Facebook Pixel Super League: "Αστεία" δικαιολογία Μεντιλίμπαρ - Ολυμπιακοφάγος Τερίμ
| 2024-03-11 22:07:00

"Αστεία" δικαιολογία Μεντιλίμπαρ - Ολυμπιακοφάγος Τερίμ, έδιωξε ήδη Καρβαλιάλ - 2ος… Αλμέιδα για Λουτσέσκου

του Ευάγγελου Μίχου

Πώς ο εγωιστής και αδιάβαστος Βάσκος έγινε Ρεχάγκελ! Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για τους λόγους που ηττήθηκαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, για τα λάθη του Μεντιλίμπαρ και το κοουτσάρισμα του Τούρκου και εξηγεί γιατί μπορεί από την 4η αγωνιστική κιόλας να ξέρουμε ήδη τον πρωταθλητή.

Η πρεμιέρα των play off ξεκίνησε με κάτι... μοναδικό, που δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι χθες: με τρία "διπλά"! Το ένα βέβαια ήταν πολύ - αναμενόμενο (λέμε πως στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται αλλά... όλα ΔΕΝ γίνονται αφού η Λαμία κόντρα στην ΑΕΚ έχει αναπτύξει την ... απόλυτη πελατειακή σχέση, μετρώντας ένα 0-2-13 στο πρωτάθλημα, με το εντυπωσιακό σκορ 1-29 γκολ, από το 2019!!). Τα άλλα δυο όμως, στα ισάριθμα classico, δεν ήταν αναμενόμενα. Γιατί ειλικρινά δεν θυμάμαι αν υπήρχε και πότε ήταν η προηγούμενη φορά που ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα έχει καταγράψει 3 σερί ήττες από τον Παναθηναϊκό και ο ΠΑΟΚ την ίδια σεζόν να έχει 0-1-2 με τον Άρη του κόουτς Μάντζιου!!!

Η ΑΕΚ μπορεί να μπήκε ως δεύτερη αλλά συγχρόνως και ως φαβορί στα play off για να κάνει το back to back. Και όντως χρειάστηκε μόλις μια αγωνιστική για να επιστρέψει μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας και να σου δίνει ξανά την εντύπωση πως αναζητά αντίπαλο για την συνέχεια. Αν μάλιστα κάνει δυο σερί νίκες, στην επανέναρξη των play off,  δηλαδή με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, πιθανότατα θα καθαρίσει και το πρωτάθλημα. Το αργότερο δηλαδή ως την 4η αγωνιστική θα φανεί αν τα play offs βαφτούν ξανά ... κιτρινόμαυρα ή θα παραμείνουν ανταγωνιστικά, θα έχουν πολύ ψωμί μέχρι το φινάλε τους!

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με άνεση το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, με τους παίκτες του να βγάζουν νοοτροπία...11 hungry dogs και σε μια αγωνιστική καβάλησε ξανά τον Ολυμπιακό αλλά παραμένει 3 βαθμούς πίσω και 3ος στην κατάταξη. Η αίσθηση πάντως που σου αφήνει η ομάδα του Τερίμ είναι πως εφόσον αντέξει στις τρείς επόμενες αγωνιστικές, στα σερί ντέρμπι με ΠΑΟΚ/ΑΕΚ/ΑΡΗ, τότε θα είναι η ομάδα που θα κυνηγήσει μέχρι τέλους την Ένωση και ίσως η πρώτη που θα σπάσει το αήττητο του γκρουπ του Αλμέιδα. Έχει το αβαντάζ πως ο Τερίμ ξέρει από πρωταθλητισμό. Αν μάλιστα είχε αντίπαλο μόνο τον Ολυμπιακό θα ήταν ήδη Πρωταθλητής!! 

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ άρχισαν με τον χειρότερο τρόπο τα play off. Επιβεβαιώνοντας πως έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο για να τους κερδίζεις, όταν τους έχουν μελετήσει καλά οι αντίπαλοι τους. Επαναλαμβάνοντας τα άσχημα ευρωπαϊκά ματς που έκαναν, χάνοντας με το ίδιο... καρμπόν και μένοντας από ενέργεια με δυο απαιτητικά ματς σε τέσσερα βράδια. Κοινώς έχασαν οι δυο ομάδες που είχαν ευρωπαϊκό παιχνίδι την Πέμπτη έναντι ομάδων που δεν είχαν. Έχουν δηλαδή την δικαιολογία πώς όσοι έπαιξαν μεσοβδόμαδα ... άδειασαν. Αν ξαναγεμίσουν, ειδικά τώρα στην διακοπή του πρωταθλήματος, θα δούμε... άλλα πράγματα στην συνέχεια. Αν όχι τότε σίγουρα θα φταίνε και οι Λουτσέσκου/Μεντιλίμπαρ.

Πάλι καλά πάντως που υπάρχει η διακοπή του πρωταθλήματος, η οποία ξεκάθαρα αποτελεί "φιλί ζωής" για ΠΑΟΚ/Ολυμπιακό και δεν ευνοεί ΑΕΚ/Παναθηναϊκό. Οι δυο τελευταίοι δικαιολογημένα να αισθάνονται κάπου αδικημένοι που δεν θα δώσουν την δεύτερη αγωνιστική των play off την ερχόμενη Κυριακή αλλά στις 31 Μαρτίου! Όσον αφορά στον Άρη έπεισε και χθες πως την φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα αδίκησε τον εαυτό του. Αν είχε τον Μάντζιο στον πάγκο από την αρχή θα ήταν πολύ κοντά, τουλάχιστον, από τον τέταρτο...

 

ΤΕΡΙΜ, Ο... ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΦΑΓΟΣ!!

Στο ντέρμπι των αιωνίων θριαμβευτής για 4η φορά μέσα στο 2024 ήταν ο Φατίχ Τερίμ. Για να αποδειχθεί πως στην Ελλάδα κανείς δεν έχει την προσωπικότητα του και κανείς δεν γνωρίζει τι θα πει πρωταθλητισμός καλύτερα από τον Τούρκο. Κι ας είναι ενίοτε και ... ηθοποιός, που μεταμορφώνει όμως την ομάδα του όταν παίζει ντέρμπι. Στέλνοντας χθες το βράδυ το μήνυμα πως ο ΠΑΟ θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα (κι ας είναι στο -3 από το γκράντε φαβορί ΑΕΚ), γιατί στα ντέρμπι ο προπονητής του - κυριολεκτικά - δεν βλέπει κανέναν!!! Και στα play off θα έχει άλλα 7 ντέρμπι. Χρειάζεται όμως, διάρκεια και συγκεκριμένους παίκτες να τους έχει ο κόουτς ετοιμοπόλεμους αφού αποτελούν "κλειδιά" για την ομάδα.

Ένα παράδειγμα: ο Τερίμ έδωσε σχεδόν 3 ημέρες άδεια στον... εαυτό του και τους παίκτες του, μετά την ισοπαλία με τον ΟΦΗ, για να καθαρίσει το μυαλό τους. Τον κατηγορήσαμε, τον χλευάσαμε αλλά αυτός δικαιώθηκε με το ρίσκο που πήρε ενόψει της πρεμιέρας των play off, στην οποία είχε ντέρμπι αιωνίων στην έδρα του "μεγάλου εχθρού". Ήξερε πολύ καλά τι έκανε, όπως αποδείχθηκε...

Τον βοήθησε βεβαίως και το ματς που κάθισε και είδε του Ολυμπιακού, να τρώει 4άρα από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Τον ενέπνευσε το πλάνο του Κιν, το ξεπατίκωσε και κατέβασε τον ΠΑΟ αναλόγως. Με την άμυνα χαμηλά, τον σκληρό και γρήγορο στα πρώτα μέτρα Ακαϊντίν να σταματά τον "καυτό" Ελ Καμπί με την βοήθεια/καθοδήγηση του καταπληκτικού και ηγετικού Αραό! Με τους Μπερνάρ-Παλάσιος να παίζουν/κτυπάνε στα κενά που κλασικά αφήνουν οι λάιτ μπακ Ροντινέι/Ορτέγκα, τον Ιωαννίδη να ...πηγαίνει και να φέρνει τους Μπιανκόν/Κάρμο, τον Μπακασέτα να κάνει ό,τι θέλει ως τρίτος χαφ (ο Μεντιλίμπαρ μάλλον δεν πήρε ποτέ χαμπάρι που έπαιζε και τι πρόσφερε και δεν ... ασχολήθηκε μαζί του, κάτι που πλήρωσε) και τον πανταχού παρών Τσέριν να αποδεικνύει ότι είναι αναντικατάστατος στην μεσαία γραμμή του τριφυλλιού.

Ο Τερίμ παροτι έχασε νωρίς τον γκολκίπερ του και βρέθηκε σχετικά νωρίς πίσω στο σκορ, δεν ανησύχησε/δεν ταράχθηκε καθόλου, γυρίζοντας το ματς γρήγορα και χωρίς καν να ανεβάσει ταχύτητα!! Και γιατί άλλωστε να ανησυχήσει αφού ο Τούρκος αποδεδειγμένα  έχει κάνει... "πελάτη" του τον Ολυμπιακό, σε βαθμό που ήδη οι πράσινοι να τον αποκαλούν ... "Τερίμ, ο Ολυμπιακοφάγος"(παραφράζοντας το... "Νικηταράς, ο Τουρκοφάγος")!!! Μέσα σε 70 ημέρες τον έχει αντιμετωπίσει ήδη 4 φορές και μετράει 2 νίκες στο πρωτάθλημα, με συνολικό σκορ 5-1. Η πρώτη ήταν στην Λεωφόρο και χθες στο Καραισκάκης, μάλιστα στα γενέθλια του αιώνιου αντιπάλου του (λεπτομέρεια που κι αυτή μετράει). Συν την πρόκριση στο Κύπελλο, με 2 ισοπαλίες κόντρα σε δυο διαφορετικούς προπονητές. Μάλιστα έχει ήδη στο... ενεργητικό του μια απόλυση προπονητή του Ολυμπιακού (Καρβαλιάλ) κι απλά να υπενθυμίσω πως θα τον αντιμετωπίσει ξανά την τελευταία αγωνιστική των play off. Λέτε να πρέπει να ανησυχεί για τότε ο Μεντιλίμπαρ, παρότι την επομένη της ευρωπαϊκής συντριβής του ανανεώθηκε το συμβόλαιο του ως το 2025;

Ο ΒΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ... ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

Όσον αφορά στο πλάνο, στην προετοιμασία, στον σχεδιασμό του ντέρμπι από πλευράς Μεντιλίμπαρ, ήταν τόσο απλοϊκός που παρέπεμπε περισσότερο σε... αστείο/ανέκδοτο. Πόσο μάλλον και η δικαιολογία του εκ των υστέρων πως έβαλε δεύτερο φορ για να βρει πιο εύκολα γκολ. Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε να ξεκινήσει και με 3 σέντερ φορ (όπως δηλαδή τελείωσε το ντέρμπι), όπως κάποτε έκανε και ο Ρεχάγκελ στην γαλανόλευκη!

Το γεγονός πως μετά την 4άρα από την Μακάμπι και το αμυντικό χάλι του Ολυμπιακού, η αντίδραση/απάντηση του Βάσκου ήταν το 4-4-2 με Ελ Κααμπί και Ναβάρο, αποδείχθηκε... άξιος της μοίρας του. Και επίσης πως δεν είχε μελετήσει καλά τον ΠΑΟ -κάπου τον υποτίμησε- αλλά το χειρότερο πως δεν ξέρει ακόμη την δική του ομάδα. Κοινώς δεν συμφωνούν τα λεγόμενα/δηλώσεις του με τις ...πράξεις του. Γιατί όταν έχεις αναγνωρίσει/επισημάνει πως το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας σου είναι πως δεν ξέρει/δεν μπορεί να αμυνθεί και ο αντίπαλος σου σκοράρει εύκολα, δεν αδειάζεις το κέντρο σου, βάζοντας μόλις δυο χαφ, σε ένα 4-4-2 που περισσότερο παρέπεμπε σε 4-2-4 (της... εποχής Μαρτίνεθ). Ουσιαστικά έτσι ο Βάσκος κόουτς ήταν σαν να έδωσε χθες την χαριστική βολή στον Ολυμπιακό!

Ο Μεντιλίμπαρ αποδείχθηκε και... εγωιστής αφού δεν διόρθωσε το τραγικό λάθος του στην επανάληψη, επιμένοντας στο καταστροφικό 4-2-4. Ο Βάσκος έβαλε τον Φορτούνη αντί του Μασούρα και τον Τσικίνιο αντί του Ορτα, δεν άλλαξε όμως το σχηματισμό, διατηρώντας τα δύο σέντερ φόρ δίνοντας απλώς εντολή πίεσης ψηλά. Ο Παναθηναϊκός το ίδιο... απλοϊκά έπρεπε να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει με μια καλή κόντρα, όπως δηλαδή είχε ακριβώς κάνει και η Μακάμπι στο β' ημίχρονο του αγώνα της Πέμπτης με τον Ολυμπιακό. Οι πράσινοι την βρήκαν χθες στο 69’ από ένα γύρισμα του καταπληκτικού Μπερνάρ (με τον Ροντινέι να τον μαρκάρει με τα... μάτια λες και τον θαύμαζε) και τον Ιωαννίδη να πετυχαίνει μέσα από την μεγάλη περιοχή το 1-3. Όπως είχε συμβεί με τον Πέρετζ μεσοβδόμαδα κάνοντας το 1-4 στο 74'!! Ντεζαβού...

Στη μεγάλη εικόνα λάθος για τον Οργανισμό Ολυμπιακό είναι πως με το νικηφόρο σερί που έκανε τον Φεβρουάριο, έγινε ξανά στόχος του το πρωτάθλημα και ίσως κάπου εκεί... παρέσυρε και τον Μεντιλίμπαρ! Μπορεί το DNA του συλλόγου να το υπαγορεύει αλλά στην πράξη βλέπουμε πως αγωνιστικά για να συμβεί αυτό - ειδικά μετά την χθεσινή ήττα - θα πρέπει να συμβεί το μεγαλύτερο επίτευγμα στην σύγχρονη ιστορία του, ένα πραγματικό θαύμα. Φυσιολογικά , λοιπόν, μετά τον ... μήνα του μέλιτος, όταν πέρασε και η καλή αύρα, τώρα έπεσαν από το ... συννεφάκι τους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός πληρώνει τις τόσες αλλαγές προπονητών και παικτών την τελευταία 2ετία, με αλλεπάλληλα reset στις λεγόμενες ρυθμίσεις της ομάδας. Κι αυτό δεν μπορεί να φτιάξει σε ένα ή δυο μήνες. Βέβαια ήρθαν χθες και τα λάθη του Μεντιλίμπαρ σε επίπεδο επιλογής 11άδας/διάταξης αλλά και προετοιμασίας/διαχείρισης και έκαναν πιο εύκολη και καθαρή την επικράτηση του Παναθηναϊκού. Χωρίς από τον Ολυμπιακό να υπάρχει παίκτης διακριθέντας!!

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ... ΑΛΜΕΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο πραγματικά μεγάλος χαμένος της αγωνιστικής. Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κρίθηκε - χωρίς υπερβολή - στο ένα σουτ. Όλη η αλήθεια είναι αυτή. Ο ΠΑΟΚ έχει δυο τρόπους να κερδίζει αλλά και ένα συγκεκριμένο τρόπο να χάνει!!! Και τον επαναλαμβάνει σε συνεχόμενα απαιτητικά ματς. Ο Λουτσέσκου έχασε ένα ακόμα ντέρμπι με τον ίδιο τρόπο: η ομάδα του έμπλεξε στην επίθεση γιατί δεν είχε χώρους να τρέξει - το λάθος στην άμυνα το κάνει πάντα. Απλώς ο Ότο το επανέλαβε σε 4 βράδια και ο Κοτάρκσι νικήθηκε από έναν ακόμη αντίπαλο φορ που βγήκε τετ α τετ απέναντί του. Κι από την στιγμή που βρέθηκε ξανά πίσω στο σκορ ο δικέφαλος γνώρισε μια ακόμη ήττα. Απλά ο Άρης δεν ... σκίστηκε για δεύτερο γκολ και ο Σαβέριο δεν ήταν... Μορόν ή Πέτκοβιτς.

Ο Άκης Μάντζιος πήρε κι αυτός το καρμπόν του συναδέλφου του της Ντιναμό και... σπεκουλάρισε με επιτυχία πάνω στις δομικές αδυναμίες του ΠΑΟΚ. Για μια ακόμα φορά ο Έλληνας προπονητής πρώτα έσβησε την επιθετικότητα του ΠΑΟΚ, παίζοντας καλή άμυνα. Όπως δηλαδή είχαν κάνει προηγουμένως και η Ντιναμό και ο ΠΑΟ (στο ματς του κυπέλλου στην Τούμπα) και εν μέρει ο Ολυμπιακός, φροντίζοντας απλά να μην έχουν χώρους οι ασπρόμαυροι. Όταν μάλιστα ο ΠΑΟΚ δεν έχει σέντερ φορ να ακουμπήσει πάνω του - όπως ο Άρης τον Μορόν, ο ΠΑΟ τον Ιωαννίδη, η ΑΕΚ τους Λιβαι/Πόνσε και ο Ολυμπιακός τον Ελ Κααμπί - όλα γίνονται πιο εύκολα για τους αντιπάλους του, σε παιχνίδια... ίσων μέτρων!

Στο τέλος της ημέρας ο Λουτσέσκου υποστήριξε πως η ομάδα του έχει... στεγνώσει. Αν είναι όντως έτσι και δεν ήταν μια διαπίστωση/ δικαιολογία της στιγμής, τότε η σεζόν θα τελειώσει μάλλον πρόωρα για τους οπαδούς του. Λίγο υπομονή να τον ξαναδούμε μετά την διακοπή. Η αλήθεια είναι πώς τώρα ο ΠΑΟΚ  εμφανίζεται ξεζουμισμένος/στεγνωμένος/μπλοκαρισμένος πνευματικά/σωματικά/ψυχικά. Και το ερώτημα που μπαίνει για την συνέχεια: ο ΠΑΟΚ έσβησε ή μπορεί να επανέλθει; Ο Λουτσέσκου πιστεύει ότι θα συνέλθει και δεν θα επαναλάβει τα περσινά play off.

Στο δια ταύτα ο ΠΑΟΚ σε ένα ακόμη σερί απαιτητικών ματς -το προηγούμενο ήταν με ΑΕΚ/ΠΑΟ/ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ- φαίνεται πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Και ο κόουτς Λουτσέσκου μετά τον Ματίας Αλμέιδα έχει βρει τον μπελά του και με τον Άκη Μάντζιο, τον οποίο ως προπονητή του Άρη δεν τον έχει κερδίσει (0-2-3).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντέμης: "Παραδομένος ο Ολυμπιακός - Καλή η σκέψη Μεντιλίμπαρ αλλά... - Έκανε ζημιά στον Ελ Κααμπί"! (Vid)

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags