Facebook Pixel Sportdog.gr | Κουρκουμπίνια - Το παραδοσιακό γλυκό που αγαπάμε
Life
| 2023-02-02 07:16:00

Κουρκουμπίνια - Το παραδοσιακό γλυκό που αγαπάμε

Του Ναπολέοντα Λιχούδη
Κουρκουμπίνια - Το παραδοσιακό γλυκό που αγαπάμε

Μία γλυκιά συνταγή διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη

Μία παραδοσιακή συνταγή για ένα γλυκό που αγαπάμε μας ετοιμάζει ο Σταύρος Βαρθαλίτης από την κουζίνα του «Breakfast@Star». Δείτε την δικιά του συνταγή για κουρκουμπίνια και ετοιμάστε την βήμα - βήμα!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΣΤΟ STAR.GR

Υλικά:

  • 1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 250 γρ. Βούτυρο, 1/2 αιγοπρόβειο και 1/2 αγελάδας
  • Φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ. Νερό
  • 500 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ Κανέλας
  • 1/2 Λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 1 κ.γλ. Εκχύλισμα βανίλιας

Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με μόλις 6€

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τη βανίλια και βράζουμε για 5 λεπτά αφού ξεκινήσει το νερό να κοχλάζει, σε μέτρια φωτιά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει.

Για τα κουρκομπίνια:

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.
  • Σε ένα ταψί 33x40 εκ. αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα με το λιωμένο βούτυρο.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας, με τη μικρότερη πλευρά μπροστά μας και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας το πινέλο να μην ακουμπάει το φύλλο.
  • Εφαρμόζουμε το δεύτερο φύλλο κρούστας πάνω από το πρώτο και ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.
  • Πιάνουμε με τα χέρια μας τις άκρες της μικρότερης πλευράς και τυλίγουμε τα δύο φύλλα σφιχτά σε ρολό. 
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Μεταφέρουμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί, κόβουμε όσα προεξέχουν και τα τοποθετούμε στην επόμενη σειρά, δίπλα από τα υπόλοιπα, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία.
  • Με το πινέλο ραντίζουμε τα κουρκουμπίνια με όσο λιωμένο βούτυρο έχει μείνει, φροντίζοντας το πινέλο να μην ακουμπάει τα φύλλα.
  • Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και κόβουμε τα ρολά κατά πλάτος, σε μικρά κομμάτια μέχρι 3 εκ. σε πάχος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 70-75 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με μία κουτάλα περιχύνουμε ομοιόμορφα τα ζεστά κουρκουμπίνια με το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε τα κουρκουμπίνια να κρυώσουν για 60 λεπτά.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags