Facebook Pixel Στα "μεταφραστήρια" της Google και της Microsoft μία γλώσσα 5000 ετών!
| 2024-02-06 12:05:00

Στα "μεταφραστήρια" της Google και της Microsoft μία γλώσσα 5000 ετών!

του Γεωπόλδου
Στα "μεταφραστήρια" της Google και της Microsoft μία γλώσσα 5000 ετών!

Σημαντική εξέλιξη για τη διάλεκτο του Κασμίρ! Σπάνε γλωσσικά εμπόδια...

Η γλώσσα του Κασμίρ ξεπέρασε τα γεωγραφικά όρια, αποκτώντας διεθνή προβολή ενσωματώνοντας τόσο στους ψηφιακούς μεταφραστές της Microsoft όσο και στην Google. Αυτή η εξέλιξη πρόκειται να προσφέρει σε ένα παγκόσμιο κοινό πρόσβαση τη λογοτεχνία του Κασμίρ, σπάζοντας τα γλωσσικά εμπόδια και επιτρέποντας στους συγγραφείς του Κασμίρ να προβάλουν το έργο τους στην παγκόσμια σκηνή.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Greater Kashmir, αν και υπάρχουν περισσότερες από 130 γλώσσες που μπορεί να μεταφράσει η Google, το Κασμίρ, μια γλώσσα 5000 ετών, δεν ήταν ακόμα μεταξύ αυτών.

 

Είναι μια από τις σημαντικές γλώσσες στην ινδική υποήπειρο.

Αν και είναι τόσο παλιό όσο και τα αγγλικά, το Κασμίρ δεν έχει ακμάσει όπως θα έπρεπε.

Έχουν γίνει πολλές διαδικτυακές αναφορές προς την Google για τη συμπερίληψη της γλώσσας του Κασμίρ.

Οι αναφέροντες υποστήριξαν ότι αυτή η γλώσσα έχει ισχυρό λεξιλόγιο και μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις της τεχνολογικής εποχής.

Εκτός από το Τζαμού και το Κασμίρ, ομιλείται σε πολλά μέρη της υποηπείρου και σε διάφορα μέρη του κόσμου από τη διασπορά του Κασμίρ. Μόνο το 5 τοις εκατό των ντόπιων κατοίκων του Κασμίρ μπορεί να διαβάζει και να γράφει στη μητρική τους γλώσσα.

Ωστόσο, με την υποστήριξη της Microsoft και της Google, η λογοτεχνία του Κασμίρ είναι έτοιμη να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο βήμα προς τη διατήρηση και την προώθηση της γλώσσας παγκοσμίως.

Υπάρχει μια εγγενής σχέση μεταξύ μιας γλώσσας και της λογοτεχνίας της.

Το Κασμίρ, ως μια από τις παλαιότερες γλώσσες παγκοσμίως, διαθέτει πλούσια λογοτεχνική ιστορία με αξιόλογες προσωπικότητες όπως ο Sheikh-ul-Alam (RA), ο Shamas Faqir, ο Rasool Mir και ο Lala Ded.

Αυτή η ενσωμάτωση όχι μόνο διευρύνει την εμβέλεια της λογοτεχνίας του Κασμίρ αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ίδιας της γλώσσας.

Η κίνηση ευθυγραμμίζεται με το νομοσχέδιο για τις επίσημες γλώσσες του Τζαμού και Κασμίρ του 2020, το οποίο όριζε το Κασμίρ ως επίσημη γλώσσα της Επικράτειας της Ένωσης.

Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η συμπερίληψη των Kashmiri στη Google θεωρείται ως ένα μετασχηματιστικό βήμα που θα επιτρέψει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση και να μεταφράζουν τη γλώσσα χωρίς κόπο.

Η παγκόσμια αναγνώριση της γλώσσας του Κασμίρ από τους τεχνολογικούς γίγαντες χαιρετίζεται θερμά από την τοπική κοινότητα του Κασμίρ.

Η αγκαλιά του Κασμίρ από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για τη γλώσσα, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την προσβασιμότητά της σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα λαμβάνουν μέτρα για την εισαγωγή μαθημάτων ξένων γλωσσών στο Κασμίρ, με στόχο να ενσταλάξουν μια αίσθηση υπερηφάνειας και σύνδεσης με τη γλώσσα στη νεότερη γενιά.

Εκπαιδευτικό υλικό και εκστρατείες ευαισθητοποίησης αναπτύσσονται για να ενθαρρύνουν τη μάθηση και τη χρήση.

Καθώς το Κασμίρ επικεντρώνεται στη διατήρηση των γλωσσικών του ριζών, αυτές οι πολύπλευρες προσπάθειες αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στη γλώσσα του Κασμίρ, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τη συνάφειά της για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags