Υπάρχουν τα κακά της παγκοσμιοποίησης. Υπάρχουν όμως και τα καλά, γιατί χωρίς την τεχνολογία, τα κοινωνικά μέσα, πάνω απ’ όλα την εικόνα οι «talent scouts» των ποδοσφαιρικών ομάδων του σήμερα ίσως να μην ανακάλυπταν ποτέ ότι δεν παίζεται καλό ποδόσφαιρο μόνο στη Λατινική Αμερική, αλλά και στη Μογγολία, το Κιργιζστάν, το Βιετνάμ, την Παλαιστίνη, τη Σιγκαπούρη…

Η ιταλική εφημερίδα «La Gazzetta dello Sport» ανακάλυψε τους 7 που έχουν ήδη στα χέρια τους τη «βίζα» για ένα καλύτερο, και κυρίως πλουσιότερο μέλλον. Τον «Ιορδανό Μέσι» μάλιστα, τον είχαμε και δίπλα μας, στην Κύπρο. Αφού όμως Άρης και Παναθηναϊκός άργησαν ν’ αντιδράσουν «πέταξε» στο Βέλγιο (Λοβέν) κι από φέτος στη γαλλική Μονπελιέ.

 Το 2018, ο 26χρονος σήμερα Μούσα Αλ Ταμαρί έβαζε γκολ για τον ΑΠΟΕΛ: 12, σε 48 παιχνίδια. Μπήκε στα ραντάρ της Κάλιαρι, μετά του Άρη και του Παναθηναϊκού, άπαντες όμως ολιγώρησαν, τον «τσίμπησε» η Λοβέν με 1.1εκ. ευρώ και ύστερα από τρεις σεζόν τον πούλησε με 12εκ. στη Γαλλία έχοντας μάλιστα απορρίψει προσφορές κι από τις Λεβάντε, Μπλάκμπερν, τη Φενέρμπαχτσε, αλλά κι ενός αμερικανικού συλλόγου του Mls. Πέρα από το μεγαλύτερο, ποδοσφαιρικό ταλέντο που έβγαλε ποτέ η χώρα του, ο Αλ Ταμαρί είναι και ο πρώτος Ιορδανός στην Ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος.

 Ο «Σαλάχ της Παλαιστίνης», που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τον αυθεντικό Αιγύπτιο σούπερ σταρ, είναι ο 24χρονος Οντάι Νταμπάχ, που γεννήθηκε στην Παλαιά Ιερουσαλήμ με μία μπάλα στα πόδια, αλλά δεν είχε γήπεδο να παίξει, παρά μόνο τα δρομάκια. Όσοι  πάντως τον γνώρισαν ορκίζονται πως από μικρός του άρεσε να ντριμπλάρει τους κώνους του check- point των Ισραηλινών στρατιωτών: και έμαθε να το κάνει τόσο καλά, που αγωνίστηκε δύο σεζόν στην πορτογαλική Αρούκα, και από το καλοκαίρι στη βελγική Σαρλερουά.     

 Ο «Μέσι του Βιετνάμ» είναι 26 ετών, ονομάζεται Νγκουγιέν Κουάνγκ Χάι και στη χώρα του είναι ήδη διάσημος, όχι τόσο για το ποδοσφαιρικό του χάρισμα που απέδειξε αργότερα στη γαλλική Πο, ομάδα 2ης κατηγορίας, αλλά γιατί το επίθετό του είναι το ίδιο της βασιλικής δυναστείας που κυβέρνησε το Βιετνάμ από το 1802 έως και το 1945. Απλή σύμπτωση και συνωνυμία, γιατί εκείνος προέρχεται από πάμφτωχη οικογένεια αγροτών κι ακόμη και όταν έβαζε γκολ για την τοπική Ανόι έβρισκε κάποιες ώρες για να βοηθήσει τους δικούς του στα χωράφια.  

 Στην Ασία βρίσκονται και οι «Φάντι»: αποκαλούμενοι «Μαλντίνι της Σιγκαπούρης», όχι για το αμυντικό ταλέντο που έδειξαν κάποτε ο μπαμπάς Τσέζαρε ή ο γιος Πάολο στη Μίλαν, αλλά γιατί ο 61χρονος σήμερα, μπαμπάς Αχμάντ, που το ’90 είχε περάσει για κάποιους μήνες κι από τον ΟΦΗ μεγάλωσε και τα τρία του αγόρια στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Ιρφάν και ο Ιξάν παίζουν επαγγελματικά στη Ταϊλάνδη, έχοντας πρώτα δοκιμαστεί σε stage τόσο της Άρσεναλ, όσο και της Τσέλσι. Ενώ ο 21χρονος Ιλχάν αγωνίζεται στη βελγική Ντέινζε με τη βεβαιότητα, μόλις αναρρώσει πλήρως από έναν σοβαρό τραυματισμό να βρει μία γνωστότερη ομάδα που θα του επιτρέψει να διακριθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

 Στη Ντέινζε αγωνίζεται όμως και ο 18χρονος, Μαρσελίνο Φέρντιναντ ή «Κριστιάνο Ρονάλντο της Ινδονησίας» από τότε που, μ’ ένα «golazo» παρόμοιο μ’ εκείνα του Πορτογάλου έκρινε το ντέρμπι της Τζάβα, Περσεμπάγια- Αρέμα. Δεκαοκτώ ετών είναι και ο Μπεκνάζ Αλμαζμπέκοφ, ταλεντάκι από το Κιργιζστάν που δεν θ’ αργήσει να πάρει τη θέση βασικού στη Γαλατάσαραϊ δίπλα από τους Ικάρντι ή Ζανιόλο. Ενώ ο «Μέσι της Μογγολίας» ονομάζεται Γκανμπόλντ Γκανμπαγιάρ είναι 22χρονος μέσος επιθετικός της Κομάρνο, στη Σλοβακία. Τον ανακάλυψαν πριν έξι χρόνια, κάπου, στην Στέπα οι Πορτογάλοι της Ακαντέμικα ντε Κοϊμπρα, μετά δοκιμάστηκε στην αγγλική Μπάρνετ και τώρα τον διεκδικούν Σπάρτα και Σλάβια Πράγας, Ουϊπεστ, αλλά και Χόνβεντ. Όλοι τους ταλέντα «Made in Asia», άσχετα εάν κάποια απ’ αυτά τα είχαμε μες στο σπίτι μας, αλλά για μία ακόμη φορά δεν καταφέραμε να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε σωστά…