτυρο, 1/2 αιγοπρόβειο και 1/2 αγελάδας
- Φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
- 250 γρ. Νερό
- 500 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 στικ Κανέλας
- 1/2 Λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
- 1 κ.γλ. Εκχύλισμα βανίλιας
Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με μόλις 6€
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τη βανίλια και βράζουμε για 5 λεπτά αφού ξεκινήσει το νερό να κοχλάζει, σε μέτρια φωτιά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει.
Για τα κουρκομπίνια:
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.
- Σε ένα ταψί 33x40 εκ. αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα με το λιωμένο βούτυρο.
- Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας, με τη μικρότερη πλευρά μπροστά μας και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας το πινέλο να μην ακουμπάει το φύλλο.
- Εφαρμόζουμε το δεύτερο φύλλο κρούστας πάνω από το πρώτο και ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.
- Πιάνουμε με τα χέρια μας τις άκρες της μικρότερης πλευράς και τυλίγουμε τα δύο φύλλα σφιχτά σε ρολό.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.
- Μεταφέρουμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί, κόβουμε όσα προεξέχουν και τα τοποθετούμε στην επόμενη σειρά, δίπλα από τα υπόλοιπα, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία.
- Με το πινέλο ραντίζουμε τα κουρκουμπίνια με όσο λιωμένο βούτυρο έχει μείνει, φροντίζοντας το πινέλο να μην ακουμπάει τα φύλλα.
- Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και κόβουμε τα ρολά κατά πλάτος, σε μικρά κομμάτια μέχρι 3 εκ. σε πάχος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 70-75 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με μία κουτάλα περιχύνουμε ομοιόμορφα τα ζεστά κουρκουμπίνια με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε τα κουρκουμπίνια να κρυώσουν για 60 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις