...Τώρα που σταμάτησαν τα μάτια να γεμίζουν σε κάθε άνοιγμα της τηλεόρασης με μαύρο στο 1, μαύρο στο 2 και μαύρο στο 3...

... Τώρα που τη θέση της απέραντης θλίψης πήραν τα νεύρα ...

Νομίζω ότι μπορώ να γράψω κάτι (σχεδόν) συγκροτημένο για το σπίτι μου!

Όλες τις δυσλειτουργίες της ΕΡΤ τις γνωρίζω πολύ καλά. Γνωρίζω όμως εξίσου καλά ότι ΟΛΕΣ είναι απότοκες των πρακτικών που ακολουθούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι δικοί της άνθρωποι που τελικώς την «έριξαν» εκ των έσω, ακριβώς όπως συμβαίνει με όλα τα κάστρα.

Δεν θα σταθώ σ’ αυτές, διότι αποτελούν φτηνά επιχειρήματα για το κλείσιμό της. Δε νοείται μαύρο στη δημόσια τηλεόραση ούτε για ένα λεπτό. Και στην τελική (όπως έγραψε ο αγαπημένος συνάδελφος Κώστας Βασιλάκης από την λεβεντογέννα Κρήτη), όταν ένα σπίτι έχει πέντε ποντίκια, βάζεις μια γάτα να τα εξολοθρεύσει. Δεν γκρεμίζεις το σπίτι. Πολύ περισσότερο όταν η ύπαρξη αυτού του σπιτιού συνιστά προϋπόθεση λειτουργίας του πολιτεύματος, είναι προπύργιο του πολιτισμού, συντροφιά και συνεκτικός κρίκος των ξενιτεμένων με την πατρίδα, μοναδική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ στις εσχατιές της Ελλάδας, στυλοβάτης του αθλητισμού (για να αναφερθώ και στα καθ’ ημάς) και πάρα πολλά ακόμη.

Θα σας πω μετά πλήρους βεβαιότητας και απόλυτης γνώσης ότι:

1) Η ΕΡΤ δεν υπήρξε ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια ελλειμματική. Είχε πάντοτε πρωτογενές πλεόνασμα. Πραξικοπηματικά και απαράδεκτα εντάχθηκε στις ΔΕΚΟ. Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ αυτής (το χαμηλότερο στην Ευρώπη) πήγαινε κατά 90% στο υπουργείο οικονομικών κι από κει ένας Θεός ξέρει που...
2) Ο «εξορθολογισμός» στα οικονομικά της (αν θεωρήσουμε ότι υπήρξε σπατάλη από μειοψηφίες υψηλών αμοιβών ,που πάντως ακολουθούσαν –τότε- τους κανόνες της αγοράς και γι’ αυτό η δημόσια ραδιοτηλεόραση έκανε πρωταθλητισμό κατατροπώνοντας σε όλα τα μεγάλα γεγονότα τους ανταγωνιστές της) είχε γίνει ακόμα και με άκριτες απολύσεις ή διακοπές συνεργασιών από το 2010, για να έρθουν «δικά τους» παιδιά στη θέση άλλων. Εν πάση περιπτώσει και τα οικονομικά είχαν συμμαζευτεί κατά πολύ.
3) Οι σημερινοί εργαζόμενοί της που έμειναν στο δρόμο (αυτοί οι 2600 που ο καθένας τους ξεχωριστά έχει χύσει αίμα στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου, στην (άκουσον-άκουσον) σφραγισμένη Κατεχάκη, στη Μουρούζη, στην ΕΡΤ3, στην Κρήτη και σε όλους τους περιφερειακούς σταθμούς, τις ορχήστρες και τις άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), έπαιρναν μισθούς ξεφτίλας, όπως όλη η κοινωνία. Μην διαβάζετε τις μαλακίες για ατελείωτες υπερωρίες. Αυτές αφενός ανήκουν στο πολύ μακρινό παρελθόν (μέχρι το 2009-2010 το πολύ), αφετέρου ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΕΣ ακριβώς όπως δηλώθηκαν με ελάχιστες εξαιρέσεις «κλοπής». Ας δούμε τον κανόνα, μην χάνουμε το δάσος από τις εξαιρέσεις.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ήταν πάντα το μαγαζάκι των κυβερνήσεων, την κακοποιούσαν, την βίαζαν ανελέητα, αλλά πάντοτε είχε εργαζομένους με μεράκι και βαθύτατη γνώση του αντικειμένου, που ξεπερνούσαν όλες τις ανορθογραφίες (επιεικώς) ενός συστήματος που διοικείτο άθλια τόσο από την πολιτική ηγεσία, όσο και από μερικούς συνδικαλισταράδες που την ξέσκιζαν εκ των έσω. Σας λέω με απόλυτη συνείδηση ότι ουδείς ιδιωτικός οργανισμός θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των μεγάλων παραγωγών που έφερε εις πέρας η ΕΡΤ (οι υπάλληλοί της δηλαδή, όχι τα ντουβάρια), μοιράζοντας το σήμα της σε ΟΛΟΥΣ. Μην ξεχνάτε ότι κι εσείς (ο καθένας ξεχωριστά) την ΕΡΤ αναζητήσατε στο τηλεκοντρόλ στα μεγάλα θέματα. ΤΗΝ ΕΡΤ!

Στην ΕΡΤ επίσης είδατε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα από καταβολής τηλεόρασης. Και τα είδατε με άρτιες καλύψεις, όσο κι αν μπινελικώνατε κατά καιρούς, μάλλον από συνήθεια. Ήταν το εύκολο τηλεφώνημα: «Τι λέει, τι δείχνει ο μαλάκας, εγώ σας πληρώνω». Ναι, αλλά όποτε έγιναν συγκρίσεις κάλυψης, τα αποτελέσματα έβγαζαν θριαμβευτικά νικήτρια την δημόσια τηλεόραση. Όποτε δηλαδή προσπάθησε κάποιος τηλεοπτικός φορέας να μεταδώσει κάτι άλλο εκτός από το λαοφιλές και προσοδοφόρο ποδόσφαιρο.

Και σας ρωτώ: Ποιος ιδιωτικός σταθμός (όχι συνδρομητικός) θα μπει στη διαδικασία να στηρίξει τον ελληνικό αθλητισμό, καλύπτοντας στίβο, γυμναστική, πόλο, κολύμβηση, κωπηλασία, ιστιοπλοϊα, τένις, βόλεϊ, χάντμπολ και τα λοιπά μη προβεβλημένα αθλήματα;
Απαντώ: ΟΥΔΕΙΣ γιατί δεν θα φέρουν έσοδα.

Σε μια εποχή που ο ελληνικός αθλητισμός αποδομείται, τα έσοδά του από τον κρατικό προϋπολογισμό πετσοκόβονται υπερβολικά, άκριτα και χωρίς σχέδιο, πείτε μου σας παρακαλώ ΠΩΣ οι Ομοσπονδίες θα προσελκύσουν χορηγούς χωρίς τηλεοπτική κάλυψη;
Αυτό το καλοκαίρι ο Έλληνας τηλεθεατής που θα δει (σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ΕΛΕΥΘΕΡΑ) το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, το παγκόσμιο και το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, τους Μεσογειακούς Αγώνες και τόσα άλλα γεγονότα που βλέπαμε πάντα μέσω της δημόσιας τηλεόρασης; ΠΟΥΘΕΝΑ! Οι Ομοσπονδίες που διάολο θα προβάλουν τα γεγονότα τους; ΠΟΥΘΕΝΑ! Όταν θα ανοίξει εκ νέου ΕΝΑ δημόσιο κανάλι πόσα θα χωρέσει; Ελάχιστα και μόνο τα ΕΜΠΟΡΙΚΑ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τέλος)! Εκτός κι αν η ΝΕΡΙΤ δεν έχει μόνο έναν τηλεοπτικό σταθμό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα παίξουν το 2016 σε όλη την έκτασή τους; Προφανώς σε κάποιο συνδρομητικό κανάλι που ναι μεν είναι απαραίτητο, αλλά δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών.
Εν ολίγοις το τέλος ή η συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ενδεχομένως αποτελέσει τη χαριστική βολή στον ημιθανή ελληνικό αθλητισμό. Υπερβολές; Θα το δείτε.

Σύμφωνοι, η ΕΡΤ δεν έκλεισε οριστικά , δεν καταργήθηκε, αναδομείται. Η αναδόμηση θα μπορούσε, θα έπρεπε να γίνει χωρίς το μαύρο που ερέθισε το θυμικό του Έλληνα πολίτη κι έκανε τους πιο φανατικούς πολέμιους των «ΕΡΤΑΤΖΗΔΩΝ» ισχυρούς της συμμάχους.

Δηλώνω ΕΡΤΑΤΖΗΣ και είμαι υπερήφανος. Γιατί έμαθα τη δουλειά ΣΩΣΤΑ από τους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Γιατί δούλευα 14 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς σταματημό, όπως και πολλοί συνάδελφοί μου εκεί μέσα, τιμώντας και το τελευταίο σεντ της αμοιβής μου. Δεν ξέρω αν ήμουν καλός, μέτριος ή κακός. Ξέρω ότι γι’ αυτό το μαγαζί μάτωσα, όπως και η πλειοψηφία των σημερινών απολυμένων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ναι, σας προλαβαίνω, στην ΕΡΤ με έβαλε τότε ο μπαμπάς μου. Επιβίωσα πολλών κυβερνήσεων, πάμπολλων υπουργών και ακόμα περισσότερων διευθυντών. Και σε τελική ανάλυση, η «οικογενειοκρατία» δεν είναι επιχείρημα για να πέσει μαύρο στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Κι εν πάση περιπτώσει όλοι εμείς που κάπως μπήκαμε στην ΕΡΤ, πριν και μετά δώσαμε τις εξετάσεις μας και στον ιδιωτικό τομέα και δόξα τω Θεώ είμαστε ζωντανοί στην πιάτσα.
Πείτε μου όμως ποιος ΑΣΕΠ , με ποιες διαδικασίες, ποια ύλη και ποιους κριτές θα εξετάσει και θα κρίνει τις προσλήψεις στη... ΝΕΡΙΤ;

Η ΕΡΤ χρειάζεται εξυγίανση. Όχι μαύρο. Για να σταματήσει η κακοδιαχείριση δεν χρειάζεται κλείσιμο των πομπών. Χρειάζεται να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Αυτό είναι αρκετό...

Σιχαίνομαι ειλικρινά την πολιτική χροιά που έχει πάρει η διαμαρτυρία για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Είναι διαμαρτυρία υποκριτική και όψιμη.

Γνήσια και διαχρονική είναι η διαμαρτυρία κάθε πολίτη που ανατριχιάζει και δακρύζει στη θέα του βίαιου ΜΑΥΡΟΥ στις θέσεις 1, 2 και 3 του τηλεκοντρόλ.

 Δεν φτιάχνεται έτσι η Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ Τηλεόραση.
Σε δέκα χρόνια θα χρειαστεί να ξανακλείσει. Άλλωστε το καταστατικό λειτουργίας της, όπως παρουσιάζεται μέσα από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή, μου θυμίζει πολύ δεκαετία ’90.

Η απόφαση που απαιτεί το μέγιστο πολιτικό σθένος είναι ο εξορθολογισμός της εταιρείας την ώρα που συνεχίζει να παράγει το έργο της και να εξυπηρετεί τον ρόλο της. Η ύπαρξή της ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ πριν και πάνω απ’ όλα.

Όσοι έχουμε περάσει από την Αγία Παρασκευή, όσοι έχουμε διαχειριστεί διοικητικά υποθέσεις της ΕΡΤ, όσοι έχουμε πάρει στα χέρια μας... αμαρτωλές λίστες και... αιτήματα , ξέρουμε πολύ καλά τον τρόπο εξυγίανσης και αυτός δεν είναι το μαύρο. Συνένοχοι πάντως ΟΛΟΙ μας γιατί ουδέποτε μιλήσαμε, παρά μόνο τώρα που είδαμε... ΜΑΥΡΟ!

Εάν δεν ξέρετε τον τρόπο όσοι κυβερνάτε, βάλτε στις θέσεις ευθύνης ανθρώπους που αποδεδειγμένα ξέρουν. Όχι αλεξιπτωτιστές, όχι όργανα των κομματικών σας αποφάσεων-βουλήσεων. Και δίπλα τους βάλτε τεχνοκράτες. Ο γνώστης θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι εσωτερικές αγκυλώσεις (γιατί γνωρίζει τα αμαρτωλά εκ των έσω μονοπάτια) και ο τεχνοκράτης θα στήσει την πραγματικά ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Δεν αμφιβάλω καθόλου για τις προθέσεις Σαμαρά. Αμφισβητώ εντονότατα το μονοπάτι στο οποίο τον έβαλαν να περπατήσει και τώρα κάνει τον αναστενάρη...

Πηγή: pamesports.gr