Οι απόψεις είναι πολλές, οι φαντασιώσεις περισσότερες και η παρελθοντολογία βασιλεύει. Στον απότοκο της «Δωνιο-λογίας», το overlap.gr θα επιχειρήσει να σταθμίσει ρεαλιστικά τα δεδομένα και να παρουσιάσει τα πράγματα με ψύχραιμο τρόπο. Ανεξαρτήτως συμπερασμάτων, οφείλουμε τουλάχιστον να γνωρίζουμε τα γεγονότα Διότι το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ο καθρέφτης των προσπαθειών. Ούτε είναι λογικό να αποθεώνουμε σε κάθε νίκη και να ισοπεδώνουμε σε κάθε ήττα.

Το στοίχημα
Ο Δώνης προσπαθεί να αλλάξει το DNA του ΠΑΟΚ, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί από την «εποχή Σάντος». Δεν είναι μόνο το σύστημα και οι δύο επιθετικοί που χρησιμοποιεί. Είναι η ευρύτερη αγωνιστική νοοτροπία που επιδιώκει να περάσει στην ομάδα. Η διάθεση να «ανέβουν οι γραμμές», να «μείνουν ψηλά» οι ακραίοι μέσοι, να προωθηθεί το ένα μπακ και να μεταφερθεί το κέντρο βάρους του παιχνιδιού στην περιοχή του αντιπάλου. Πόσο ρεαλιστικό είναι, όμως, να μεταλλαχθεί μία κατεστημένη κουλτούρα 5 ετών σε 4 μήνες;

Τα υλικά
Η προσπάθεια αγωνιστικής μεταμόρφωσης συμπίπτει με την περίοδο αποδυνάμωσης της ομάδας. Η αποχώρηση ποδοσφαιριστών όπως Κοντρέρας-Βιεϊρίνια-Βιτόλο, καθώς και η κακή κατάσταση των Γκαρσία-Σαλπιγγίδη έχουν μειώσει την ποιότητα του roster, καθιστώντας το εγχείρημα του Δώνη ακόμα πιο επικίνδυνο. Ο στόχος του φιλόδοξου Έλληνα προπονητή είναι σαφής, αλλά η αποτελεσματικότητα επισφαλής διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα «υλικά». Και γι’ αυτό δεν είναι υπόλογος ο ιδιος.

Οι παράλογες απαιτήσεις
Ταυτόχρονα, ο δικέφαλος θέλει να αναδείξει ταλέντα ώστε να αυξήσει τη μεταπωλητική τους αξία. Αναγκάζεται, επομένως, ο Δώνης να προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες σε διψασμένους παίκτες με υψηλό κίνητρο αλλά μειωμένη τακτική παιδεία. Δε γίνεται, όμως, να μένει «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Είναι λογικό ο Κάτσε να κάνει περισσότερα ατομικά λάθη από τον Βιτόλο, ο Κατσικάς από τον Κοντρέρας, ο Ρομπέρ από τον Βιεϊρίνια και πάει λέγοντας. Είναι αδιανόητο να απαιτούμε άμεση αποτελεσματικότητα, όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε ταυτόχρονα και το σύστημα και τη φιλοσοφία και το roster, με χαμηλό budget.

Η λογική προσέγγιση
Αξιολογώντας αντικειμενικά τα γεγονότα, καταλήγουμε στο αναμενόμενο: ότι ο ΠΑΟΚ θα παρουσιάζει αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα ανάλογα με την αποτελεσματικότητα των ποδοσφαιριστών στην εφαρμογή της καινούριας τακτικής. Εάν υπάρχει πειθαρχία και ωριμότητα, ο δικέφαλος θα κερδίζει βαθμούς. Αντίθετα, η ψυχολογική πίεση σε «παιχνίδια φωτιά» και η αγωνιστική επιπολαιότητα θα στοιχίζουν. Ο Δώνης έχει χρέος να καλύπτει τις ατομικές αδυναμίες των παικτών, αλλά δεν είναι μακιγιέρ. Επομένως, είναι αδύνατο να κρύψει την παραμικρή ατέλεια στο αγωνιστικό πρόσωπο του ΠΑΟΚ.

Η σημασία του χρόνου
Η λέξη «υπομονή» κουράζει τους φιλάθλους. Είναι χιλιοειπωμένη, αλλά αποτελεί μονόδρομο στην παρούσα συκγυρία. Για καλή τύχη των ποδοσφαιριστών, οι προπονήσεις του Δώνη είναι ολοκληρωμένες και επιτρέπουν την ατομική εξέλιξη. Αναμένεται, δηλαδή, να μειωθούν σταδιακά οι παθογένειες του 4-4-2 που εφαρμόζει. Είναι, επομένως, στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης να τον περιβάλλει με την αρμόζουσα εμπιστοσύνη και να αποβάλει το άγχος της κατάκτησης των 3 βαθμών σε κάθε παιχνίδι. Το κλισέ «ο ΠΑΟΚ είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί» έχει ξεφτίσει προ πολλού, εκ του αποτελέσματος. Ίσως είναι προτιμότερο να αντικατασταθεί από το μότο «ο ΠΑΟΚ είναι καταδικασμένος να βελτιώνεται αγωνιστικά».

Η βοήθεια των «παλιών»
Σε μία τόσο δύσκολη προσπάθεια, επιβάλλεται να υπάρχει η συνδρομή των έμπειρων. Δεν αναφερόμαστε, μόνο, σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά κυρίως στο ρόλο που διαδραματίζουν στα αποδυτήρια. Μοναδική «σημαία» της ομάδας είναι η αγωνιστική πρόοδος. Επομένως, άπαντες οφείλουν να στοιχηθούν πίσω από αυτό το στόχο και να παραμερίζουν τον προσωπικό τους εγωισμό. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω για κανέναν. Αντίθετα, επιβραβεύει όσους είναι «κύριοι» τόσο στο χορτάρι όσο και στον πάγκο. Είναι προτιμότερο να είσαι ένα «υγιές role model» για τους νεαρούς και να βοηθάς στα «μεγάλα παιχνίδια», παρά να μεταλλαχθείς σε ένα «ταλαιπωρημένο πρώην star» που δημιουργεί προβλήματα διότι αρνείται να αποδεχτεί την πραγματικότητα.

Συμπέρασμα
Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι η αγαπημένη ομάδα των ποδοσφαιρόφιλων και η πιο αγχωτική ομάδα για τους οπαδούς. Υπεύθυνος είναι ο Γιώργος Δώνης. Ένας φιλόδοξος προπονητής, με συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία και όραμα για την ομάδα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του είναι ανέφικτο να κριθεί σε 1 χρόνο. Πόσο μάλλον σε 4 μήνες. Χρειάζεται 5ετές πλάνο και μετεγγραφική βοήθεια από τη διοίκηση. Παρεμπιπτόντως, ο δικέφαλος έχει πλέον επενδυτή με οικονομική επιφάνεια. Μήπως ήρθε η στιγμή να επενδύσει στο απαξιωμένο ελληνικό πρωτάθλημα και να αγοράσει αστακούς; Η αστακομακαρονάδα δε μαγειρεύεται με τσιπούρες.

ΠΗΓΗ: overlap.gr