Facebook Pixel Πρόκριση για την ηθική δικαίωση των ΠΑΟΚτσήδων- "Μας σημάδεψαν με όπλα..."
| 2024-04-15 18:16:00

Πρόκριση για την ηθική δικαίωση των ΠΑΟΚτσήδων - "Μας σημάδεψαν με όπλα, έσπασαν χέρια και πλευρά…"

Εύα Σαράντη
Πρόκριση για την ηθική δικαίωση των ΠΑΟΚτσήδων - "Μας σημάδεψαν με όπλα, έσπασαν χέρια και πλευρά…"

Ο κίνδυνος της ρεβάνς με Μπριζ εντός και εκτός γηπέδου! Η Εύα Σαράντη μεταφέρει μαρτυρίες στο Sportdog.gr για όσα συνέβησαν στο Βέλγιο με τους οπαδούς του Δικεφάλου και αναλύει όσα πρέπει να γίνουν στο παιχνίδι της Πέμπτης

Αναμενόμενα όσα συνέβησαν στο Βέλγιο κατά την εκτός έδρας δοκιμασία του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ στην πρώτη τους συνάντηση με γνώμονα μία θέση στην ημιτελική φάση του UEFA Europa Conference League ξεπερνούν κάθε ποδοσφαιρική συζήτηση, αφήνουν αναλύσεις σε δεύτερη μοίρα και αντ΄αυτού μετατοπίζονται σε ένα εξωαγωνιστικό σκέλος που θίγει έως και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που συνιστούν τη μεγαλύτερη ηθική κατάκτηση της ανθρωπότητας. Ήταν σαφές πως με το... καλημέρα ο αγώνας επρόκειτο να είχε απαιτήσεις απέναντι σε έναν αντίπαλο που ενδεχομένως βάσει εικόνας ο ΠΑΟΚ να μη ζύγισε υποδειγματικά, να τον μέτρησε λάθος εμφανώς επηρεασμένος από μία βατή κλήρωση που του επιτρέπει να κάνει όνειρα... τελικού στην OPAP Arena. 

Βάσει εμφάνισης πήρε το μάξιμουμ από όσα μπορούσε να «καρπωθεί» κόντρα σε όλα όσα μπορούσαν να δυσκολέψουν την υπόθεση πρόκρισης από τη στιγμή που ο Ντόμινικ Κοτάρσκι κράτησε ακόμη μία φορά ζωντανό τον ΠΑΟΚ τροφοδοτώντας τον με ελπίδες πρόκρισης σε μία Τούμπα που προμηνύεται καυτή ποντάροντας πολλά στην παρουσία των φιλάθλων του. Προφανώς μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης των δύο ομάδων στο Jan Breydel Stadium ο ΠΑΟΚ έχει κρατήσει στο μπλοκάκι του όλα όσα χρήζουν αλλαγής ενόψει Τούμπας σε μία κατά γενική ομολογία μέτρια βραδιά με ένα «φτωχό» σκηνικό στη δημιουργία φάσεων, επιχειρώντας να κρατήσει τη μπάλα στον έλεγχο του, ωστόσο, οι Βέλγοι αποδείχθηκαν αρκετά διαβασμένοι δεδομένου πως χαλούσαν κάθε επιθετική προσπάθεια των «ασπρόμαυρων» έχοντας μελετήσει εξαιρετικά τους Θεσσαλονικείς, βάζοντάς τους εξαρχής δύσκολα.

Με μία κάκιστη ισορροπία στη φάση του 1-0, με τους Σουαλιό Μεϊτέ και Μάγκομεντ Οζντόεφ μακριά από το χώρο ευθύνης τους, το γκρουπ του Ράζβαν Λουτσέσκου βρέθηκε αντιμέτωπο με την έξυπνη προσέγγιση των Βέλγων, έχασε το μυαλό του στην τελική προσπάθεια και παρόλο που απόκτησε μεταγενέστερα την ισορροπία που έψαχνε στα μετόπισθεν, γνώρισε μία ήττα που οφείλει να ανατρέψει στην επαναληπτική αναμέτρηση της Θεσσαλονίκης. Λειτουργώντας ρεαλιστικά βάσει του υλικού που διέθετε στα «χέρια» του ο Νίκι Χάγιεν για πρώτη φορά παράταξε το γκρουπ ποδοσφαιριστών του με ένα 3-5-2 που εκ του αποτελέσματος προκάλεσε προβλήματα στον ΠΑΟΚ και έκπληξη στον Ράζβαν Λουτσέσκου. 

Έχοντας διαβάσει εξαιρετικά τους «ασπρόμαυρους», τοποθέτησε μία έξτρα πίεση στη δεξιά πτέρυγα του Δικεφάλου και πιο συγκεκριμένα στον Αντελίνο Βιεϊρίνια που εγκλωβιζόταν εν πολλοίς τόσο από τον Φέραν Γιούτγκλα όσο και από τα τρομερά ανεβάσματα του Μάξιμ Ντε Κάιπερς (σ.σ χάνει τη ρεβάνς της Τούμπας λόγω συμπλήρωσης καρτών). Τακτική που ακολουθήθηκε και στο δεύτερο μέρος από πλευράς Βέλγων με την είσοδο του Αντόνιο Νούσα ταλαιπωρώντας τον Πορτογάλο αρχηγό του ΠΑΟΚ, ενός 18χρονου μεσοεπιθετικού με τρομερή ικανότητα στο 1vs1, του οποίου οι ενέργειες έφεραν και το πέναλτι της Κλαμπ Μπριζ.

Υπερφορτώνοντας συγχρόνως τον άξονα έχοντας επωφεληθεί από την κακή βραδιά των Σουαλιό Μεϊτέ, Μάγκομεντ Οζντόεφ και Γιάννη Κωνσταντέλια, η Κλαμπ Μπριζ χτύπησε μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του Δικεφάλου βγάζοντας στην επιφάνεια ένα πρόβλημα στον άξονα ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε ουκ ολίγες φορές αναφορικά με τις περιπτώσεις που είτε ερχόταν κοντραριζόταν με ομάδες τα χαφ των οποίων ήταν ίδιας δυναμικής, ταχυδυναμικά με τρεξίματα ή περισσότερα από δύο (σ.σ με Λαμία εκτός). Ενδεικτικό πως δημιουργούσε υπεραριθμίες έχοντας μονίμως παίκτες πάνω στο δίδυμο του άξονα των «ασπρόμαυρων». 

 

Εν προκειμένω ο άξονας της Κλαμπ Μπριζ φάνταζε διαχειρίσιμος υπό την έννοια πως υστερούσε σε τρεξίματα και ενδεχομένως «σήκωνε» την ενεργοποίηση του Στέφαν Σβαμπ δεδομένου πως ο κούμπωνε στο στυλ παιχνιδιού του Αυστριακού μέσου. Γίνεται αντιληπτό -όμως- πως ο 33χρονος μέσος έχει πάρει αρκετά παιχνίδια στα πόδια του εξαιτίας του ντεφορμαρίσματος του Μάγκομεντ Οζντόεφ και φαντάζει αδύνατο να κινείται στα... κόκκινα έως το τέλος του φετινού Γολγοθά. Εξ ου και η επιστράτευση του Ρώσου χαφ που έχει αφήσει στο παρελθόν τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπισε και τον κράτησαν μακριά από τον καλό του εαυτό, ωστόσο, στο Βέλγιο κινήθηκε εκ νέου σε ρηχά νερά με τον Ράζβαν Λουτσέσκου να ποντάρει στο τέρμα που σημείωσε με την ΑΕΚ ευελπιστώντας να πάρει πράγματα από εκείνον. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως το 1-0 υπέρ των Βέλγων κρατά μέσα στο παιχνίδι διεκδίκησης της πρόκρισης τον ΠΑΟΚ γνωρίζοντας πως το έργο του φαντάζει δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο έχοντας απέναντί του μία ομάδα με υψηλές εντάσεις, τρεξίματα που στο συγκεκριμένο μομέντουμ που βρίσκεται με το δίπολο Ευρώπης-Ελλάδας είναι σπάνιο να ακολουθήσει. Δικαιολογημένα ποντάρει πολλά και στην «τριπλέτα» απουσιών της Κλαμπ Μπριζ δεδομένου πως δεν υπολογίζει σε Ίγκορ Τιάγκο, Ντε Κάιπερς και Μέχελε υπολειπόμενη σε παίκτες με εμπειρία και αντ΄αυτού θα βασιστεί στα... νιάτα και την ενέργειά τους κάτι που σημαίνει πως η εικόνα της θα απέχει πολύ από εκείνη στο Βέλγιο. Ναι, η Μπριζ στην Τούμπα δεν μπορεί να είναι καλύτερη αλλά όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι μαζί με τον ΠΑΟΚ δεδομένου πως επωφελήθηκε από την αναβολή της αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό, καταναλώνοντας ενέργεια κατ΄αποκλειστικότητα για τη ρεβάνς της Τούμπας, εκεί όπου περνάει η πρόκριση για ακόμη μία φορά μέχρι την επόμενη κρίνοντας επί της ουσίας την ευρωπαϊκή του συνέχεια.

Κοινώς, ο σοβαρός ΠΑΟΚ τους... έχει εισβάλλοντας ολοένα στο εσωτερικό του και η ανάγκη για απαντήσεις στα όσα βίωσαν οι φίλοι του στο Βέλγιο. Άπαντες οφείλουν να έχουν άψογη συμπεριφορά στην επαναληπτική αναμέτρηση της Τούμπας χωρίς να παρασυρθούν από την αλόγιστη βία που γνώρισαν οι ΠΑΟΚτσήδες προ λίγων ημερών σε μία προσπάθεια να πρυτανεύσει η λογική. Στο «κάδρο» αναμενόμενα τίθενται και οι φίλοι της Κλαμπ Μπριζ που κατά πάσα πιθανότητα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επωμιστούν ευθύνες για τις οποίες δεν είναι αρμόδιοι και αυτουργοί πόσω μάλλον από το γεγονός πως η συμπεριφορά τους ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Η Τούμπα οφείλει να ανοίξει τις πύλες της, φορώντας το ευρωπαϊκή της κοστούμι και να τους προσφέρει μία ενδεδειγμένη φιλοξενία. 

Ηθική δικαίωση για όσα βίωσαν οι φίλοι του ΠΑΟΚ στο Βέλγιο θα έρθει με την πρόκριση στα ημιτελικά. Αυτό το κλίμα απορρέει από όλους όσοι ταξίδεψαν στο Βέλγιο προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρώτη συνάντηση του Δικεφάλου με την Κλαμπ Μπριζ στο πλαίσιο των «8» του UEFA Europa Conference League και αντ΄αυτού έγιναν αποδέκτες της αδικαιολόγητης βίας από τη βελγική αστυνομία που υπό φυσιολογικές συνθήκες έπρεπε να αποτελούσε την πρώτη που θα τους προσέφερε ασφάλεια. «Είτε είχες εισιτήριο είτε όχι αντιμετωπιζόσουν το ίδιο», με έναν φίλο του ΠΑΟΚ που βρέθηκε στο Βέλγιο και βίωσε όσα έγιναν εκεί να μοιράζεται την εμπειρία του στο Sportdog. 

«Στις 2 ημέρες που ήμασταν εκεί δεν είδαμε καθόλου αστυνομία. Νομίζαμε ότι ήταν ήσυχα τα πράγματα μαζί τους. Ξαφνικά χωρίς λόγο η διμοιρία άρχισε να χτυπάει αυτούς που πέρασαν τον έλεγχο, ρίχνοντάς μας σπρέι πιπεριού και νερό από την υδροφόρα. Όταν φτάσαμε έξω από τα τουρνικέ και εκεί συναντήσαμε ξανά μία διμοιρία ματ, υδροφόρα, με τους ανθρώπους της αστυνομίας να μας σημαδεύουν με όπλα και πλαστικές σφαίρες. Ξέρω άτομα που σπάσανε χέρια, πλευρά ενώ είχαν εισιτήριο. Είδαμε στα πρόσωπα των ματ και των αστυνομικών με ένα μίσος απέναντί μας χωρίς να έχουμε κάνει το παραμικρό. Δικαίωση; Η πρόκριση στους 4» και εκεί κλείνει κάθε περιττή κουβέντα.

ΥΓ Βιαστικά συμπεράσματα έκριναν πως η απομάκρυνση του Ρόνι Ντέιλα από τον πάγκο της Κλαμπ Μπριζ επρόκειτο να ωφελούσε στο μέγιστο τον ΠΑΟΚ. Εν τέλει όχι μόνο τον ωφέλησε αλλά στην... εποχή του Νίκι Χάγιεν η Κλαμπ Μπριζ δείχνει πως βρίσκει το καλό της πρόσωπο, με τον υπηρεσιακό τεχνικό των Βέλγων να βάζει σε σειρά το αγωνιστικό τμήμα, να του μαζεύει το μυαλό με κατ΄ιδίαν μίτινγκ, συζητήσεις. Εικόνα που βγαίνει και προς τα έξω...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eίναι πολλά τα λεφτά στον ΠΑΟΚ - 2 + 5 εκατ. - "Συμπαίκτες" Σαββίδη στην ΠΑΕ έριξαν ήδη 11 εκατ. ευρώ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags