Όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο και βρίσκει απέναντί του τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός έχει τον τρόπο να δείχνει χαρακτήρα και αυτό συνέβη το βράδυ της Κυριακής (11/10) στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Μια ήττα από το «τριφύλλι» θα έφερνε την ομάδα του Ιμανόλ Αλγκουαθίλ στο -8 από νωρίς στη σεζόν και προφανώς θα του… ψαλίδιζε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να είναι ανταγωνιστικός για την κατάκτηση του τίτλου, ωστόσο οι Πειραιώτες ήταν πραγματικά πολύ ψυχωμένοι και δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν τους φιλάθλους τους.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος, παίκτης από τα σπλάγχνα του συλλόγου, όχι μόνο έβαλε το γκολ που έκρινε τον αγώνα, αλλά ήταν συγκλονιστική η εμφάνισή του, ιδιαίτερα στο διάστημα που προέκυψε από το αριθμητικό μειονέκτημα με την αποβολή του Σάλιακα στο 66’ κι ενώ την ίδια στιγμή ο Τζέικομπ Νίστρουπ από πλευράς «πράσινων» πρόσθετε διαρκώς στο παιχνίδι όλα τα επιθετικά του όπλα.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για να έρθει η νίκη του Ολυμπιακού ήταν η εξουδετέρωση κυρίως του Ουναΐ, με τον Πουέρτα να περιορίζει στο ελάχιστο τη δράση του Μαροκινού μεσοεπιθετικού, ενώ ειδική μνεία αξίζει και ο Ζότα Σίλβα, που τα έβαζε συνεχώς με όλη την άμυνα του Παναθηναϊκού και κέρδισε ουκ ολίγες μάχες. Γενικά, οι «ερυθρόλευκοι» κατέθεσαν ψυχή στο χορτάρι, έδωσαν να καταλάβουν στους αντιπάλους τους πως δύσκολα θα είχαν τύχη για το τρίποντο, λίγο έως πολύ οι παίκτες του Αλγκουαθίλ τους… έδειραν τους «πράσινους» και δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ακόμη και με παίκτη παραπάνω η ομάδα του Νίστρουπ σοβαρή ευκαιρία δεν είχε για να ισοφαρίσει έστω.

Ούτε, φυσικά, στο α’ ημίχρονο είχε απειλήσει σημαντικά το «τριφύλλι», σε ένα παιχνίδι που σίγουρα θα αποτελέσει μάθημα για τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν αρκεί από μόνο του το σπουδαίο ρόστερ που έχει διαμορφωθεί για να έρθει η κατάκτηση του πρωταθλήματος, θέλει και ψυχή το πράγμα και απόψε δεν υπήρχε τέτοια στο «στρατόπεδο» των φιλοξενούμενων.

Σίγουρα αυτή η νίκη πιστώνεται στον Βάσκο προπονητή, οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν «δίψα» για την επικράτηση στο πρώτο φετινό ντέρμπι «αιωνίων», είχαν όμως και ψυχραιμία όταν έμειναν με 10 στον αγωνιστικό χώρο και ουσιαστικά δεν φάνηκε ποτέ το αριθμητικό μειονέκτημα. Δεν κλείστηκε ο Ολυμπιακός, δεν πανικοβλήθηκε, ίσως αν ο Μαρτίνς στο 79’ μπορούσε να τελειώσει καλύτερα τη φάση που τον ξέχασε η αντίπαλη άμυνα να είχαν βρει και δεύτερο γκολ οι γηπεδούχοι, αλλά σε κάθε περίπτωση φάνηκε πως είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από τον κόουτς των «ερυθρόλευκων», και αγωνιστικά αλλά και στο πνευματικό επίπεδο.

Εννοείται, βέβαια, πως το αποψινό τρίποντο δεν θα πρέπει να πανηγυριστεί περισσότερο απ’ όσο πρέπει, οι Πειραιώτες δεν έγιναν ξαφνικά υπερομάδα και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι απανωτές. Άλλωστε, ναι μεν η διαφορά μειώθηκε στο -2 από την κορυφή, ωστόσο τα μόλις 5 γκολ σε 6 αγωνιστικές υπενθυμίζουν πως στο επιθετικό κομμάτι χρειάζονται πολλή δουλειά και πρωτάθλημα με 1 γκολ ανά παιχνίδι πολύ δύσκολα μπορεί να πάρει μια ομάδα.

Χάρισε την κόκκινη σε Αντίνο

Σε ό,τι αφορά τη διαιτησία, αν και δεν είναι το καλύτερό μας να ασχολούμαστε με αυτόν τον παράγοντα των αναμετρήσεων, οφείλουμε να πούμε πως μπορεί να είναι δικαιολογημένη η αποβολή του Σάλιακα με δύο κίτρινες κάρτες σε ένα διάστημα τριών λεπτών, ωστόσο το 10 vs 11 θα μπορούσε να είναι 11 vs 10, καθώς στο 59’ ο Αντίνο τη γλίτωσε τη δεύτερη κίτρινη για το παρατεταμένο φάουλ στον Πουέρτα. Σαν να πήγαινε γυρεύοντας ο Αργεντινός εξτρέμ, του χαρίστηκε ο Ισπανός ρέφερι Ερνάντεθ Ερνάντεθ και τελικά ήταν ο Αντίνο αυτός που πήρε την αποβολή του Σάλιακα στο 66’.

Ο Ίβηρας ρέφερι προσπάθησε να πάει το ντέρμπι χωρίς να βγάλει πολλές κίτρινες, υπήρχαν σκληρά μαρκαρίσματα από αμφότερες τις πλευρές (και ο Λουζά έπρεπε να έχει δει κίτρινη στα πρώτα λεπτά για φάουλ στον Φορτούνη, όπως και ο Πιρόλα κακώς δεν κιτρινίστηκε στο 20’ για το φάουλ στον Τεττέη), αλλά σε γενικές γραμμές και οι δύο ομάδες δεν έμειναν ευχαριστημένες από τις αποφάσεις του.

* Θα πρέπει να μάθουν καλύτερα τους νέους κανονισμούς οι παίκτες. Ο Τικνιζάν στο 83’ θέλησε να κάνει καθυστέρηση στην αντικατάστασή του από τον Μπρούνο, με αποτέλεσμα ο Νιγηριανός να περιμένει ένα λεπτό μέχρι να μπει στον αγώνα κι έτσι βρέθηκαν για λίγο με 9 παίκτες οι «ερυθρόλευκοι». Με το δίκιο του ο Ζότα Σίλβα τσαντίστηκε με τον συμπαίκτη του, γιατί θα ήταν μεγάλο κρίμα να πάθαινε τη ζημιά ο Ολυμπιακός από την αβλεψία του Αρμένιου μπακ.

* Σίγουρα πολύ φιλότιμος και μαχητικός ο Μάριους, ρεαλιστικά πάντως δεν τον αισθάνθηκε ιδιαίτερα η άμυνα του Παναθηναϊκού. Το να βρεθεί δηλαδή Νο 1 στην ιεραρχία των επιθετικών -ελλείψει πάντα του μεγάλου άτυχου Αγιούμπ Ελ Κααμπί- προϋποθέτει περισσότερη συμμετοχή στις φάσεις και προφανώς γκολ. Δεν πρέπει να παραγκωνιστεί ο Γκονσάλες.