Facebook Pixel O Τσάρλυ γράφει για το ΠΑΟΚ-Γκινγκάμπ
| 2014-12-11 13:20:00

O Τσάρλυ γράφει για το ΠΑΟΚ-Γκινγκάμπ

O Τσάρλυ γράφει για το ΠΑΟΚ-Γκινγκάμπ

Η Γκενγκάν είναι ουραγός στο Σαμπιονά, αλλά το γεγονός αυτό δεν πρέπει να ξεγελά τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Δεν πρόκειται για μία παρατημένη υπό διάλυση ομάδα, αλλά για ένα δεμένο σύνολο που δυσκολεύεται πολύ στην τελική προσπάθεια.

Η καλή περσινή χρονιά βασίστηκε εν πολλοίς στην εκτελεστική δεινότητα του Μουσταφά Γιαταμπαρέ (μεγάλος αδερφός του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού που βρίσκεται δανεικός στην Γκενγκάν). Μη φανταστείτε όμως βλέποντος τη βαθμολογία στο γαλλικό πρωτάθλημα πως πρόκειται για μία ομάδα σε κρίση και ότι επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. Ο προπονητής Γκουρβενέκ είναι τοτέμ για την Γκενγκάν και όλη πιστεύουν πως θα βρει την άκρη.

Η έλλειψη αξιόπιστης λύσης στο σκοράρισμα τον έχει οδηγήσει στο να αλλάξει τακτική, να εγκαταλείψει το 4-4-2 και να προσπαθήσει να βρει δημιουργία και γκολ από τους πίσω παίκτες. Βλέπετε, πέρυσι έπαιζε ο Μαντανέ δίπλα από τον Γιαταμπαρέ. Ο Μαντανέ παρότι έπαιξε 28 παιχνίδια στην επίθεση έβαλε μόλις 1 γκολ, δεν υπήρχε πρόβλημα γιατί άνοιγε χώρους για τον Γιαταμπαρέ.

Ο Γκουρβενέκ φέτος διαθέτει στο ρόστερ 4 φορ, τους δοκίμασε αρχικά όλους σαν δίδυμα, χωρίς κανείς να παίρνει μπρος στο σκοράρισμα. Το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να βρει τη λύση βελτιώνοντας με τον ποιοτικό Μαρβό που αποκτήθηκε δανεικός από τη Νιούκαστλ τη δημιουργία.

Ο Γκουρβενέκ έχει γυρίσει την τακτική σε 4-4-1-1 με τον Μαρβό δημιουργό και χρησιμοποιεί στην κορυφή έναν εκ των Σβαρτς-Ντουνιάμα-Μαντανέ-Αλιουί ελπίζοντας πως κάποιος θα βρει δίχτυα και θα καθιερωθεί. Με τη Μονπελιέ το γκολ της ισοφάρισης ήρθε από τον δεξί εξτρέμ Μπεβό στο 83ο λεπτό, αλλά ο βαθμός χάθηκε στο 87ο λεπτό.

Το δίδυμο Κάτσε - Τζανδάρης δένει τον ΠΑΟΚ

Ο Αγγελος έχει βρει αμυντική ισορροπία με την τριάδα Τζιόλη, Κάτσε, Τζανδάρη. Στο ποδόσφαιρο είναι κανόνας, αν δέσεις το κέντρο σου, μπορείς να βοηθήσεις τους πίσω παίκτες να κρύψουν τις αδυναμίες σου. Στον φετινό ΠΑΟΚ η μονιμοποίηση του Κάτσε και το δίδυμο που έχει δημιουργήσει ο Αγγελος με τον Τζανδάρη βοηθά τον Κατσικά αλλά και τον Τζιόλη. Ο Κατσικάς για πρώτη φορά από την ημέρα που βρίσκεται στον ΠΑΟΚ παίρνει παιχνίδια χωρίς να εκτίθεται. Δεν υπάρχουν χώροι, δεν μπορούν να τον βάλουν στη μέση οι αντίπαλοι, ούτε να του μεγαλώσουν το γήπεδο.

Από αυτόν απαιτείται συγκέντρωση, σωστή τοποθέτηση και να πηγαίνει στον σωστό χρόνο στην μπάλα. Ο Αγγελος χρησιμοποιεί τον Τζιόλη στον μοναδικό ρόλο που μπορεί να υπηρετήσει. Καθαρό εξάρι μπροστά από δύο γρήγορα καλά στο κλέψιμο χαφ. Για τον βαρύ ποδοσφαιριστή είναι σημαντικό ο προπονητής με την τακτική του να μικραίνει το γήπεδο και ο Τζιόλης έχοντας συγκεκριμένα πράγματα να κάνει μπορεί να βοηθά με την πείρα του, το ύψος του και την αξιοπρεπή πρώτη πάσα που διαθέτει.

Δημιουργία από τα άκρα και με συμμετοχή Κλάους

Ο Αγγελος κατάφερε από νωρίς να βρει τρόπο να δέσει την άμυνά του, το ζητούμενο για τον ίδιο είναι οι ομάδες του να παίζουν μπάλα. Παρότι δεν διαθέτει κάποιον σπουδαίο δημιουργό στον άξονα, έχει καταφέρει ο φετινός ΠΑΟΚ να βγάζει ποιότητα εκμεταλλευόμενος την καλή κατάσταση και τη διαρκή συμμετοχή του Αθανασιάδη, την ποιότητα του Ρατς, τη φρεσκάδα του Μακ και μονιμοποιώντας στα δεξιά τον Σκόνδρα.

Ολα όσα βλέπουμε στον ΠΑΟΚ αποτελούν προϊόν σωστής δουλειάς. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη ή μόνο επειδή υπήρξε μία σωστή σκέψη. Βλέπουμε ποδοσφαιριστές φανερά σε καλύτερη ατομική κατάσταση και αδυνατισμένους. Οι Σκόνδρας, Μαντούρο, Τζαβέλλας έχασαν κιλά, ο Αθανασιάδης από τα πρώτα φιλικά έδειξε μία τελείως διαφορετική συμπεριφορά στο παιχνίδι του από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Πολλά πράγματα φαίνονται απλά. Αλλά για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να εντοπιστεί. Οπως τα κιλά ενός ποδοσφαιριστή που του κάνουν ζημιά ή στην περίπτωση του Αθανασιάδη ότι η μη συμμετρικότητά του στο παιχνίδι τον κάνει μικρότερο ποδοσφαιριστή και δημιουργεί πρόβλημα στην ανάπτυξη της ομάδας και πρέπει να διορθωθεί.

Ο Στέφενς έπαιρνε 1 εκατ. ευρώ και δεν κοίταγε να ασχοληθεί με τον ποδοσφαιριστή. Το εύκολο είναι να βλέπεις βαρύ τον Σκόνδρα και να βάζεις τον σαφώς κατώτερό του Κίτσιου και να νομίζεις πως καθάρισες. Ο Αγγελος εντόπισε τα προβλήματα των παικτών του, κατάφερε να τους πείσει να τα βελτιώσουν και μέσα από την ατομική βελτίωση των ποδοσφαιριστών ήρθε η θετική εξέλιξη της ομάδας.

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι μικρό, το Πέμπτη - Κυριακή είναι ζόρικο και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια του Δικεφάλου. Η διακοπή όμως θα βοηθήσει τους παίκτες του Αναστασιάδη να βγάλουν όλη τους την ενέργεια καθώς ακολουθεί κενό διάστημα για ξεκούραση.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags