Ο Ολυμπιακός που την Πέμπτη ήταν τέλειος κόντρα στην 'Αστον Βίλα, δηλαδή είχε την εικόνα ενός κανονικού υποψήφιου κατακτητή του Conference League, χθες έκανε μια δίκαιη/καθαρή/σχετικά εύκολη ήττα από τον ΠΑΟΚ,ο οποίος με την σειρά του και την σφραγίδα του "Μεγάλου Λουτσέσκου",  εμφανίστηκε άψογος, ένας πειστικότατος υποψήφιος κατακτητής του Πρωταθλήματος!! 

Στα μάτια μου η ρεβάνς με την 4η ομάδα της Premier League, μέτρησε σε βαθμό που έκανε την διαφορά στην Τούμπα αφού η "ευρωπαϊκή αρμάδα" του Μεντιλίμπαρ στάθηκε αδύνατο να ανταποκριθεί στην υποχρέωση να βρει το τρίποντο για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Γιατί αν , γράφω αν, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν τις δυνάμεις να κέρδιζαν χθες, δεν θα έχαναν τον τίτλο στην συνέχεια, παίζοντας με ΑΕΚ & ΠΑΟ! Οπότε σίγουρα ο Ολυμπιακός δεν θα σηκώσει το Πρωτάθλημα μέσα στην Λεωφόρο αλλά μπορεί ακόμη να σηκώσει την ευρωπαϊκή κούπα μέσα στην ΑΕΚ Arena της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και ο ΠΑΟΚ να αναδειχθεί Πρωταθλητής μέσα στο "Βικελίδης". Σε μια Κυριακή (την άλλη) που έτσι κι αλλιώς μπορεί να... καεί η Θεσσαλονίκη : ακόμη κι αν ο αιώνιος/μισητός αντίπαλός του Άρης, του στερήσει τον τίτλο για να το πάρει η ΑΕΚ!!! Τι, όχι;

ΟΙ 5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γιατί έχασε χθες ο Ολυμπιακός και πόσο άδειος ήταν τελικά από το μεσοβδόμαδο ματς και την ιστορική πρόκρισή του σε Τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

1. Επειδή ο Μεντιλίμπαρ αναγκαστικά έκανε πάλι rotation/ άλλαξε όλη την ποιοτική του επιθετική 3άδα,  αλλά η σύνθεση του αποδείχθηκε λανθασμένη αφού το πρόβλημα ήταν οι παρόντες. Οι Μασούρας/Ναβάρο/Ζέλσον Μαρτίνς δεν μπήκαν ποτέ στα παπούτσια των Φορτούνη/ Ελ Κααμπί/ Ποντένσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφοράς κλάσης δυο φάσεις του (ντεφορμέ) Μασούρα στο ξεκίνημα του ντέρμπι: βγαίνει ο Κίνι κι αντί να του την δώσει ώστε να βγάλει σέντρα με over lap, όπως την Πέμπτη με τον Ποντένσε, κάνει ο Μασούρας σέντρα στο πουθενά με το αριστερό!  Για να ακολουθήσει πάλι σέντρα στο... πουθενά από τον Μασούρα ενώ αν ήταν ο Ποντένσε θα έμπαινε με ανάποδο πόδι ένας εναντίον ενός και θα έκανε το σουτ.

2. Γιατί υστέρησε η 3άδα των χαφ, αυτή που κάνει συνήθως την διαφορά. Ο Ιμπόρα - κορυφαίος την Πέμπτη - βρισκόταν στα πιτς λόγω τραυματισμού, ο Χέσε ήταν κατάκοπος και ο Τσικίνιο έπιασε το χειρότερο παιχνίδι του στους "ερυθρόλευκους". Ο Τσικίνιο λες και την είχε... δει, δεν ήταν ομαδικός/κουβαλούσε μπάλα καθυστερώντας να πασάρει σε συμπαίκτες του. Αντιθέτως ο τρίτος των χαφ, δηλαδή ο Όρτα, ήταν ο κορυφαίος σε απόδοση και ο μοναδικός - και χωρίς σοβαρή συμπαράσταση -  που έτρεξε αδιάκοπα, που πίεσε , που πήρε πρωτοβουλίες, είχε και το δοκάρι στις καθυστερήσεις.

3. Επειδή αυτή την φορά η στρατηγική του Βάσκου προπονητή δεν του βγήκε/δεν έπιασε. Το πλάνο του Μεντιλίμπαρ να παίξει ξανά με βαθιές μπαλιές για τους Ναβάρο/ Μασούρα μπορεί να  είχε λειτουργήσει στο "Καραϊσκάκη" αμέσως μετά την ρεβάνς με την Φενέρ, αλλά χθες ήταν άλλες συνθήκες κι άλλα δεδομένα. Ο ΠΑΟΚ ήταν μια ξεκούραστη ομάδα, ο Λουτσέσκου είχε 15 μέρες για να προετοιμάσει το ντέρμπι που θεωρούσε κλειδί/"τελικό" για την κατάκτηση του τίτλου και ο Κουλιεράκης ήταν συγκλονιστικός, εξαφάνιζε κάθε κίνδυνο!!

4. Γιατί ήταν μία αναμέτρηση που de facto όποιος πετύχαινε το πρώτο γκολ, θα είχε και το ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης. Κακά τα ψέματα  ο Ολυμπιακός δεν είχε την ενέργεια που θα του έδινε τη δυνατότητα να αντιδράσει αν δεχόταν πρώτος γκολ. Όπως και συνέβη δηλαδή...

5. Επειδή αποδείχθηκε περισσότερο αφελής και λιγότερο άδειος. Ειδικότερα στο πρώτο ημίχρονο δεν μπορείς να πεις ότι ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε "αδειασμένος" λόγω... Πέμπτης. Συγκριτικά με τον αντίπαλο και την σπουδαιότητα της αναμέτρησης, στο διάστημα αυτό είχε και ένταση και τρεξίματα και τις στιγμές του να προηγηθεί και τον έλεγχο ενώ έβγαλε κι αγωνιστικό νεύρο. Δέχθηκε όμως, το γκολ στην πρώτη ουσιαστικά φάση που κινδύνεψε, όταν χάθηκε η συγκέντρωση, η συνοχή των γραμμών και δεν μπορούσαν να απομακρύνουν τη μπάλα που «χόρευε» μέσα στην περιοχή του Τζολάκη. Στο β' ημίχρονο και παρότι μπήκαν οι βασικοί μπροστά, το ματς χάθηκε νωρίς. Όχι μόνο γιατί έγινε γρήγορα το 2-0 αλλά επειδή πνευματικά οι "ερυθρόλευκοι"  το... έχασαν τελείως. Παρασύρθηκαν/"τσίμπησαν" και το ... έπαιξαν "κοκοράκια" με χαζούς  "τσαμπουκάδες". Γιατί όταν είσαι πίσω στο σκορ δεν τσακώνεσαι σαν παιδάκια αλλά προσπαθείς/πρέπει να παίξεις. Βέβαια , όπως προαναφέρω, πώς να παίξεις όταν από τα 3 χαφ δημιουργεί μόνο ο Ορτα κι από όλους του επιθετικούς ( και τους έξι)που χρησιμοποιήθηκαν πήρε μόλις 2 τελικές ( συνολικά)!!!

ΟΙ 5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΠΑΟΚ

Πως κατάφερε χθες να νικήσει ο ΠΑΟΚ, μετά απο δυο συνεχόμενες επικρατήσες του Μεντιλίμπαρ, μέσα -έξω και με συνολικό καταγεγραμμένο σκορ 6-2 6πέρ του Ολυμπιακού;

1. Γιατί ο "δικέφαλος" είχε καλύτερη πνευματική ισορροπία και καλύτερη - αλλά και με περισσότερο διαθέσιμο χρόνο - προετοιμασία από τον προπονητή του! Ο Λουτσέσκου έκανε τα προβλεπόμενα - όπως δηλαδή συνηθίζει - αλλά αυτή τη φορά είχε μια ομάδα με ενέργεια, στόχο-προσηλωμένη 110% και κυρίως παίκτες με πίστη ότι η νίκη με τον Ολυμπιακό μπορεί να τους δώσει το πρωτάθλημα!! Ο κόουτς του "δικεφάλου" κατέβασε την 11άδα που είχε χρησιμοποιήσει και στο "Καραϊσκάκη"/εκεί δεν είχε τον Κωνσταντέλια, αλλά τότε  περισσότερο πλήρωσε την κόπωση (λόγω του κοντού ρόστερ) αλλά και την απογοήτευση του (...εύκολου) αποκλεισμού του από την Μπριζ. Χθες δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα και κυρίως δεν υπήρχε η κούραση, που την τρέχουσα σεζόν είναι ο πιο μεγάλος αντίπαλος του ΠΑΟΚ λόγω και των περιορισμένων λύσεων/βάθους σε πολλές θέσεις!

2. Επειδή ο Λουτσέσκου και κατά επέκταση ο ΠΑΟΚ δεν γινόταν να κάνει και τρίτη σερί ήττα από Μεντιλίμπαρ/Ολυμπιακό. Τόσο απλοικά να το θέσω... Ούτε στον Ρουμάνο κόουτς, ούτε στο γκρουπ του θα άξιζε κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον όταν και οι δυο έχουν αποδείξει φέτος, για την ακρίβεια όπως το συνηθίζουν, ότι ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου κερδίζει ντέρμπι που ήταν με την πλάτη στον τοίχο...

3. Γιατί καμία ομάδα δεν έχει κερδίσει φέτος τον ΠΑΟΚ όταν αυτός προηγείται!! Κάτι που όχι μόνο εφαρμόστηκε κόντρα και στον σούπερ φορμαρισμένο Ολυμπιακό αλλά όχι τυχαία μετά από 11ματς δεν δέχτηκε γκολ, κράτησε το μηδέν παθητικό. Δελιγμα πόσο συγκεντρωμένος και προσεκτικός ήταν ο ΠΑΟΚ, ο οποίος στον Ολυμπιακό επέτρεψε να του κάνει όλες κι όλες  3 με 4 ευκαιρίες κι αυτές όχι σπουδαίες!!

4. Επειδή με τους Τάισον (έπαιζε λες και ήταν 10 χρόνια νεώτερος και μέλος της εθνικής Βραζιλίας)/Ζίφκοβιτς (θύμισε πως πρέπει να είναι ο εξτρέμ διαφοράς)/Κουλιεράκη (αμυντικό σύμβολο) / Μπάμπα/Μειτε-Σβαμπ απο συγκλονιστικούς ως εξαιρετικούς, ο ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα μπορεί να χάσει ματς, ειδικά στην Ελλάδα!! Ακόμη και ο κακός χθες Κωνσταντέλιας, χρειάστηκε μία ενέργεια του - με το magic touch του - για τελειώσει ένα ματς! 

5. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό επειδή προηγουμένως είχε κερδίσει την ΑΕΚ, που ήταν πρωταθλήτρια μέσα στηνΤούμπα μέχρι το 90'!

Γιατί εκείνη η νίκη, με την ανατροπή και δυο γκολ του ΠΑΟΚ στο φινάλε, ίσως αποδειχτεί τελικά η νίκη όλου του πρωταθλήματος!!! Η χθεσινή ήταν απαραίτητη, αλλά ήρθε πολύ πιο εύκολα/ δεν είχε καμία σχέση με τα όσα εντυπωσιακά είχαν συμβεί στο ματς με την Πρωταθλήτρια. Αυτό που χρειαζόταν μετά από εκείνο το επικό 3-2 να κάνει ήταν να διατηρήσει σε εγρήγορση τους παίκτες του. Το φρόνημα και το ηθικό ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ υψηλά.

Στο δια ταύτα: στις επόμενες δυο αγωνιστικές, Τετάρτη και Κυριακή, μένει να δούμε αν επαληθευτούν- αν θα επιβεβαιωθούν όλοι εκείνοι (συνομωσιολόγοι, μελλοντολόγοι, ποδοσφαιρολόγοι κλπ) που έκαναν την πρόβλεψη πως όποιος από τους ΠΑΟΚ/Ολυμπιακό κέρδιζε το χθεσινό ντέρμπι θα έβγαινε και πρωταθλητής. Ο  ΠΑΟΚ εξακολουθεί να μην κρατά την τύχη στα ... πόδια του αφού θέλει δυο νίκες - με τον ΠΑΟ του Τερίμ που τον έχει και με τον Άρη του Μάντζιου από τον οποίο έχει 2 ήττες  - αλλά και ένα στραβοπάτημα της ΑΕΚ στο "Καραϊσκάκη" για να βγει πρωταθλητής.

Η ΑΕΚ όμως, είναι η Πρωταθλήτρια, έχει κερδίσει και φέτος και πέρσι στο "κάστρο" του Ολυμπιακού ενώ έχει και την ομάδα και το κίνητρο να το κάνει ξανά την Τετάρτη. Συν το ότι θα είναι πιο ξεκούραστη/πιο φρέσκια και ο Αλμέιδα είχε πάνω από 15 ημέρες για να προετοιμάσει το συγκεκριμένο ντέρμπι. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό. Οπότε..,

Τέλος, ο Ολυμπιακός που δεν κάνει καλά play off  και εκτός έδρας κέρδισε μόνο την Λαμία, μπορεί να αποχαιρέτησε τον τίτλο, αλλά ο μεγάλος κίνδυνος πλέον είναι να τερματίσει 4ος και να μην αγωνιστεί και στην Ευρώπη του χρόνου, αν δεν πάρει το Conference και πάρει το Κύπελλο ο Άρης! Και όλο αυτό μετά την καλύτερη ευρωπαϊκά χρονιά της ιστορίας του. Κάτι που καθιστά το φινάλε της σεζόν για τον Ολυμπιακό ένα παιγνίδι με την φωτιά....

ΥΓ. Ο Ολυμπιακός  πέρσι ήταν αυτός που ... έδωσε το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ με την νίκη του επί του Παναθηναικού , προτελευταία αγωνιστική στο " Καραισκάκης".  Φέτος ο Ολυμπιακός μπορεί να δώσει το... μισό πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ κερδίζοντας την ΑΕΚ! Σε αυτή την περίπτωση όμως, ο ρυθμιστής του φετινού τίτλου θα είναι κατά το υπόλοιπο ήμισυ ο Άρης που θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ τη τελευταία αγωνιστική!!!

ΥΓ.1 Ο Ζίφκοβιτς έγινε... Μπακασέτας, με το γελοίο πέσιμό του προκειμένου να κερδίσει την αποβολή του Ποντένσε. Με την Τούμπα να βρίζει τον Πορτογάλο και τον Ολυμπιακό ενώ τους έχει... ανάγκη, να κερδίσουν την ΑΕΚ, για να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα...


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν μένουν ούτε με Ευρωπαϊκό στον Ολυμπιακό - Δύο "τέλειωσαν", μήνυμα Όρτα!