Οι μάχες μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος έχουν γίνει συνήθεια, με τους δύο «αιωνίους» να μας χαρίζουν ουκ ολίγα αξέχαστα παιχνίδια.

Ωστόσο, κανένας τελικός δεν έμοιαζε με τον τέταρτο της σεζόν 2015-16, στον οποίο συνέβησαν… πράγματα και θαύματα!

Σαν σήμερα πριν δύο χρόνια ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ όντας μπροστά στη σειρά των τελικών με 2-1 και έψαχνε μια νίκη για να κατακτήσει. Ο Παναθηναϊκός ήταν με την πλάτη στον τοίχο, αφού ήθελε να παραμείνει ζωντανός στη σειρά, αλλά και να αποχαιρετήσει με νίκη τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του και έπαιζε το τελευταίο του εντός έδρας παιχνίδι με το Τριφύλλι μετά από 12 χρόνια στην ομάδα.

Ο τελικός είχε συγκλονιστική εξέλιξη και οδηγήθηκε στην παράταση με σκορ 63-63. Στο τέλος του έξτρα πενταλέπτου όλα έδειχναν ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει τη νίκη, όντας μπροστά στο σκορ με 71-68, ο Βαγγέλης Μάντζαρης «πάγωσε» το ΟΑΚ πετυχαίνοντας ένα απίστευτο τρίποντο σε «νεκρό» χρόνο,  με το οποίο έστειλε τον τελικό στη δεύτερη παράταση!

Εκεί τον Μάντζαρη διαδέχθηκε ο Σπανούλης! Με τριποντάρα πάνω στην άμυνα του Διαμαντίδη και ενώ ο Ολυμπιακός ήταν πίσω με 81-79, ο «Kill Bill» έγραψε το τελικό 82-81 χαρίζοντας στους Πειραιώτες το 12ο πρωτάθλημα της ιστορίας και δεύτερο συνεχόμενο!

Πάντως, το σκηνικό που στήθηκε μετά το φινάλε, δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση ήττα και μάλιστα σε τελικό. Και αυτό γιατί οι φίλοι του Παναθηναϊκού ξέχασαν αμέσως το αρνητικό αποτέλεσμα και επεφύλαξαν ένα εντυπωσιακό «standing ovation» στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος γνώρισε την αποθέωση!