Καθώς βρισκόμαστε πλέον ουσιαστικά, στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την... δεύτερη περίοδο της σεζόν μετά τα προκριματικά και τα πρώτα ματς πρωταθλήματος, η σούμα των κινήσεων για τον Παναθηναϊκό λέει πια τα εξής.

Στο βασικό θέμα που συζητιόταν από το ξεκίνημα της μεταγραφικής περιόδου, την ενίσχυση δηλαδή της επιθετικής του γραμμής, ουσιαστικα ο Παναθηναϊκός θα βαδίσει και σε αυτή την σεζόν με το σχηματισμό και τα πρόσωπα με τα οποία τελείωσε την περσινη σεζόν.

Αυτό λέει η εικόνα μέχρι σήμερα και ο λόγος φυσικά και για τα εξτρέμ και κυρίως για τον φορ.

Κι αν τα εξτρέμ μπορεί να πει κάποιος ότι θεωρητικά ενισχύθηκαν, καθώς με βάση τις μεταγραφές στα χαφ, υπάρχει η δυνατότητα στον Γιοβάνοβιτς για "εσωτερικές" μετακινήσει και παίκτες της μεσαίας γραμμής που μπορεί να αντικαταστήσουν αν χρειαστει στα πλάγια, τους Παλάσιος και Μαντσίνι που είναι αυτή την στιγμή οι κατά τεκμήριο βασικοί, στην θέση του φορ ο Παναθηναϊκός πάει ακριβώς με την ίδια σύνθεση και πρόσωπα με τα οποία έπαιξε και πέρυσι.

Σπόραρ και Ιωαννίδης λοιπόν είναι τα μοναδικά φορ για τον Παναθηναϊκό για όλη την σεζόν ή τουλάχιστον μέχρι την μεταγραφική περίοδο του Γενάρη, εκτός κι αν στις ελάχιστες πλέον μέρες που απομένουν γίνει η έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Αλλά κι αυτό ακόμα να "προλάβει¨να γίνει, είναι εξαιρετικά αμφίβολη και η ετοιμότητα και η ποιότητα μιας τέτοιας κίνησης στις... καθυστερήσεις πια της μεταγραφικής περιόδου και προφανώς από τα... αζητητα της.

Το θεμα ειναι πως βλέποντας τον τρόπο που κινήθηκε ο Παναθηναϊκός στις μεταγραφές αλλά τα σχετικά μεγάλα ποσά που δαπάνησε, το συμπέρασμα είναι ένα.

Και είναι ότι ήταν τελικά ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ να μην αποκτήσει ποδοσφαιριστή για την θέση του φορ, καθώς σε όλες τις άλλες θέσεις και όπου θεωρητικά ήθελε ενίσχυση, κινήθηκε και γρήγορα και εντυπωσιακά ορισμένες φορές όπως για παράδειγμα στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Επομένως δεν ήταν ζήτημα, ούτε χρημάτων, ούτε λανθασμένων επιλογών, αστοχιών ή λάθος χειρισμών το ότι δεν αποκτήθηκε ένας ακόμα φορ.

Ήταν ξεκάθαρα απόφαση και εκτίμηση του ίδιου του Παναθηναϊκού και των ανθρώπων του -δεν ξέρω αν ήταν εκτίμηση και απόφαση όλων ή μόνο του προπονητή ή μόνο του τεχνικού διευθυντή- ότι δεν χρειάζεται η απόκτηση ενός ακόμα φορ περιοχής.

Προφανώς και οι ίδιοι ξέρουν -θεωρητικά πάντα- καλύτερα από' όλους μας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της ομάδας, αλλά εδώ υπάρχουν δύο τουλάχιστον ερωτηματικά σε σχέση με τη συγκεκριμένη επιλογή και απόφαση.

Η πρώτη καθαρά αγωνιστικά, καθώς όπως έχει φανεί μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός φαίνεται να αντιμετωπίζει αγωνιστικό πρόβλημα στην συγκεκριμένη θέση, καθώς δεν είναι μέχρι στιγμής και το καλύτερο κομμάτι στις επιδόσεις και την εικόνα των μέχρι τώρα αγώνων που έδωσε, το τελείωμα των φάσεων και η αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα.

Πες όμως ότι αυτό θα διορθωθεί με την δουλειά και τα συνεχόμενα παιχνίδια και ο Γιοβάνοβιτς θα το λύσει "εσωτερικά".

Το πρόβλημα και το δεύτερο ερωτηματικό, είναι το αν είναι τελικά αρκετά δύο ουσιαστικά μόνο φορ, για να βγουν με επάρκεια οι πάμπολλες υποχρεώσεις που θα έχει από δω και πέρα ο Παναθηναϊκός με ταυτόχρονη παρουσία σε πρωτάθλημα κύπελλο και ομίλους του Γιουρόπα.

Και δεν μιλάμε εδώ μόνο για την περίπτωση απωλειών λόγων τιμωριών ή -χτύπα ξύλο- τραυματισμών, που πρακτικά σημαίνει πως στην καλύτερη σ' αυτές τις περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός θα πηγαίνει στα παιχνίδια του, ουσιαστικά χωρίς αλλαγή στην θέση του φορ.

Μιλάμε και για την φυσιολογική κόπωση, καταπόνηση και επιβάρυνση που θα έχουν οι δύο φορ που διαθέτει από τα συνεχόμενα και ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια που έρχονται.

Κι εκεί επίσης δεν υπάρχει η παραμικρή εναλλακτική δυνατότητα για να τους ξεκουράσει, να τους φρεσκάρει και να αποφύγει τις αναμενόμενες και λογικές μεταπτώσεις στην απόδοσή τους λόγω αυτού του φορτωμένου προγράμματος.

Αυτά είναι δύο ερωτηματικά, που θα παραμένουν και θα εμφανίζονται συνεχώς από δω και πέρα και θα πρέπει με την ίδια συχνότητα ο Παναθηναϊκός και να τα αντιμετωπίζει αλλά και να... εξηγεί το σκεπτικό της επιλογής και απόφασης να μην ενισχυθεί τελικά στην θέση του φορ.

Θα επαναλάβουμε βέβαια, πως καλύτερα απ' όλους μας ξέρουν θεωρητικά οι ίδιοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού που ζουν από κοντά και δουλεύουν με την ομάδα.

Αλλά παρ' όλα αυτά, οι απορίες παραμένουν...

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταγραφή Αλαφούζου και όχι Γιοβάνοβιτς - "Έκοψε" Έσε και Πισάρο ο ΠΑΟ - 4 Έλληνες για Ίντερ και Μίλαν