Facebook Pixel Αλαλούμ στην Αρμενία με τους δανεισμούς από τη Ρωσία για εξοπλισμούς!
| 2023-12-23 05:34:00

Αλαλούμ στην Αρμενία με τους δανεισμούς από τη Ρωσία για εξοπλισμούς!

του Γεωπόλδου
Αλαλούμ στην Αρμενία με τους δανεισμούς από τη Ρωσία για εξοπλισμούς!

Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε δάνειο στην Αρμενία με τεράστιοε επιτόκιο.

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που έγινε γνωστό ότι η Ρωσία δεν έχει στείλει όπλα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Αρμενία, τα χρήματα για την απόκτησή τους το Ερεβάν μετέφερε στη Μόσχα μετά τον πόλεμο των 44 ημερών. Όπως αναφέρει η Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας, ο Νικόλ Πασινιάν μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, διαμαρτυρόμενος δημοσίως για τις χώρες που θεωρούνται σύμμαχοι. Έχει περάσει ένας χρόνος και τέσσερις μήνες από τότε που τέθηκε το θέμα. Οι ακριβείς ποσότητες, ο χρόνος και τα είδη των παραδόσεων όπλων είναι επίσης άγνωστα. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες για μεταφορά μεταξύ 200 και 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 24 Νοεμβρίου, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών σε ζωντανή εκπομπή, ο Νικόλ Πασινιάν παρουσίασε ένα πιθανό σενάριο για την επιστροφή των τεράστιων χρηματικών ποσών που μεταφέρθηκαν στη Μόσχα. Σε απάντηση γραπτού ερωτήματος του “Factor TV”, το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι η Αρμενία οφείλει σήμερα στη Ρωσία 280 εκατομμύρια δολάρια. Το χρέος δημιουργήθηκε λόγω τριών δανείων που λήφθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το 2015, η Αρμενία έλαβε δάνειο ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσική Ομοσπονδία για το έργο της ανακατασκευής του ΑΗΣ, το υπόλοιπο του οποίου ανέρχεται σήμερα σε 102 εκατομμύρια δράμ. Την ίδια χρονιά, η Αρμενία έλαβε άλλο ένα δάνειο ύψους 200 εκατ. δολαρίων από τη Ρωσία για την αγορά όπλων. Το υπόλοιπο αυτού του δανείου ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια δολάρια. Για τους ίδιους σκοπούς, το 2017, η Ρωσική Ομοσπονδία χορήγησε δάνειο ύψους 100 εκατ. δολαρίων, το υπόλοιπο του οποίου είναι τώρα 97 εκατ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΟ παρείχε δάνεια για την αγορά όπλων από την ίδια τη Ρωσία. Δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό πόσο πλήρωσε η Αρμενία στη Μόσχα για όπλα μετά τον πόλεμο, δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα αν τα χρήματα που προορίζονταν για όπλα θα είναι αρκετά για την πλήρη αποπληρωμή των υπολοίπων αυτών των τριών δανείων.

Οι εκπρόσωποι των αρχών δεν αναφέρουν στοιχεία. Ωστόσο, ο Αντράνικ Κοτσαριάν, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Άμυνας και Υποθέσεων Ασφάλειας της Βουλής, δεν θεωρεί προβληματικό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για εξοπλισμούς για την αποπληρωμή του χρέους. Από τα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών μαθαίνουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε δάνειο στην Αρμενία με επιτόκιο τρία τοις εκατό. Αυτό είναι πολύ υψηλό. Η Αρμενία θα πρέπει να λάβει ένα προσιτό δάνειο από άλλες χώρες και να εξοφλήσει τα δάνεια με υψηλό επιτόκιο που της παρέχει η Μόσχα με αυτή τη δυνατότητα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στις παραδόσεις όπλων έρχεται στο πλαίσιο της αποτυχίας της CSTO υπό την ηγεσία της Μόσχας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τη Δημοκρατία της Αρμενίας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags