Σήμερα όμως, στα μισά της διαδρομής άπαντες συνειδητοποίησαν ότι η ρεαλιστική τους δυναμική απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα και τις αρχικές τους, υπέρ αισιόδοξες φιλοδοξίες.

 Δεν είναι κακό, ούτε και λάθος να πιστεύεις ότι η ομάδα σου είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς η συγκεκριμένη έννοια είναι καθαρά υποκειμενική. Ενώ την αντικειμενικότητα τη μετράμε με άλλα εργαλεία, όπως για παράδειγμα την αλάνθαστη Επιστήμη των αριθμών.

 Με βάσει αυτών, αυτήν τη στιγμή ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 31η θέση με μόλις 2 βαθμούς, τις ισοπαλίες με Πάφο και Αϊντχόφεν και δύο ήττες, από Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα, δηλαδή πολύ, μα πολύ μακριά από την 24άδα που μέσω των νοκ- άουτ σου δίνει μία θεωρητική, δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης στα προημιτελικά.

 Το καλοκαίρι όμως, όταν ρωτούσες αριστερά και δεξιά τις εκτιμήσεις για την πορεία των «ερυθρόλευκων», η πλειοψηφία θα έβαζε το χέρι της στη φωτιά για δύο νίκες με Κύπριους και Ολλανδούς και, τουλάχιστον δύο ισοπαλίες με Άγγλους και Ισπανούς. Κι αυτό ακριβώς, δεν λέγεται απλά ψευδαίσθηση, αλλά παντελής έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, όσο μία υπεροψία και αλαζονεία που, ειδικά στο ποδόσφαιρο καλό θα ήταν να μην υπάρχουν.

 Προς Θεού, ο συγκεκριμένος συλλογισμός δεν γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά κυρίως για ισχυρότερα, στα χαρτιά τουλάχιστον ονόματα που βυθίστηκαν ακόμη περισσότερο στην αβεβαιότητα, έρμαια των ιδίων των φιλοδοξιών τους. Η’ της δυναμικής που πίστευαν πως διαθέτουν.

 Συγκριτικά και τηρουμένων των αναλογιών και των οικονομικών μεγεθών, πολύ χειρότερα τα πήγαν μέχρι στιγμής και οι Νάπολι, Γιουβέντους, Μπενφίκα και Άγιαξ. Οι πρωταθλητές Ιταλίας βρίσκονται, με το ζόρι στην τελευταία θέση της 24ας με 4 βαθμούς, μία νίκη, μία ισοπαλία και δύο ήττες, εκ των οποίων τη βαρύτατη με 6-2 από την ίδια Αϊντχόφεν που, με τυχερό έστω τρόπο «έκλεψε» τον βαθμό στο «Καραϊσκάκης».

 Η Γιουβέντους είναι 26η με 3 (τρεις ισοπαλίες και μία ήττα), ενώ χειρότερα απ’ όλους τα πήγαν Μπενφίκα και Άγιαξ, οι δύο μοναδικές κολλημένες στην τελευταία θέση με 0 βαθμούς και 4/4 ήττες.

 Για να προκριθεί μία ομάδα τουλάχιστον στην 24άδα, γιατί η πρώτη 8άδα έχει ήδη «καταληφθεί» από Μπάγερν, Άρσεναλ, Ίντερ, Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα ή Γαλατάσαραϊ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 8 με 9 βαθμούς.

 Και ας «πούμε» ότι η Γιουβέντους, καλώς ή κακώς θα τους βρει με Μπόντο Γκλιμτ, Πάφο, Μπενφίκα και Μονακό, η Νάπολι με Κάραμπακ, Μπενφίκα, Κοπεγχάγη και Τσέλσι, είμαστε βέβαιοι πως ο Ολυμπιακός θα τους βρει με Ρεάλ Μαδρίτης, Καϊράτ, Λεβερκούζεν και Άγιαξ; Ή η πλειοψηφία πιστεύει ακόμη ότι η διαδρομή προς τα αστέρια θα ήταν στρωμένη από ροδοπέταλα;