Ο θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2004 ίσως να μην είχε συντελεστεί ποτέ εάν η αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ δεν κατάφερνε να «κλέψει» την ισοπαλία από τους πανίσχυρους Ισπανούς στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων.

Η Ελλάδα προερχόταν από τη μεγάλη νίκη επί της διοργανώτριας Πορτογαλίας, ενώ η Ισπανία είχε νικήσει τη Ρωσία στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων.

Στις 16 Ιουνίου 2004 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων. Το παιχνίδι δεν κυλούσε καλά για την Εθνική μας, αφού οι Ισπανοί ήταν ανώτεροι και βρέθηκαν να προηγούνται με γκολ του Μοριέντες στο 28’.

Ωστόσο, μια έμπνευση του Βασίλη Τσιάρτα στο 66’ έπιασε απροετοίμαστους τους Ισπανούς. Ο νεοεισελθόντας «μαέστρος» της Εθνικής έβγαλε μια εκπληκτική μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, με τον Άγγελο Χαριστέα να κοντρολάρει άψογα και να ισοφαρίζει με αριστερό σουτ από διαγώνια θέση.

Οι Ισπανοί πίεσαν, όμως η Ελλάδα άντεξε και πήρε μια πολύτιμη ισοπαλία (1-1), με την οποία έφτασε τους 4 βαθμούς στον όμιλο.  

Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ): Κασίγιας, Πουγιόλ, Ελγκέρα, Μαρτσένα, Ραούλ Μπράβο, Αλμπέρδα, Μπαράχα, Ετσεμπερία (Χοακίν 46'), Βιθέντε, Ραούλ (Τόρες 80'), Μοριέντες (Βαλερόν 65').

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής, Φύσσας (Βενετίδης 86'), Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (Τσιάρτας 53'), Γιαννακόπουλος (Νικολαίδης 49'), Βρύζας, Χαριστέας.