Facebook Pixel Οικονομική ανάσα για την Τουρκία ο πυρηνικός σταθμός στη Σινώπη
| 2023-12-21 01:14:00

Οικονομική ανάσα για την Τουρκία ο πυρηνικός σταθμός στη Σινώπη

του Γεωπόλδου
Οικονομική ανάσα για την Τουρκία ο πυρηνικός σταθμός στη Σινώπη

Ο σχεδιαζόμενος σταθμός αποτελεί ένα μνημειώδες εγχείρημα στον κόσμο της παραγωγής ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης για την Τουρκία.

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη

Μόλις αυτή την εβδομάδα δόθηκε η άδεια από την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Τουρκίας για τη θέση σε λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου και βρίσκεται ήδη στα σκαριά από την Άγκυρα η κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας.

Ο σχεδιαζόμενος σταθμός αποτελεί ένα μνημειώδες εγχείρημα στον κόσμο της παραγωγής ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης για την Τουρκία. Με μια εκπληκτική επένδυση περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόκειται να γίνει ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός της χώρας, μετά τον Άκουγιου.

Ο νέος σταθμός υπολογίζεται ότι θα καλύπτει περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Έχει σχεδιαστεί να αποτελείται από τέσσερις μονάδες με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 34 δισεκατομμύρια KW-ώρες.

Η κατασκευή και η λειτουργία αυτού του μεγα-έργου πρόκειται να δημιουργήσει πλήθος ευκαιριών εργασίας, συμβάλλοντας στην τοπική απασχόληση και δημιουργώντας ένα νεό οικονομικό οικοσύστημα. Κάθε GW πυρηνικής ισχύος που κατασκευάζεται δημιουργεί περίπου 200.000 έτη απασχόλησης, δείχνουν οι μελέτες.

Ο πυρηνικός σταθμός της Σινώπης δεν θα είναι απλώς μια ενεργειακή λύση για την Τουρκία, αλλά και μία οικονομική ανάσα ανάπτυξης.

Το έργο ακόμη δεν έχει δημοπρατηθεί, αλλά φαίνεται να προκρίνεται η Korea Electric Power Corporation (KEPCO), η οποία είναι γνωστή για την τεχνική της υπεροχή, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Μέχρι στιγμής, η ημερομηνία έναρξης της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ευαγγέλια S&P

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P άλλαξε εκπληκτικά τις πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας από «σταθερές» σε «θετικές», κάτι που έγινε δεκτό ως καλή είδηση από τους οικονομολόγους, εδώ και τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Σιμσέκ, εδώ. Η είδηση ενίσχυσε τις τραπεζικές μετοχές, που αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Ξεκινά πάλι η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό

Οι συζητήσεις για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στην Τουρκία ξεκίνησαν στις 11 Δεκεμβρίου, με τον Ερντογάν να θέτει όριο μόνο μία αύξηση το 2024 κι όχι ανά εξάμηνο, όπως ήταν. Το εργατικό συνδικάτο Turk-Is σημείωσε ότι το όριο πείνας ήταν υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό, τον οποίο λαμβάνει το 50% των εργαζομένων στην Τουρκία.

Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% το πολύ και αυτό χάρη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Η οικονομία αναπτύσσεται, ενώ οι πολίτες υποφέρουν

Η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,9%. Με αυτές τις επιδόσεις, η Τουρκία έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των χωρών της G20.

Ο οικονομολόγος Μαχφί Εϊλμέζ δήλωσε ότι «η ανάπτυξη δεν σημαίνει τίποτα για όσους δεν μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους σύμφωνα με το ποσοστό πληθωρισμού».

Όταν δημοσιευτούν τα στοιχεία για το τελευταίο τέταρτο τρίμηνο του 2023, τα σημάδια οικονομικής συρρίκνωσης θα γίνουν πιο εμφανή, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

DΙSK-AR: Ο πραγματικός αριθμός των ανέργων δεν είναι 2,9 εκατομμύρια, αλλά 8,1!

Το συνδικάτο DΙSK-AR σε έκθεσή του αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων στην Τουρκία είναι 8,1 εκατομμύρια κι όχι 2,9 εκατ. που λέει η τουρκική Στατιστική υπηρεσία.

Η TURKSTAT υποστηρίζει ότι το ποσοστό ανεργίας είναι 8.5%, αλλά η DISK-AR 21,3%.

Η γενική ανεργία των γυναικών είναι 29,3%.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανέλαβε το ρόλο του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Τουρκία. Τον Οκτώβριο, ο Σιμσέκ συμμετείχε στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρόκο. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το δάνειο ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα παρείχε η Παγκόσμια Τράπεζα στην Τουρκία για τρία χρόνια. Η Τουρκία δεν έχει άλλες επιλογές. Οι Άραβες δεν έστειλαν τα χρήματα που υποσχέθηκαν και ο υπόλοιπος επενδυτικός κόσμος παραμένει αδιάφορος ακόμη. Έτσι, η Τουρκία εξαρτάται από αυτά τα δύο ιδρύματα υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags