ΑΕΚ: Νόμος ποδοσφαιρικός. Η άμυνα διδάσκεται, δουλεύεται, είναι εκείνη που φέρνει τους τίτλους. Αλλά η επίθεση είναι εκείνη που προσελκύει τον κόσμο, δίνει χαρά, δημιουργεί είδωλα. Όπως μου έλεγε παλιότερα και κάποιος που δεν έχει όμοιο στα ελληνικά γήπεδα: «Θα δουλέψω την άμυνα και στην επίθεση θα βρουν την άκρη με την ποιότητά τους». Αλήθεια είναι. Κάποιες φορές, εάν η κλάση που συγκεντρώνεται στην επίθεση είναι υψηλή, πάνε στην άκρη συστήματα και σχεδιασμοί.

«Χημεία» χρειάζεται. Να αναπτυχθούν αυτοματισμοί. Να μάθει ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Να «μιλάνε» με τα μάτια. Στην ΑΕΚ έχουν την ευτυχή συγκυρία έπειτα από πολύ καιρό, να έχουν στην επίθεση τρεις παίκτες πρώτης γραμμής με τους Αραούχο, Λιβάγια και Ολιβέιρα. Το κακό είναι, πως δεν μπόρεσε να τους χαρεί παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Δεν πρόλαβε καν να αναπτυχθεί ουσιαστικά η σκέψη, πως θα χωρέσουν όλοι αυτοί στην ίδια ομάδα.

Το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απλό. Να συνυπάρχουν με τέτοιον τρόπο που θα επιτρέπει στο σύνολο να λειτουργεί σωστά και παράλληλα να βρίσκει τις ποιοτικές λύσεις που χρειάζεται η επίθεση. Ηδη, με τη δουλειά του Καρέρα και την αξιοποίηση των τριών, η ΑΕΚ έκανε πραγματική πορεία πρωταθλητισμού στο δεύτερο μισό της περιόδου. Εδειξε, πως εάν μπορεί να επενδύσει στη συγκεκριμένη τριπλέτα, μπορεί να είναι πολύ καλύτερη όσο περνά ο καιρός.

Αρα, εδώ τίθεται το πρώτο ερώτημα: πόσο πιθανό είναι να συνεχίσουν στην ΑΕΚ και τη νέα περίοδο οι τρεις; Η απάντηση που έχω να δώσω, ψάχνοντας αρκετά τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης, είναι πως πλέον μπορούμε να μιλάμε για πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Κάτι που προκύπτει κυρίως από την πρόθεση που δείχνει η ΑΕΚ -όπως και οι περισσότερες ομάδες- να θωρακίσει την υπάρχουσα κατάσταση. Να διατηρήσει τις δυνάμεις της και να αναζητήσει τις 2-3 ποιοτικές κινήσεις ενίσχυσης, που θα κάνουν τη διαφορά.

Εκτιμώ δε, πως όσα συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο τη θέση της ΑΕΚ και τη διαπραγματευτική θέση της. Φαίνεται, πως η ΑΕΚ μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο για κάθε περίπτωση και να είναι εκείνη που θα ορίζει τις εξελίξεις. Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική, αλλά εύκολα μπορεί να συνειδητοποιήσει κάποιος, πως βρίσκεται υπό έλεγχο για την ΑΕΚ.

Δείτε για παράδειγμα το θέμα Αραούχο. Το «αλισβερίσι» ήδη ξεκίνησε. Να τα δημοσιεύματα από Ελλάδα για πιθανότητα ανανέωσης του δανεισμού, να οι διαψεύσεις με επίσημο και ημιεπίσημο τρόπο από τη Λας Πάλμας. Περυσινά ξινά σταφύλια θα πείτε. Τρεις φορές την έχουμε ζήσει τη διαδικασία, σχεδόν βέβαιο είναι πως θα το περάσουμε και τέταρτη. Αλλά στο τέλος, έστω και πληρώνοντας αδρά, η ΑΕΚ έχει τον Αραούχο στο δυναμικό της.

Ο Αργεντινός έχει συμβόλαιο με τη Λας Πάλμας ως το 2023. Για τις φαντασιώσεις του προέδρου της, που έφτασε κάποια στιγμή να τον κοστολογεί με 60 εκατ. ευρώ, δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες. Ο καθένας μπορεί να ζητά ό,τι θέλει, αλλά η αγορά και οι συνθήκες καθορίζουν την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως με τη Λας Πάλμας να παραπαίει στη Β’ κατηγορία της Ισπανίας -μόνο τρεις βαθμούς και τρεις θέσεις πάνω από εκείνες που οδηγούν σε υποβιβασμό- ο Αραούχο στα 28 του δεν έχει να περιμένει πολλά.

Ο μεγάλος στόχος, αυτό που θα ικανοποιεί άπαντες και θα δώσει λύσεις, είναι η ΑΕΚ. Δηλαδή, ο Αραούχο να συνεχίσει στην ΑΕΚ με κάποια φόρμουλα. Εδώ θα μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό, εδώ έχει ζήσει τις καλύτερες ποδοσφαιρικά ημέρες του, εδώ μπορεί να παίξει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Λας Πάλμας μπορεί να κερδίσει, έστω και σε βάθος χρόνου, πολλά περισσότερα από το να φυλακίσει τον Αραούχο στα έγκατα της ισπανικής Σεγκούντα.

Προσμετρήστε και την επιθυμία του παίκτη. Μιλώντας στην «Ωρα» με αφορμή την επέτειο των δύο ετών από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, επανέλαβε την επιθυμία του να συνεχίσει εδώ. Μόνο παράλογο δεν είναι. Λατρεύεται σαν θεός, η ΑΕΚ του δίνει το περιβάλλον για να παίξει το ποδόσφαιρο που μπορεί, εδώ είναι ο τόπος της δικής του ανάστασης. Και όταν θέλει ο Αραούχο, συνήθως πετυχαίνει το στόχο του.

Να πούμε για τον Ολιβέιρα. Δεδομένα, ο Πορτογάλος είναι ο πιο σεντερφορίσιος, ο πιο κλασάτος στράικερ που έχει περάσει από την ΑΕΚ εδώ και πολλά χρόνια. Θωρηκτό, αλλά και μπαλάτος, με παραστάσεις από υψηλό επίπεδο. Αξίωσε συμβόλαιο διετούς διάρκειας, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει την πρώτη του χρονιά στην ΑΕΚ, να παίξει στο Euro και να πωληθεί, ιδανικά ξανά στο αγγλικό πρωτάθλημα. Αλλά όλα πήγαν ανάποδα.

Ποια είναι η συνθήκη τώρα; Ο Ολιβέιρα έχασε μεγάλο μέρος της χρονιάς λόγω τραυματισμών. Στην Ελλάδα, ένα πρωτάθλημα χαμηλών ταχυτήτων, έδειξε πως μπορεί να σκοράρει κατά ριπάς και να κάνει τη διαφορά. Βέβαια, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μεταφέρθηκε για το επόμενο καλοκαίρι. Το ερώτημα είναι: θα ρισκάρει ο Ολιβέιρα να πάει σε μια χρονιά όπου θα μένει ελεύθερος, δίχως καν να είναι βέβαιος πως θα μπορεί να περιληφθεί στις επιλογές του Σάντος;

Η λογική σκέψη είναι να υπάρξει μια επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών, ώστε να ωφεληθούν αμφότεροι. Η ΑΕΚ γιατί θα μπορεί να βγάλει χρήματα από την πώληση του Ολιβέιρα, εκείνος γιατί θα βρει ένα περιβάλλον όπου θα έχει τις ευκαιρίες να γίνει ξανά μέλος της Εθνικής. Ειδάλλως, μπορεί να έχει λίγες ευκαιρίες, να χάσει το τρένο και στα 29 δεν ξέρω πια αν υπάρχει επιστροφή. Για να βρει κάποιος χρονιά του με διψήφιο αριθμό τερμάτων όπως φέτος, πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2016/17.

Οσον αφορά το Λιβάγια, επίσης το θέμα είναι εξαιρετικά απλό. Επειτα από χρόνια περιπλανήσεων, ο Κροάτης βρήκε στην ΑΕΚ τη γη της επαγγελίας. Παρά τα λάθη που συνέβησαν στην πορεία, ο Λιβάγια με την ΑΕΚ έφτασε στο ταβάνι του. Εγινε πρωταθλητής, έπαιξε στο Champions League και στο Europa League, έφτασε να κληθεί ως την Εθνική Κροατίας. Μπήκε για τα καλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη και δεν είναι απλά ένας ταλαντούχος παίκτης.

Ο Λιβάγια θέλει εύλογα να μείνει. Εκτιμώ, πως και η ΑΕΚ θέλει να τον κρατήσει. Το θέμα είναι να βρεθεί η σωστή φόρμουλα. Διότι με έναν παίκτη όπως ο Κροάτης, πολλές φορές το μείζον δεν είναι τα χρήματα, αλλά να αισθάνεται σημαντικός σε μια ομάδα. Διάφορες από τις παλαβομάρες άλλων περιόδων, είχαν εκκίνηση αυτήν την ανασφάλεια. Στην ΑΕΚ πρέπει να αισθάνεται σημαντικός για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του.

Προφανώς και μια καλή πρόταση από το εξωτερικό για κάποιον εκ των Ολιβέιρα ή Λιβάγια, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να βάλει σε σκέψεις την ΑΕΚ. Φάνηκε πάντως, πως και στις δύο περιπτώσεις δεν μπαίνει σε διαδικασία ξεπουλήματος. Δεν παραχωρεί όσο όσο, αλλά ζητά μίνιμουμ απαιτήσεων για να μπει σε πειρασμό και να παραχωρήσει περιουσιακά της στοιχεία. Αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα Μάη μήνα, εγώ θα έλεγα πως οι πιθανότητες παραμονής και των τριών είναι πολλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: "Μπαμ" Μελισσανίδη! Ποιος Σκόκο; Γυρίζει το "θηριο" στην ΑΕΚ - Τρελή επιστροφή και μεταγραφάρα!