Ο Παναθηναϊκός έγραψε ιστορία μετά από 22 χρόνια, επανέλαβε τον άθλο της ΑΕΚ και γύρισε στους τελικούς από 0-2, σήκωσε και το πρωτάθλημα και έκλεισε ιδανικά μία ονειρική σεζόν, αφού πριν περίπου 20 ημέρες είχε σηκώσει και το Ευρωπαϊκό στο Βερολίνο!

Το πέμπτο παιχνίδι κρίθηκε από δύο φάσεις, στα 12 και στα 7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, δηλαδή από το άστοχο σουτ του Γκος χωρίς αντίπαλο από τα τέσσερα μέτρα και τη λανθασμένη επαναφορά του ίδιου.

Ποια ήταν όμως η μεγάλη διαφορά Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, όχι μόνο στον τελικό του ΟΑΚΑ, ούτε καν σε όλη τη σειρά, αλλά σε όλα τη σεζόν; Ο Γιώργος Συρίγος στέκεται στους γκαρντ, στους κοντούς που παίρνουν την ευθύνη στο τέλος! Ο Γκος που ήταν ο κορυφαίος στους τελικούς για τους Πειραιώτες, πρώτα έχασε το εύκολο σουτ και μετά καθυστέρησε στην επαναφορά, φάση που φταίνε ωστόσο και οι συμπαίκτες του.

Βέβαια, ο Εργκίν Αταμάν έκανε αδιανόητη διαχείριση στο πρώτο ημίχρονο στους δύο σταρ του Παναθηναϊκού, Κέντρικ Ναν και Κώστα Σλούκα, όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να ρίχνει τρεις παίκτες πάνω στον Αμερικανό και έδωσε το σκορ στον Έλληνα άσο.

Όμως ο Ολυμπιακός δεν πληγώθηκε μόνο από τους γκαρντ, αλλά και από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, ουσιαστικά από την απουσία του, καθώς μόλις έβγαινε από το παρκέ, ήταν άλλη ομάδα. Στο 29’ χαρακτηριστικά ο Ολυμπιακός προηγείται 61-64, ο Σέρβος περνάει στον πάγκο για να πάρει ανάσες και ξαφνικά στο 31’’ δύο λεπτά μετά, το σκορ είναι 70-64!

Η διαφορά λοιπόν των δύο ομάδων, κυρίως, ήταν η ποιότητα-προσωπικότητα στην πρώτη γραμμή (και ισορροπία αφού ο Γκραντ έκανε ασύλληπτο ματς), καθώς ο Παναθηναϊκός έχει τους Σλούκα-Ναν, όμως ο Ολυμπιακός δεν έχει ούτε έναν αυτής της κλάσης!

Ποιο είναι όμως το μεγάλο μήνυμα της ημέρας για τον Γιώργο Συρίγο, εκτός από την πράσινη κούπα;