Facebook Pixel Οι οπαδοί της Καρπάτι προκαλούν με πανό (ΦΩΤΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2011-08-17 11:53:00

Οι οπαδοί της Καρπάτι προκαλούν με πανό (ΦΩΤΟ)

Οι οπαδοί της Καρπάτι προκαλούν με πανό (ΦΩΤΟ)

Οι πολύ στενές σχέσεις των ακροδεξιών στοιχείων και των νεοναζιστών με τους οπαδούς της Καρπάτι που οδήγησε σ’ ένα αιματηρό επεισόδιο στον αγώνα με τη Ντιναμό Κιέβου.

Οι οπαδοί της Καρπάτι, όπως και πολλών ακόμα ουκρανικών συλλόγων, έχουν στενές σχέσεις με το νεοναζισμό και την ακροδεξιά φιλοσοφία και φρόντισαν να τις επιδείξουν και στον εκτός έδρας αγώνα με τη Ντιναμό Κιέβου. Η αντίδραση, μάλιστα ενός υπαλλήλου των γηπεδούχων, προκάλεσε ένα επεισόδιο που λίγο έλειψε να οδηγήσει και σε θάνατο.

Η... πρωτοβουλία και το μήνυμα των οπαδών

Στον αγώνα, λοιπόν, με τη Ντιναμό, οι οπαδοί της Καρπάτι σήκωσαν ένα πανό που παρουσίασε τους Στέπαν Μπαντέρα και Ρόμαν Σούκεβιτς. Ποιοι ήταν αυτοί; Ουκρανοί που το 1940 συνεργάστηκαν στενά με τους Γερμανούς βοηθώντας στην εξόντωση χιλιάδων Ρώσων, Εβραίων και Πολωνών. Για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου θεωρούνται προδότες, αλλά υπάρχει και η ακροδεξιά μειοψηφία που τους θεωρεί μαχητές και ήρωες.

Το πανό αυτό προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των οπαδών της Ντιναμό Κιέβου και την… πρωτοβουλία του οδηγού της ομάδας ονόματι Αντρέι Σολομάτοφ να πάει μόνος να το κατεβάσει. Και αυτό λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. Οι οπαδοί της Καρπάτι τον ξυλοκόπησαν με απίστευτο τρόπο και γλίτωσε και με τη βοήθεια της τύχης τα χειρότερα.

Η αντίδραση αυτή των οπαδών της Καρπάτι είχε και συνέχεια όταν στον επόμενο αγώνα εναντίον της Ζόρια παρουσίασαν νέο πανό (φωτογραφία) που έγραφε σε ελεύθερη μετάφραση "αυτό παθαίνει όποιος σηκώνει το χέρι του στους ήρωες της Ουκρανίας".

"Θυμάμαι να με χτυπούν στο κεφάλι"

Ο Σολομάτοφ υποστήριξε από τη μεριά του πως "είδα τα πανό και ζήτησα από τους φιλάθλους να τα μετακινήσουν από εκεί. Παραβίαζαν το νόμο καθώς δεν επιτρέπονται πολιτικά μηνύματα στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Αρνήθηκαν να το κάνουν και προσπάθησα να το πάρω μόνος μου. Το επόμενο που θυμάμαι, είναι να με χτυπάει κάποιος στο κεφάλι και πολλοί μαζί όταν ήμουν πεσμένος".

Αντίδραση υπήρχε και από τη Ντιναμό Κιέβου που θεώρησε πως δεν είναι σωστά να υπάρχουν τέτοια πανό στα γήπεδα αλλά δε δικαιολόγησε και την αντίδραση του υπαλλήλου της να πάει μόνος του να τα κατεβάσει και μάλιστα υπάρχει σκέψη απόλυσής του.

Πονοκέφαλος για Ομοσπονδία-μάθημα για ΠΑΟΚτσήδες

Όσον αφορά την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τρέμει στην ιδέα πως η νεοναζιστική ιδεολογία θα τινάξει στον αέρα τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012 την ώρα που δεν μπορεί να ζητήσει την απόσυρση πανό που απλά γράφει "τιμή στους Ουκρανούς ήρωες" με ότι και αν εννοούν από πίσω.

Η ιστορία αυτή δείχνει πως συμπεριφέρεται μερίδα των οπαδών της Καρπάτι και οφείλει να αποτελέσει μάθημα και για τον κόσμο του ΠΑΟΚ που δε θα πρέπει να αντιδράσει σε τυχόν προκλήσεις ή την παρουσία πανό με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

Πηγή: olapaok.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags