Facebook Pixel Πρόταση Αλέφαντου για να σώνεσαι από αεροπλάνο!
| 2015-03-27 13:30:00

Πρόταση Αλέφαντου για να σώνεσαι από αεροπλάνο!

Πρόταση Αλέφαντου για να σώνεσαι από αεροπλάνο!

Έξαλλος ο κύριος Νίκος στον sportdog με την τραγωδία στις γαλλικές Άλπεις. Ποιο είναι το μεγάλο παραμύθι, πού κολλάει ο Ζοσέ Μουρίνιο και τα λόγια του πυγμάχου Κάσιους Κλέι...

Μου ζήτησε ο Σινάνογλου να σχολιάσω αυτό το τρομερό που έγινε με το γερμανικό αεροπλάνο. Βρε θα τα πω όλα τώρα, αυτά που πιστεύω. Είναι η προσωπική μου κρίση. Μέγα παραμύθι αυτό που λένε ότι το πιο ασφαλές μέσο είναι το αεροπλάνο! Μου θυμίζει τη στατιστική στο ποδόσφαιρο. 65% κατοχή μπάλας λέει. Και βλέπεις να νικάει η ομάδα που έχει 35% κατοχή! Αν βασιζόμασταν στη στατιστική, ο Μουρίνιο δεν θα είχε πάρει ούτε ένα τίτλο!

Λένε ότι ο κόσμος σκοτώνεται πιο πολύ από άλλα μέσα. Είμαι πάνω στη γη όμως ρε, έχω τη δυνατότητα να αντιδράσω, βλέπω τον άλλο να έρχεται, μπορώ να στρίψω, φοράω και ζώνη, μπορώ να γλιτώσω με τραυματισμό.

Ή στο πλοίο μπορώ να κολυμπήσω, έχω χρόνο, υπάρχουν βάρκες, μπορούν να έρθουν σωστικά μέσα να με πάρουν.

Είσαι στο πούλμαν και τρακάρει, ή ο οδηγός είναι βλαμμένος. Οι περισσότεροι θα γλιτώσουν. Στο αεροπλάνο όμως δεν γλιτώνεις.

Όχι να πάω σαν το σκυλί στ΄ αμπέλι μαζί με άλλους 200! Εδώ ακόμα δεν έχουν βρει καν τα συντρίμμια του άλλου αεροπλάνου στην Ασία. Ούτε να θάψουν τους δικούς τους δεν μπορούν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία, ο Κάσιους Κλέι έλεγε ότι μόλις έπρεπε να μπει σε αεροπλάνο για να πάει να δώσει ματς, τον έλουζε κρύος ιδρώτας. Τον είχαν ρωτήσει, μα καλά, εσύ τέτοιο θηρίο και νιώθεις φόβο; Και τους είχε πει ότι 50 άτομα να ορμήσουν πάνω του, μπορεί να αντιδράσει, έχει ελπίδα. Ο δυνατότερος άνθρωπος του κόσμου να είσαι, ό,τι και να συμβεί μπορείς να αντιδράσεις, έχεις ελπίδα. Εκτός από το αεροπλάνο! Είχε πει ότι όταν σε κλείνουν σε ένα κουτί και σε βάζουν ψηλά στα σύννεφα, είσαι ανήμπορος.

Μην ξεχνάμε πώς ξεκληρίστηκαν δυο ομαδάρες, η μεγάλη Τορίνο τότε και η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ. Από το αεροπλάνο. Ξέρετε καμία άλλη ομάδα να έχει ξεκληριστεί από πλοίο ή τρένο ή πούλμαν;

Εγώ όταν πήγαινα στο εξωτερικό για να δω από κοντά μεγάλους προπονητές, δεν μπορούσα να κοιμηθώ το προηγούμενο βράδυ.

Και εδώ έχω να κάνω μία πρόταση. Τόσα λεφτά κονομάνε, τόση τεχνολογία έχουν φτιάξει, γιατί δεν δίνουν δυνατότητα να πηδήξει ο κοσμάκης έξω με αλεξίπτωτα; Όχι από πολύ ψηλά που δεν έχει οξυγόνο, αλλά όταν πλησιάζει στη γη το αεροπλάνο. Ένα σύστημα θα τους εκτοξεύει έξω αυτομάτως τη στιγμή που πρέπει, στο ύψος που πρέπει. Τα έξοδα λυπούνται.

Πώς δηλαδή στα πολεμικά αεροπλάνα δίνουν τη δυνατότητα στους πιλότους να σωθούν με το αλεξίπτωτο και όντως σώνονται.

Είναι λέει επιστήμονες αυτοί που φτιάχνουν τα αεροπορικά συστήματα. Να μην πω καμιά βαριά κουβέντα. Εδώ μιλάμε για γελοίες καταστάσεις, δύο πιλότοι κλεισμένοι στο πιλοτήριο, άντε και παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή τους πειράζει δηλητηριασμένο φαγητό, τελείωσες ως επιβάτης! Δεν μπορεί να μπει άλλος μέσα από το πλήρωμα.

Και το ακόμα πιο εξοργιστικό, φεύγει ο ένας πιλότος να πάει στην τουαλέτα, μένει ένας μόνο μέσα στο πιλοτήριο κλειδωμένος! Και άμα πάθει καρδιακή προσβολή αυτός τι γίνεται; Ή αν τρελαθεί και κλειδωθεί και δεν ανοίγει την πόρτα; Ή αν είναι τρομοκράτης εκπαιδευμένος χρόνια γι΄ αυτό το σκοπό;

Ξέρετε πόσοι υποψήφιοι τρομοκράτες ή τρελοί υπάρχουν σε όλον τον κόσμο; Εδώ ζώνονται με εκρηκτικά και τινάζουν μία στάση λεωφορείου. Δύσκολο είναι να το παίζουν αθώες περιστερές και να πάνε να εκπαιδευτούν να γίνουν πιλότοι και να προσληφθούν για να ρίξουν κάποια στιγμή ένα αεροπλάνο; Πώς αφήνεις έναν μόνο να είναι κλειδωμένος μέσα στο πιλοτήριο και όλοι οι άλλοι να είναι ανήμποροι να αντιδράσουν;

Αυτός ο πιλότος τώρα που όπως λένε οι πληροφορίες έριξε το αεροπλάνο, ήταν νέος πιλότος. Δηλαδή μπορεί να είχε ένα σχέδιο λιγοστών χρόνων για να κάνει αυτό που έκανε. Το εγκληματικό είναι ότι η εταιρία τον κρατούσε ενώ είχε ψυχολογικά προβλήματα, όπως λένε οι πληροφορίες των γερμανικών Μέσων! Αυτό είναι άνω ποταμών. Δηλαδή παίζεις τη ζωή τόσων ανθρώπων στα ζάρια, μικρών παιδιών, οικογενειών ολόκληρων.

Το σύστημα μπάζει. Και μιλάμε τώρα μόνο για τους πιλότους, δεν εξετάζω καν συντριβές από μηχανικές βλάβες ή καιρικά προβλήματα. Το σύστημα μπάζει. Αδιανόητο να κρέμονται τόσες ζωές μόνο σε δύο πιλότους, για την ακρίβεια έναν πιλότο, αφού ο άλλος κάποια στιγμή θα θέλει να πάει τουαλέτα. Ας βάλουν μια τουαλέτα μέσα στο πιλοτήριο!

Θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο πιλοτήριο και άλλα μέλη του πληρώματος ώστε να μην μπορεί ένας πιλότος μόνο να κλειδώσει όλους τους άλλους έξω. Είναι αδιέξοδο όμως διότι σωστά μου λέει ο Σινάνογλου, ότι αν είχαν πρόσβαση και άλλοι στο πιλοτήριο, θα μπορούσαν εύκολα να μπαίνουν στο πιλοτήριο τρομοκράτες επιβάτες αιχμαλωτίζοντας μέλη του πληρώματος και αναγκάζοντάς τους να ανοίξουν την πόρτα.

Είναι αδιέξοδο το σύστημα που υπάρχει τώρα, και απορώ πώς ονομάζουνε αυτό το σύστημα ως το πιο ασφαλέστερο μέσο.

Τι άνθρωποι υπάρχουν όμως. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο εγκληματία. Έχεις ψυχολογικά προβλήματα και θέλεις να πεθάνεις; Πήγαινε και πέσε από την ταράτσα ενός κτιρίου, κόψε τις φλέβες σου. Γιατί σκοτώνεις άλλους 150; Τους έστειλε αδιάβαστους όλους! Πώς είναι δυνατόν να μην τον έχουν πάρει χαμπάρι οι συνάδελφοί του στην εταιρία; Πώς είναι δυνατόν να μην τον ήξεραν οι δικοί του άνθρωποι; Είναι εξωφρενικό αυτό που έγινε.  

Συντάκτης: Θέμης Σινάνογλου

Θέλετε περισσότερο παρασκήνιο, ίντριγκα και κριτική; Κάντε "Like" στη σελίδα μας στο Facebook! 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags