Facebook Pixel Του πήρε τον τίτλο, του ...παίρνει και το μπάτζετ
| 2012-06-03 12:35:00

Του πήρε τον τίτλο, του ...παίρνει και το μπάτζετ

Του πήρε τον τίτλο, του ...παίρνει και το μπάτζετ

Η φετινή χρονιά, έτσι όπως εξελίχθηκε θα έχει τίτλο στα αφιερώματα του μέλλοντος "Το ερυθρόλευκο θαύμα". Ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι που στην αρχή της σεζόν όχι μόνο έμοιαζε ακατόρθωτο, αλλά αν το έλεγες θα περνούσαν για ανόητο και χαζό (κυριολεκτικά).

Μόλις τελειώσουν τα επινίκια όμως, θα έρθει η ώρα για τον προγραμματισμό... Τόσο στους πρωταθλητές Ευρώπης, όσο και στους φιναλίστ του πρωταθλήματος. Κι αν για τον Ολυμπιακό τα πράγματα φαίνεται (χωρίς όμως να είναι και τόσο) πιο εύκολα, στον Παναθηναϊκό η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη.

Η αντίδραση των οπαδών στο ξενοδοχείο της αποστολής μετά το ματς, πρέπει να μπει στο πάνθεον του ελληνικού αθλητισμού, ο Ζοτς είπε ότι το μέλλον του είναι κοντά στον κόσμο, μένει όμως να αποδειχθεί τι ακριβώς θα συμβεί.

Η επιθυμία της οικογένειας Γιαννακόπουλου να χαμηλώσει το μπάτζετ δημιουργεί ένα κενό στο οποίο, για να γίνει σύγκλιση πρέπει να αποφασιστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Και σήμερα, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς αν αυτές θα γίνουν εκατέρωθεν. Μία από τις πιο σημαντικές κουβέντες που είπε ο Ομπράντοβιτς στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό αφορούσε στο κάλεσμά του να αποφασίσουν οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι πως ακριβώς ονειρεύονται την ομάδα τους τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ξεκάθαρα εκείνη τη στιγμή έστελνε το μήνυμα πως αν η μείωση του μπάτζετ που έχουν αποφασίσει είναι τόσο μεγάλη, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τη μετάβαση του τριφυλλιού σε ένα άλλο επίπεδο, χαμηλότερο και μάλλον όχι τόσο ανταγωνιστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Φέτος, όμως, είναι γεγονός ότι δημιουργήθηκε ένα ...κακό προηγούμενο για τις ομάδες και τους προπονητές που θα τεθούν του χρόνου αντίπαλοι του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν την Ευρωλίγκα και το ελληνικό πρωτάθλημα, κάνοντας το καλοκαίρι δραματικές μειώσεις στο μπάτζετ, στηριζόμενοι σε νέα παιδιά και με πολύ λιγότερα έξοδα από τους υπόλοιπους.

Ωραία, είναι τεράστια συζήτηση κατά πόσο αυτό το μοντέλο μπορεί να αποτελέσει μία πάγια βάση δημιουργίας ομάδας... Ο Ολυμπιακός είχε την ευτυχία να τους βγουν οι νέοι παίκτες τους οποίους πήρε με ελάχιστα χρήματα (πλην Παπανικολάου, ο οποίος έχει πολύ μικρό συμβόλαιο μεν, αλλά η αγορά του στοίχισε 1εκ. ευρώ από τον Αρη), να του "κάτσουν" οι αλλαγές των ξένων στην μέση της σεζόν, να ξοδέψει μόλις 250 χιλιάδες για τον Πρίντεζη, επειδή έτσι κι αλλιώς ο Γιώργος πήρε αποζημίωση από τη Μάλαγα. Βεβαίως, όλα αυτά δε γίνονται κάθε μέρα. Κι ούτε κάθε χρόνο μπορεί να βρίσκει ξένους, που συνολικά κοστίζουν 250χιλ ευρώ (100 ο Ντόρσει με την εφορία δική του κι άλλα τόσα ο Λο με την εφορία στην ομάδα), τέτοιας ποιότητας που τον φέρνουν στην κορυφή της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το παράδειγμα του Ολυμπιακού δημιουργεί προηγούμενο. Και μάλιστα κακό προηγούμενο για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς του έχει ήδη ειπωθεί... "Πως κατάφερε και πήρε ο Ολυμπιακός την Ευρωλίγκα με 9-10 εκ. μπάτζετ;". Στο πράσινο στρατόπεδο (και ποιος μπορεί να τους αδικήσει, όσο κι αν είναι υπερβολική η προσέγγιση που γίνεται;) έχουν στο μυαλό τους και το παράδειγμα των ερυθρόλευκων. Οπως πιθανώς να το έχουν κι άλλες ομάδες της Ευρώπης μέσα στο καλοκαίρι. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα να είσαι ΤΣΣΚΑ, ή Μπαρτσελόνα και να έρχεται μία ομάδα με το μισό, ή το 1/3 του μπάτζετ και να σου βάζει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι...

Δεν είναι πάντως, μόνο ο Ολυμπιακός το παράδειγμα, διότι από τη στιγμή που ξεκινάει η κουβέντα, τα επιχειρήματα μπορεί να γίνουν ακόμα περισσότερα. Με πιο φωτεινό αυτών τη Σιένα, που κυριαρχεί στο ιταλικό πρωτάθλημα κι έχει σταθερά αξιοπρεπή παρουσία στην Ευρωλίγκα επί χρόνια με μπάτζετ που δεν ξεπερνά τα 15εκ.

Εστω κι αν στον αθλητισμό 1+1 δεν κάνει δύο, δηλαδή επειδή ο Ολυμπιακός παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του με μικρό μπάτζετ, δε σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει με τον οποιονδήποτε και κάθε σεζόν, είναι δύσκολο να αντιτείνει επιχειρήματα περί του αντιθέτου κάποιος στην οικογένεια Γιαννακόπουλου. Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός δεν πήρε μόνο τα σκήπτρα από τον Παναθηναϊκό, του παίρνει και το ...μπάτζετ. Και για αυτό το λόγο ο Ζοτς ακόμα δεν έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις του. Οι επόμενες ημέρες θα είναι σίγουρα δύσκολες για τους πράσινους... Χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει ότι για τους ερυθρόλευκους, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags