Facebook Pixel «ΑΕΚ με Τιμούρ, όπως η Ανόρθωση»
| 2016-08-04 14:45:00

«ΑΕΚ με Τιμούρ, όπως η Ανόρθωση»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
«ΑΕΚ με Τιμούρ, όπως η Ανόρθωση»

Ο Νίκος Φρούσος που είχε προπονητή τον Κετσπάγια στην “Κυρία” του κυπριακού ποδοσφαίρου αναλύει στον Sportdog τη φιλοσοφία του Γεωργιανού σε ματς όπως αυτό με τη Σεντ Ετιέν. «Δεν θέλει να χάνει ούτε στις προπονήσεις», τόνισε

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διαθέτει η ΑΕΚ στον επαναληπτικό με τη Σεντ Ετιέν δεν είναι το σκορ του πρώτου αγώνα, αλλά το γεγονός, ότι ο προπονητής της είναι ένας... μάστορας προκρίσεων. Ο Τιμούρ Κετσπάγια μετρά συνολικά εννέα στις δώδεκα προκρίσεις, οδηγώντας την Ανόρθωση αλλά και τον Ολυμπιακό. Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη επιτυχία του Γεωργιανού τεχνικού ήταν η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2008-2009, όταν η “Κυρία” του κυπριακού ποδοσφαίρου απέκλεισε τους “ερυθρόλευκους” και στη συνέχεια έκανε πολύ επιτυχημένη ευρωπαϊκή πορεία. Τερμάτισε 4η με 6 βαθμούς, διεκδικώντας την πρόκριση στην επόμενη φάση μέχρι και τον τελευταίο αγώνα. Κέρδισε εντός έδρας τον Παναθηναϊκό με 3-1, ενώ έφερε ισοπαλία 2-2 με τη Βέρντερ Βρέμης και 1-1 με την Ίντερ. Επίσης, έφερε ισοπαλία 0-0 εκτός έδρας με τη γερμανική ομάδα.

Μέλος εκείνης της φουρνιάς της Ανόρθωσης αποτέλεσε ο Νίκος Φρούσος, ο οποίος ήταν από τους χαρισματικότερους σκόρερ στην Ελλάδα (85 γκολ) με θητεία σε Ιωνικό και ΠΑΟΚ, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Κύπρο. Ο βετεράνος επιθετικός ο οποίος είχε συμπαίκτη (για μία σεζόν) και προπονητή τον Κετσπάγια μίλησε στον Sportdog για τη μάχη της ΑΕΚ με τη Σεντ Ετιέν. Ο 42χρονος τεχνικός της Εράνης Φιλιατρών ανέλυσε τη φιλοσοφία του τεχνικού της Ένωσης και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ομάδα του Δικέφαλου αετού μπορεί να προκριθεί αλλά και να μεγαλουργήσει με τον Γεωργιανό στον πάγκο.

Πως βλέπεις την αναμέτρηση ΑΕΚ-Σεντ Ετιέν;

«Το αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα. Δεν πρέπει όμως οι παίκτες να επαναπαυτούν σε αυτό. Θέλει προσοχή και συγκέντρωση για 90 λεπτά. Με τον κόσμο στο πλευρό της η Ένωση πιστεύω ότι μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση».

Βάσει της συνεργασίας σου με τον Κετσπάγια, πώς πιστεύεις ότι θα προσεγγίσει το παιχνίδι;

«Μεταξύ Ανόρθωσης και ΑΕΚ υπάρχει μεγάλη διαφορά. Η Ένωση είναι πολύ μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα. Έχει βαριά φανέλα. Ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι ένας πάρα πολύ καλός προπονητής. Εγώ τον είχα 6 χρόνια και γνωρίζω ότι είναι γεννημένος νικητής. Δεν θέλει να χάνει ούτε στις προπονήσεις. Όποιος τον έζησε από κοντά ξέρει. Είχε περάσει τη φιλοσοφία σε εμάς στην Ανόρθωση, γι'αυτό και πετύχαμε μεγάλες προκρίσεις. Νομίζω, ότι το ίδιο θα κάνει στην ΑΕΚ, απ'την οποία έχει περάσει ως ποδοσφαιριστής. Είναι γνώστης της νοοτροπίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα τα καταφέρει. Όσον αφορά τον επαναληπτικό, η ΑΕΚ θα κατέβει για να χτυπήσει εξ αρχής το παιχνίδι. Εξάλλου μόνο με νίκη περνά. Παίζει στην έδρα της και είναι διψασμένη για διάκριση στην Ευρώπη. Το είδα στα μάτια των ποδοσφαιριστών της στο Ζοφρουά Γκισάρ».

Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το μυστικό της επιτυχίας της “Κυρίας” εκείνη τη χρονιά που προκριθήκατε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ; Η ΑΕΚ μπορεί να εφαρμόσει την ίδια συνταγή;

«Είχαμε πολύ καλή ομάδα με παίκτες παγκοσμίου κλάσης, όπως ο Δέλλας, ο Σάβιο, ο Νταγκόν. Μιλάμε για ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας. Είχαμε δεθεί ως ομάδα, γιατί ήμασταν πολλά χρόνια μαζί. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό. Υπήρχε βασικός κορμός και κάθε χρόνο γίνονταν ουσιώδεις προσθήκες, κάτι που βλέπω, ότι θέλει να εφαρμόσει και η ΑΕΚ. Η φιλοσοφία του είναι να μπαίνουμε και να κερδίζαμε. Δεν βλέπαμε άλλο αποτέλεσμα».

Στον Ολυμπιακό ο Κετσπάγια κατηγορήθηκε ως αμυντικογενής προπονητής. Στην ΑΕΚ όμως διαφοροποιείται. Τελικά τί είδους προπονητής είναι;

«Στον Πειραιά ο Τιμούρ δεν έκατσε πολλά παιχνίδια. Είναι προπονητής που λειτουργεί ορθολογικά και ανάλογα με τα όπλα που έχει στα χέρια του. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι τα ευρωπαϊκά ματς σε σχέση με τα εγχώρια θέλουν διαφορετική προσέγγιση. Η τακτική απέναντι σε μεγάλες ομάδες απαιτεί να φυλάς τα νώτα σου».

Όταν αγωνιζόσουν στην Ελλάδα είχες πληγώσει κάποιες φορές την ΑΕΚ με γκολ που είχες πετύχει εις βάρος της. Οι Ενωσίτες σε είχαν στην μπούκα, ιδιαίτερα μετά την άρνησή σου να φορέσεις κιτρινόμαυρα; Τί έγινε τότε και δεν ήρθες στη Φιλαδέλφεια;

«Λόγω συγκυριών δεν έγινε η μεταγραφή. Δεν παρεξηγώ τον κόσμο. Αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Δεν κρατώ κακία. Όταν παίζεις κάνεις τα πάντα για να κερδίσει η ομάδα σου».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags