Facebook Pixel Κάνουν σεξ και ξεχνούν το... σκουφάκι οι Έλληνες πιτσιρικάδες!
| 2017-02-20 19:34:00

Κάνουν σεξ και ξεχνούν το... σκουφάκι οι Έλληνες πιτσιρικάδες!

Κάνουν σεξ και ξεχνούν το... σκουφάκι οι Έλληνες πιτσιρικάδες!

Πειραματίζονται με το σεξ από τα 14, για να ολοκληρώσουν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ελάχιστα χρόνια αργότερα, αλλά πέφτουν στην παγίδα της ημιμάθειας. Οι έφηβοι στη χώρα μας έχουν "μαύρα μεσάνυχτα" από αντισύλληψη και η προσέγγιση πολλών γονιών δεν βοηθάει την κατάσταση.
 

Στο δημοτικό η ενημέρωση για το σεξ και την αντισύλληψη πρέπει να γίνεται από τους γονείς και στο γυμνάσιο από το σχολείο. Πρέπει να γίνει focus στην εκπαίδευση. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να γίνει σωστά. Αυτό τόνισαν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου για την αντισύλληψη στην εφηβεία, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας.

"Ο πελαργός και το καλαθάκι τελειώσανε" είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μαιευτικής - γυναικολογίας, παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας, ειδικός παιδογυναικολόγος, διευθυντής της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αρεταίειο», Ευθύμιος Δεληγεώρογλου.

"Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται σωστά. Οι συμβουλές για αποχή από το σεξ και η τρομοκρατία πολλών γονέων, που λένε στα παιδιά τους ότι αν κάνεις σεξ θα μείνεις έγκυος και θα πεθάνεις, δεν έχουν αποτέλεσμα. Είναι ο λάθος τρόπος. Στην ελληνική οικογένεια κάποιοι θεωρούν πως το κορίτσι δεν πρέπει να ρωτά για το σεξ - γιατί μονίμως είναι μικρό γιαυτά τα πράγματα - ενώ το αγόρι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει".

Τι προτιμούν
Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους εφήβους στη χώρα μας είναι η διακοπτόμενη συνουσία σε ποσοστό 40%. Μάλιστα το ποσοστό μιας ανεπιθύμητης κύησης με τη χρήση αυτής της μεθόδου αγγίζει το 20% ανά έτος, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Το ανδρικό προφυλακτικό, που αποτελεί τη δεύτερη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, πλεονεκτεί στην προστασία έναντι των ΣΜΝ, ενώ αγοράζεται εύκολα από τους έφηβους χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Το ποσοστό αποτυχίας του, όταν χρησιμοποιείται ιδανικά, είναι 2%, ενώ με την τυπική χρήση φτάνει το 18%, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι λιγότεροι από τους μισούς εφήβους, που το χρησιμοποίησαν αρχικά στις σεξουαλικές επαφές τους, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν μετά από έναν χρόνο.

Όσον αφορά στις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης, το αντισυλληπτικό χάπι κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως, μολονότι τα ποσοστά του είναι πολύ χαμηλά στη χώρα μας. Το ποσοστό αποτυχίας του με την ιδανική χρήση είναι μόλις 0,1%, ωστόσο η αναγκαιότητα καθημερινής λήψης αυξάνει αυτό το ποσοστό σε 6-8% μεταξύ των εφήβων. Βέβαια, όπως εξήγησε ο κ. Δεληγεώρογλου, οι έφηβες δεν συμμορφώνονται στις οδηγίες του γιατρού και συχνά ξεχνάνε να πάρουν το χάπι.

"Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν τα λεγόμενα ενδομητρικά σπειράματα, που είναι κατάλληλα και για τις άτοκες έφηβες και η χρήση τους είναι ασφαλής για δύο χρόνια" είπε ο καθηγητής.

Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, η ενέσιμη αντισύλληψη (DMPA), ο κολπικός δακτύλιος, το κολπικό διάφραγμα και το τραχηλικό κάλυμμα, έχουν μικρή έως μηδαμινή χρήση στη χώρα μας.

Ανεπιθύμητες κυήσεις και εκτρώσεις
Οι μελέτες δείχνουν ότι το 54% των κοριτσιών δεν χρησιμοποιεί καμία αντισυλληπτική μέθοδο - "παρεκκλίνει" μόλις το 5%. Σύμφωνα με στοιχεία του 2012 για την Ελλάδα, 9/1000 εγκυμοσύνες είναι από έφηβες ηλικίας από 15 έως 19 ετών. Οι έξι γυναίκες αφορούν σε έφηβες ηλικίας από 15 έως 17 ετών. Στη χώρα μας το 43% των εφήβων έχει ενεργή σεξουαλική ζωή.

Ο αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής - γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Νικόλαος Σαλάκος, επεσήμανε ότι γίνονται ομιλίες σε σχολεία, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές και αναφέρθηκε στις εκτρώσεις.

"Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για τις τεχνητές εκτρώσεις, ωστόσο υπάρχουν αναφορές πως ο ετήσιος αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000, με το 20-25% αυτών να αφορά σε νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών".

Παράλληλα παρατηρείται μια μείωση των γεννήσεων στη χώρα της τάξης του 30%. Οι ετήσιες γεννήσεις δεν ξεπερνούν, πλέον, τις 75.000 με 80.000.

"Παράθυρο" στην ενημέρωση για όλα τα θέματα της αντισύλληψης και του οικογενειακού προγραμματισμού ανοίγει η νέα ιστοσελίδα www.prosexo.gr. Τη δημιούργησε η Ελληνική Εταιρία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και εκεί γονείς και παιδιά μπορούν να βρουν έγκυρες πληροφορίες και να λύσουν τις απορίες τους.

Το Αρεταίειο νοσοκομείο είναι κέντρο παγκόσμιας αναφοράς για θέματα αντισύλληψης, ενώ ανάλογα τμήματα λειτουργούν στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα και Αττικόν στην Αθήνα και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags