Διαβάζω δεξιά κι αριστερά, το κλίμα που περνάει η πλευρά Σαρρή και όσοι τρέφονται – μεταφορικά και κυριολεκτικά – από αυτή για τους κινδύνους που υπάρχουν για την εθνική ομάδα λόγω της κίνησης Γκαγκάτση και των ασφαλιστικών μέτρων που κίνησε για να ρίξει τη διοίκηση της ΕΠΟ.

Αλήθεια, υπάρχουν βλάκες που πιστεύουν πως η εθνική κινδυνεύει; Γιατί ακριβώς να κινδυνέψει;

Το περιβόητο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, η καραμέλα του κάθε λαμογιού για να το κάνει μαγαζάκι του. Η Πολιτεία να βοηθά όταν στραβώνει το πράγμα αλλά όταν θέλουμε να κάνουμε το κομμάτι μας να μην εμπλέκεται. Αστεία πράγματα.

Ο Σαρρής πρέπει να πέσει γιατί οδηγεί το ποδόσφαιρο στη διάλυση. Και η Πολιτεία δεν θα έπρεπε να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί.

Πολιτεία, ο μεγάλος απών. Ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους κλάδους, προσφέρει άγχος. Συνειδητά βέβαια και όχι από λάθος εκτιμήσεις.

Για τα δικά μας θέματα με τις στοιχηματικές το έχω καταγράψει εδώ και καιρό. Τις έκοψαν για να παίξουν το παιχνίδι τους με τον ΟΠΑΠ, χωρίς να υπολογίσουν, για την ακρίβεια χωρίς να ενδιαφερθούν, πως τα ΜΜΕ τζιράρουν πάνω από το 50% των εσόδων τους από αυτές. Το πόσα παιδιά έχασαν τη δουλειά τους και το πόσοι είναι απλήρωτοι, δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Η ώρα που θα μαγειρεύει ο ένας για να τρώνε οι άλλοι έρχεται.

Το Σάββατο, ήμουν στην Ιερισσό. Είχε μια συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα που γίνεται εκεί κατά των μεταλλείων χρυσού. Πρώτα απ όλα, όσοι ζείτε μακριά ίσως και να μην έχετε την εικόνα του τι εστί Χαλκιδική. Ή να έχετε φτάσει μέχρι το πρώτο πόδι που ναι μεν είναι ωραία, αλλά το υπόλοιπο κομμάτι είναι ανώτερο όσο δε πάει.

Ο Ιερισσός, είναι πάνω από το Άγιο όρος, εκεί που πηγαίνουν άπαντες να εξαγνιστούν και να δηλώσουν την απόλυτη πίστη τους. Πηγαίνουν και πολλοί για να κόψουν τα ναρκωτικά, κάποιοι για να γλιτώσουν τη φυλακή, αλλά ελάχιστη σημασία έχει.

Εκεί στην Ιερισσό, είδα για πρώτη φορά μία οργανωμένη αντίδραση κοινωνίας απέναντι σε αποφάσεις που δεν έχουν καμία λογική. Δηλαδή μία κυβέρνηση αποφασίζει πως ένα από τα ομορφότερα τοπία της χώρας θα καταστραφεί για πάντα, επειδή υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού.

Μιλάμε για ανυπολόγιστη καταστροφή στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι εκρήξεις στην περιοχή. Και σε ένα τοπίο απίστευτο.

Εκεί ο κόσμος τρέφεται από τον τουρισμό, υπάρχουν πολλοί αγρότες, μελισσοκόμοι, τυρέμποροι και γενικά τρέφεται από εργασίες που συνδέονται άμεσα με τη φύση. Κανένας δεν τους ρώτησε τι θα κάνουν όταν σταματήσει να υπάρχει η φύση εκεί. Και αυτό που γράφω δεν είναι υπερβολή.

Το εντυπωσιακό με την Ιερισσό πάντως, είναι πως έγραψε στα παπάρια της όλες τις αποφάσεις της Πολιτείας και βγήκε στην κόντρα. Και τα γύρω χωριά μαζί της, αλλά κυρίως η Ιερισσός. Τι έκαναν οι μάγκες λοιπόν…

Έκλεισαν την πόλη, έβαλαν παντού μπλόκα, ελέγχουν όλη την περιοχή μέσα από δική τους αστυνόμευση και έχουν δημιουργήσει ένα χωριό – φυλάκιο.

Μόλις βλέπουν από μακριά αστυνομία μαζεύονται και υπάρχουν εντάσεις συνεχώς. Κάνουν και κλεφτοπόλεμο στο βουνό, έτσι ώστε να μη νομίσουν οι οχτροί πως θα παραδοθούν αμαχητί.  

Η οργάνωσή τους είναι εκπληκτική. Στην κοινωνία αυτή έμειναν στην άκρη τα μικροσυμφέροντα, οι διαφορές, οι γενικεύσεις, οι ταμπέλες. Άντρες, γυναίκες παιδιά, στον αγώνα για την επιβίωση, κατά του παραλογισμού. Κάτι ανάλογο έγινε στην Κερατέα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό και όχι τόσο οργανωμένα.

Εχθρός τους βέβαια η αστυνομία. Η οποία έχει χάσει κάθε ίχνος σεβασμού από τον Έλληνα πολίτη πλέον. Ανεβάζουν 15 και 20 διμοιρίες ΜΑΤ στα βουνά για να προστατέψουν την ...καναδική επένδυση. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας είναι τα πιόνια στη σκακιέρα των μετρίων που διαλύουν τη χώρα.

Βέβαια οι πρακτικές της αστυνομίας είναι γνωστές. Πλέον έχουν την απόλυτη ελευθερία να κάνουν ότι γουστάρουν για να ελέγξουν την κατάσταση. Δύο νέα παιδιά είναι στη φυλακή, αλλά η εκεί κοινωνία δε χάνει το χιούμορ της. Μία γυναίκα που δάγκωσε έναν αστυνομικό – του πήρε κρέας κανονικά – έχει παρατσούκλι. Είναι η Lady ...Δάγκα, μία ελληνική έκδοση της Lady Gaga. Οι αρχές τρομοκρατούν γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν. Τίποτα άλλο.

Βέβαια στις κοινωνίες υπάρχουν και …Εφιάλτες. Όπως για παράδειγμα ο Δήμος που βάζει πλάτη σε αυτή την απόφαση της Πολιτείας. Προερχόμενος από την Αρναία ο παλίκαρος. Να τον χαίρονται οι ψηφοφόροι του.

Στην Ιερισσό, η κατάσταση θα ξεφύγει και θέλω να δω τις αρχές που αυτή τη φορά δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο 20χρονά που αρέσκονται στα μπάχαλα, αλλά ολόκληρη κοινωνία που είναι αποφασισμένη να πουλήσει ακριβά το τομάρι της.

Εγώ από την πλευρά μου, δηλώνω δημοσίως τη συμπαράστασή μου σε αυτή γιατί απλά θαύμασα αυτό που είδα. Και ελπίζω πολλές κοινωνίες ακόμη να κάνουν το ίδιο, γιατί στο τέλος θα αρχίσω να πιστεύω πως όντως μας ψεκάζουν.

ΥΓ: Στη συναυλία αλληλεγγύης το περασμένο Σάββατο μαζεύτηκαν περίπου 6 με 7 χιλιάδες άνθρωποι από διάφορα μέρη της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης. Τράβηξα ένα μικρό βίντεο έτσι για να βοηθά τη μνήμη μου.