Facebook Pixel "Ποιότητα και σοφία για να φθάσει ψηλά"
| 2011-09-20 09:53:00

"Ποιότητα και σοφία για να φθάσει ψηλά"

"Ποιότητα και σοφία για να φθάσει ψηλά"

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης εξηγεί γιατί ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος φέτος να ανταποκριθεί με επιτυχία στη δοκιμασία "του Πέμπτη-Κυριακή" και να προσφέρει και πιο επιθετικό ποδόσφαιρο.

Στο παιχνίδι κόντρα στην Τότεναμ "ανάγκασε" με την παρουσία του τον Χάρι Ρέντναπ να αναφερθεί σ΄αυτόν με πολύ εγκωμιαστικά σχόλια. Τρεις μέρες μετά, έβαλε τη σφραγίδα του στο πρώτο διπλό της χρονιάς στη Superleague, πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ στη Νέα Σμύρνη. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης-περί ου ο λόγος-δείχνει με το... καλημέρα ότι θα αποτελέσει ένα από τα πιο "βαριά χαρτιά" στα χέρια του Λάσλο Μπόλονι τη φετινή περίοδο. Δεν πρέπει, άλλωστε, κανείς να ξεχνά ότι, όπως και με τους Γκαρσία, Βιεϊρίνια, ο "Σάλπι" ήταν από τους παίκτες για τους οποίους ο Ρουμάνος έβαλε βέτο να μην φύγουν από την ομάδα.

Ο διεθνής επιθετικός άνοιξε την καρδιά του και μίλησε στο olaPAOK.gr για τη χρονιά που άρχισε με μεγάλες φιλοδοξίες για τον "Δικέφαλο". Αναφέρθηκε στην... διπλής αξίας νίκη επί του Πανιωνίου, το ελκυστικό πρόσωπο του νέου ΠΑΟΚ, την εξέλιξη του Στέφανου Αθανασιάδη την οποία είχε προβλέψει, αλλά και τους στόχους της ομάδας εντός και εκτός συνόρων.  Ακόμη, εξήγησε γιατί αισιοδοξεί ότι φέτος ο "Δικέφαλος" δεν θα έχει πρόβλημα με τους συνεχόμενους αγώνες σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League. 

-Δημήτρη, ποιο πιστεύεις ότι ήταν το σημείο που κρίθηκε το ματς στη Νέα Σμύρνη; Η νίκη έχει μεγαλύτερη αξία σε βαθμολογικό ή ψυχολογικό επίπεδο;

"Και ψυχολογικά και βαθμολογικά ήταν μία σημαντική νίκη. Μία καλή εμφάνιση από μόνη της δεν θα έλεγε τίποτα, αν στα τρία πρώτα ματς μετρούσαμε μία ισοπαλία και μία ήττα. Σε ό,τι αφορά τον αγώνα ήταν ισορροπημένος, δεν έγινε ένα σούπερ ματς. Υπήρχαν, βέβαια, ευκαιρίες και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Και η πιο σημαντική λεπτομέρεια ήταν ότι ως ομάδα είμαστε καλύτεροι από τον Πανιώνιο".

-Αλήθεια, έχεις κάτι με τον Πανιώνιο; Το λέω αστειευόμενος, όμως έχεις δημιουργήσει μία καλή παράδοση κόντρα στους "κυανέρυθρους" και κάθε φορά που σκοράρεις η ομάδα σου κερδίζει...

"Θεωρώ ότι είναι αυτό είναι περισσότερο συμπτωματικό. Υπό την έννοια που το αναφέρεις, όμως, μακάρι να έχω... κάτι και με τις υπόλοιπες ομάδες".

-Τι σημαίνει για τον ΠΑΟΚ το γεγονός ότι κέρδισε με γκολ δύο επιθετικών που είναι βγαλμένοι από τα σπλάχνα της ομάδας και μάλιστα αποτελούν τις πρώτες επιλογές στη γραμμή κρούσης;

"Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί βάση για όλες τις ελληνικές ομάδες, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε και οικονομικά προβλήματα. Κάθε χρόνο λέμε να προωθούνται παιδιά από τα σπλάχνα της ομάδας και πρέπει να βαδίσουμε πάνω σ' αυτό το πλάνο". 

-Δημήτρη, έχεις κερδίσει εδώ και καιρό τον τίτλο του βασικού στην Εθνική. Πιστεύεις ότι σύντομα, με τον Αθανασιάδη, θα αποτελείτε το βασικό δίδυμο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός μας;

"Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Μακάρι να συμβεί. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Στέφανος είναι ένα πολύ προσγειωμένο παιδί, που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει την αξία του στο γήπεδο. Έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα, το εκμεταλλεύετεαι, αλλά βελτιώνεται και γενικά στο παιχνίδι του. Από εκεί που γινόταν συζήτηση να πάει δανεικός, μέσα σε ένα χρόνο έχει αυτή την σημαντική εξέλιξη".

-Μήπως η εξέλιξη του Κλάους αποτελεί και προσωπική δικαίωση για σένα; Το λέω γιατί ήσουν από εκείνους που πάντα έλεγαν ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σ' αυτό το παιδί;

"Η δικαίωση είναι πάνω απ' όλα για τον ίδιο τον Στέφανο και την αξίζει. Πρέπει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνονται".

-Σε σχέση με όλα τα φετινά ματς του ΠΑΟΚ, το β΄ ημίχρονο στη Νέα Σμύρνη θεωρώ πώς είναι αυτό στο οποίο σε είδαμε σε άκρως επιθετικό ρόλο. Άλλαξε κάτι στην τακτική; Θεωρείς ότι ο προπονητής τώρα αρχίζει να μαθαίνει καλά τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη; 

"Σαφώς και κάθε προπονητής δεν μπορεί να καταφέρει να πάρει το 100% από έναν ποδοσφαιριστή από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτό είναι βέβαιο. Σε ό,τι έχει να κάνει με το παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη, στο ημίχρονο ο κόουτς μου έδωσε εντολές να ζητάω τη μπάλα μπροστά. Βέβαια, η λειτουργία των επιθετικών, όπως και όλων των παικτών αφορά συνολικά την ομάδα. Είναι αλυσίδα όλα αυτά στο ποδόσφαιρο". 

-Γενικότερα, θεωρείς ότι ο φετινός ΠΑΟΚ διαθέτει μεγαλύτερη επιθετικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

"Έχουμε την ποιότητα να είμαστε πιο δημιουργικοί, να δημιουργούμε φάσεις και να φθάνουμε πιο συχνά στο γκολ. Βέβαια, δεν πρέπει να δεχόμαστε γκολ πίσω, γιατί στο ποδόσφαιρο αν δεν μπορείς να κερδίσεις έχει τουλάχιστον σημασία να μην χάνεις".

-Τα αποτελέσματα στα παιχνίδια με Τότεναμ και Πανιώνιο είναι μία πρώτη απόδειξη ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί φέτος να ανταποκριθεί στη διαδικασία του "Πέμπτη-Κυριακή" που πέρσι του στέρησε βαθμούς στο πρωτάθλημα;

"Πέρσι ήταν μία δύσκολη χρονιά για την ομάδα. Τα 30 ματς έγιναν ξαφνικά 50 και εύκολα δεν μπορείς να ανταποκριθείς σ' αυτό. Είναι φυσιολογικό φέτος να είμαστε πιο σοφοί και πιο έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε σωστά τα συνεχόμενα ματς".

Με βάση την απάντησή σου, να θεωρήσουμε ότι είστε και πιο έτοιμοι για να χτυπήσετε την κορυφή φέτος;

"Το σίγουρο είναι ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, όμως στο ποδόσφαιρο δεν είναι καλό να λες μεγάλες κουβέντες. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα λόγια, να βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά και στο τέλος να κάνουμε ταμείο. Όλοι όσοι βρισκόμαστε στον ΠΑΟΚ γνωρίζουμε τις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σ' αυτές, όμως το άγχος που δημιουργείται άλλες φορές κάνει καλό και άλλες κακό, γι' αυτό και πρέπει να προσέξουμε τη διαχείρισή του".

-Σε ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, η κριτική είναι μέρος της καθημερινότητας. Ωστόσο, μετά την ήττα από τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο η κριτική άγγιξε τα όρια της αμφισβήτησης. Σε ενόχλησε αυτό; 

"Στο ποδόσφαιρο πολλά μπορούν να σε ενοχλούν. Άλλες φορές σε τσατίζουν, άλλες γελάς, σημασία έχει όμως να μην μένεις εκεί, να προχωράς. Ξέρουμε ότι εδώ στην Ελλάδα η απόσταση από την αποθέωση στην απαξίωση είναι ελάχιστη. Εδώ μέσα σε τρεις μέρες μπορείς να γίνεις από ανίκανος, ικανός και αντίστροφα. Το θέμα είναι να ξέρεις να διαχειρίζεσαι αυτή την κατάσταση".

Μπαίνετε σε μία περίοδο που από πολλούς χαρακτηρίζεται αγωνιστικός Γολγοθάς. Συνεχόμενα ντέρμπι, σημαντικά παιχνίδια ενδιάμεσα για το Europa League. Πιστεύεις ότι αυτό το διάστημα μπορεί να αποβεί καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία του ΠΑΟΚ;

"Τα ντέρμπι είναι καθοριστικό κομμάτι. Σίγουρα έχουμε μπροστά μας ένα Γολγοθά με σημαντικά ματς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όμως δεν μπορούμε να απογοητευτούμε ό,τι κι αν γίνει. Είμαστε ακόμη στο Σεπτέμβριο, έχουμε μπροστά μας όλη τη χρονιά. Σημασία έχει να βλέπεις το δάσος και όχι το δέντρο. Πάντα πρέπει να κυνηγάς το καλύτερο στα επόμενα παιχνίδια. Και να μην μένουμε μόνο στα ντέρμπι γιατί είδαμε στην Κρήτη τι έγινε. Είχαμε το ματς στα χέρια μας και το χάσαμε. Όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά"

Αλήθεια, πώς σχολιάζεις όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέτος στο πρωτάθλημα με τις ομάδες Α και Β και τα παιχνίδια που αναβάλλονται;

"Ζούμε μία κατάσταση στην οποία κανείς δεν δίνει μία οριστική λύση. Το χειρότερο είναι ότι την πληρώνουν ποδοσφαιριστές. Κάποια παιδιά δεν θα μπορέσουν να βρουν ομάδες. Προσωπικά, δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση τους και συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία τους. Αν είναι να υπάρξει κάθαρση, ας γίνει μία και καλή. Το ποδόσφαιρο πρέπει να έχει μία πορεία καλύτερη από το παρελθόν".

Ο προσωπικός στόχος του Δημήτρη Σαλπιγγίδη την φετινή περίοδο ποιος είναι;

"Δεν βάζω όριο και ταβάνι για μένα στη ζωή και στην καριέρα μου. Αυτό που έχω ως πρώτη σκέψη είναι να βοηθάω την ομάδα που αγωνίζομαι. Αν παράλληλα καταφέρω και σε προσωπικό επίπεδο κάτι, ακόμη καλύτερα για μένα. Το να βάλω όμως στόχο ένα συγκεκριμένο αριθμό τερμάτων, να τον πετύχω και η ομάδα μου να μην τα καταφέρει, δεν μου λέει κάτι".

Κάτι τελευταίο. Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Europa League, φαίνεται πώς για τον ΠΑΟΚ τα παιχνίδια με την Ρούμπιν είναι καθοριστικά και ειδικά αυτό στο Καζάν θα είναι τελικός. Συμμερίζεσαι αυτή την άποψη;

"Δεν το βλέπουμε έτσι μέσα στην ομάδα. Υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά. Μετά το εκτός έδρας ματς με την Ρούμπιν θα έχουμε άλλα τέσσερα παιχνίδια τα οποία κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθούν. Μπορεί οι Ρώσοι να χάσουν και τα δύο ματς με τους Άγγλους. Εμείς, δεν είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε στην Αγγλία. Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι Σάμροκ θα κόψουν από κάποιες ομάδες βαθμούς. Σίγουρα, αν χάσουμε θα είμαστε σε δυσχερή θέση, όμως πρέπει να δούμε τι θα γίνει συνολικά στα πέντε παιχνίδια που απομένουν". 

Πηγή: olapaok.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags