Facebook Pixel H πιο ελκυστική δύναμη για ξένους κατασκευαστές! H Apple ενισχύει την παραγωγή της στην Ινδία
| 2023-04-25 19:13:00

H πιο ελκυστική δύναμη για ξένους κατασκευαστές! H Apple ενισχύει την παραγωγή της στην Ινδία

του Γεωπόλδου
H πιο ελκυστική δύναμη για ξένους κατασκευαστές! H Apple ενισχύει την παραγωγή της στην Ινδία

O σκληρός ανταγωνισμός από αναδυόμενες αγορές, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία, θα καταστήσει μακρύ το ταξίδι της Ινδίας για να γίνει μεγάλη κατασκευαστική δύναμη. Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι προστατευτικές συμπεριφορές θα παραμείνουν προκλήσεις για τους επενδυτές.

Η Economist Intelligence Unit (EIU) ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ινδία ήταν μια από τις πιο βελτιωμένες χώρες στην τριμηνιαία πρόβλεψή της για τα καλύτερα επιχειρηματικά περιβάλλοντα τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην Κατάταξη Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος (BER) της EIU που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου, το έθνος της Νότιας Ασίας ανέβηκε έξι βαθμίδες σε παγκόσμια βάση και από τη 14η στη 10η θέση μεταξύ 17 οικονομιών στην Ασία.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποίησε ότι "ο σκληρός ανταγωνισμός από αναδυόμενες αγορές, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία, θα καταστήσει μακρύ το ταξίδι της Ινδίας για να γίνει μεγάλη κατασκευαστική δύναμη. Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι προστατευτικές συμπεριφορές θα παραμείνουν προκλήσεις για τους επενδυτές".

Οι βαθμολογίες BER του EIU για την Ινδία δείχνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα γίνεται σταθερά πιο εύκολη.

Το τμήμα έρευνας και ανάλυσης του Ομίλου Economist απέδωσε τη βελτιωμένη απόδοση της Ινδίας στα "κέρδη στις βαθμολογίες της για το εξωτερικό εμπόριο και τους ελέγχους συναλλάγματος, τις υποδομές και την τεχνολογική ετοιμότητα".

Πρόσθεσε ότι «η κατηγορία με την υψηλότερη βαθμολογία της Ινδίας είναι οι ευκαιρίες της αγοράς, με τη βοήθεια της μεγάλης και αναπτυσσόμενης εγχώριας αγοράς που προσφέρει η χώρα, ενώ το πολιτικό περιβάλλον λαμβάνει τη χαμηλότερη βαθμολογία της χώρας».

Ως απόδειξη αυτής της βελτίωσης, το Bloomberg τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ανέφερε ότι ο ανάδοχος της Apple, η Foxconn της Ταϊβάν προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή στην Ινδία. Ο κατασκευαστής iPhone σχεδιάζει να επενδύσει 700 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου κοντά στη Bengaluru, το οποίο θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή των smartphone της Apple στην Ινδία.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι Ινδοί αξιωματούχοι λένε ότι η Apple θέλει να μεταφέρει το 25% της παραγωγής της εκεί εν μέσω ανησυχιών για την Κίνα. Επί του παρόντος, η Ινδία αντιπροσωπεύει περίπου το 5-7 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής των εξαρτημάτων της Apple.

Η προγραμματισμένη εγκατάσταση παραγωγής σε μια τοποθεσία 300 στρεμμάτων κοντά στο κέντρο πληροφορικής της Μπανγκαλόρου θα κατασκευάζει εξαρτήματα iPhone και μπορεί επίσης να συναρμολογήσει τις συσκευές. Πιθανότατα θα απασχολεί περίπου 100.000 εργαζόμενους, καθιστώντας το περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του μεγαλύτερου εργοστασίου iPhone στον κόσμο στην κινεζική πόλη Zhengzhou.

Σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg, το νέο εργοστάσιο κοντά στο Bengaluru θα μπορούσε να «αυξήσει το μερίδιο της χώρας στη συναρμολόγηση iPhone στο 10-15 τοις εκατό από ένα κάτω του 5 τοις εκατό που είναι σήμερα».

Το Forbes είπε ότι η JP Morgan πρόβλεψε πέρυσι ότι η Apple θα μεταφέρει το 5% της παγκόσμιας παραγωγής iPhone 14 στην Ινδία μέχρι το τέλος του 2022 και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 25% της συνολικής παραγωγής iPhone έως το 2025.

Η Foxconn είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος σχέδια για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών στην πολιτεία Telangana που θα δημιουργούσε επίσης 100.000 θέσεις εργασίας, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό το εργοστάσιο θα παράγει προϊόντα της Apple.

Μέχρι αυτό το σημείο, η Foxconn, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής iPhone στον κόσμο, έχει τα περισσότερα εργοστάσιά της στην ηπειρωτική Κίνα.

Η στροφή προς την Ινδία είναι αποτέλεσμα των παγκόσμιων γεωπολιτικών τάσεων, ιδιαίτερα της έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Επιπλέον, τόσο λόγω της πανδημίας COVID-19 όσο και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, οι παγκόσμιοι κατασκευαστές έχουν επανεξετάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού παραγωγής και τις επιλογές εξωτερικής ανάθεσης. Ορισμένοι εξετάζουν στρατηγικές για την «ανανέωση της προμήθειας» και την «τοπικοποίηση της παραγωγής».

Πολλές εταιρείες έχουν γίνει επιφυλακτικές σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα, το εργοστάσιο του κόσμου και εφαρμόζουν ή εξετάζουν στρατηγικές "Κίνα συν ένα" με στόχο την οικοδόμηση παραγωγής σε πολλές αγορές.

Το αναφερόμενο σχέδιο της Apple να επεκτείνει την παραγωγή της στην Ινδία είναι να αντισταθμίσει την εξάρτησή της από τα κινεζικά εργοστάσια. Οι αναφερόμενες επενδύσεις της Foxconn στην Ινδία είναι πιθανώς μια προσπάθεια ευθυγράμμισης με τους στόχους της Apple.

Οι λειτουργίες της Apple στην Κίνα διακόπηκαν επίσης από τα σκληρά lockdown του Πεκίνου κατά του Covid πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου ενός που πυροδότησε διαμαρτυρίες στο εργοστάσιο της Foxconn στο Zhengzhou, γνωστό ως «iPhone City», όπου η Apple κατασκευάζει σχεδόν όλα τα μοντέλα iPhone 14 Pro και Pro Plus. Αυτή η διαταραχή έκανε την Apple να υπολείπεται του στόχου παραγωγής για το iPhone 14 το 2022 κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια μονάδες.

Η Apple δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος μεγάλος παγκόσμιος κατασκευαστής που στοιχηματίζει στην Ινδία.

Τον Μάρτιο, ο κορεατικός γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών Samsung ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στη δημιουργία δυνατοτήτων έξυπνης κατασκευής στο εργοστάσιο κινητής τηλεφωνίας της στη Noida για να κάνει την παραγωγή πιο ανταγωνιστική.

Η Samsung, η οποία ξεκίνησε ένα κέντρο παραγωγής RD στην Ινδία το 1996, έχει τώρα σχεδόν 70.000 υπαλλήλους στη χώρα. Η Noida στεγάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της στον κόσμο και η Μπανγκαλόρ έχει το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης όπου απασχολούνται σχεδόν 3.500 εργαζόμενοι. Έχει 10.000 υπαλλήλους στα κέντρα RD της σε όλη την Ινδία.

Η Samsung εκτιμά ότι η Ινδία θα έχει ένα δισεκατομμύριο χρήστες smartphone έως το 2026 και ο πληθυσμός της στα 600 εκατομμύρια στην ηλικιακή ομάδα 18-35 ετών την καθιστά τον μεγαλύτερο πληθυσμό Millennials και GenZs στον κόσμο.

Στην Ινδία, μια ισχυρή και σταθερή οικονομία, τα δραματικά διευρυνόμενα προγράμματα κινήτρων, οι βελτιώσεις των υποδομών και η πρόσβαση σε μεγάλη προσφορά εργασίας, αποτελούν τη βάση της απήχησής της στους επενδυτές. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις πολιτικής διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ινδία.

Οι ερευνητές στο EIU λένε ότι σημαντικές βελτιώσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, το καλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην εργασία, οι υποδομές, η φορολογία και η ρύθμιση του εμπορίου θα τονώσουν περαιτέρω τις επενδύσεις.

Η έκθεση της EIU καταλήγει: "Η αυξανόμενη βιωσιμότητα της Ινδίας ως προορισμός για επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης είναι σαφής. Τα προληπτικά κυβερνητικά κίνητρα για τη μεταποίηση, η σταθερή βελτίωση των υποδομών, η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους και οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες οδηγούν σε σταδιακές βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ευρύτεροι γεωπολιτικοί παράγοντες και Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων αντί της Κίνας θα ενθαρρύνει επίσης τους επενδυτές να κοιτάξουν την Ινδία.

Η χώρα έχει μια χρυσή ευκαιρία να γαλβανίσει τον μεταποιητικό της τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει μόνο λιγότερο από το 20 τοις εκατό του ΑΕΠ της… για να οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές».

Πρόσθεσε ότι η Ινδία, ωστόσο, θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό για την προσέλκυση επενδύσεων από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Πηγή: Economic Times 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags