Facebook Pixel Έβαλε 25 εκ. στην ΑΕ... gean Oil!
| 2012-04-12 09:00:00

Έβαλε 25 εκ. στην ΑΕ... gean Oil!

Έβαλε 25 εκ. στην ΑΕ... gean Oil!

Το ποσό των 25 εκ. ευρώ έβαλε στα ταμεία της Aegean Oil ο Δημήτρης Μελισσανίδης, μέσω αύξησης Μ.Κ., προκειμένου να θωρακίσει την εταιρεία του κόντρα στην κρίση. Δεν περισσεύει τίποτα για την ΑΕΚ; 

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει την φήμη του επιχειρηματία που συνδυάζει την τόλμη, το ρίσκο και την εκρηκτικότητα. Τα στοιχεία αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, διαθέτοντας 25 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Oil.

Με την κίνηση αυτή, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έβαλε «καύσιμα» διαρκείας στο... ρεζερβουάρ της εταιρίας του, για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες κρίσης που κυριαρχούν στην αγορά καυσίμων, εξαιτίας της βαριάς φορολογίας των πετρελαϊκών προϊόντων, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει και την αγορά καυσίμων.

Η θωράκιση της Aegean Oil από τον «τίγρη» του Πειραιά, με ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό, την ώρα που άλλοι «κουμπώνονται» και δεν επενδύουν, αποτελεί και ένα μήνυμα ελπίδας για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Για την ανάγκη να δηλώσει ότι είναι παρούσα και για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Η Aegean Oil, που διευθύνεται από τον αδελφό του Δημήτρη Μελισσανίδη, Ιάκωβο, έχει κατορθώσει μέσα σε μια δεκαετία να ελέγχει 600 πρατήρια και να κατακτήσει την πρώτη ουσιαστικά θέση στην αγορά καυσίμων, με μερίδιο 11% περίπου, μετά τα EΛΠE και τη Motor Oil, που έχουν δικά τους διυλιστήρια. Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ, η εταιρία αποκτά «ασπίδα προστασίας» στη διπλή επίθεση που δέχεται η αγορά καυσίμων από τους φόρους και την κρίση, η οποία έχει οδηγήσει χιλιάδες πρατήρια σε λουκέτο. Επίσης, ενισχύεται σημαντικά η θέση της και στον ανταγωνισμό.

Η πορεία αυτή της Aegean, ήταν αποτέλεσμα της ξέφρενης επιχειρηματικής ανόδου του Δημήτρη Μελισσανίδη, τόσο στον ελληνικό, όσο και στο παγκόσμιο χάρτη, έχοντας καταστεί πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παρόλο που δραστηριοποιείται όμως με τον όμιλο των εταιριών του σε όλο τον κόσμο, εγκατέστησε την έδρα των επιχειρήσεών του στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά.

Δυνατά «όπλα»

Δυνατά «όπλα» για την Aegean Oil αποτελούν οι εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο και την Αλεξανδρούπολη. Στον Ασπρόπυργο ο Δημήτρης Μελισσανίδης, έχοντας στόχο την κυριαρχία και στην ελληνική αγορά, εξαγόρασε από την αμερικανική πολυεθνική του χώρου των πετρελαιοειδών Cevron – Texaco τις εγκαταστάσεις. Οι οποίες διαθέτουν 21 δεξαμενές αποθήκευσης, συνολικής χωρητικότητας 32 εκατ. λίτρων, υπόγειο αγωγό που συνδέει απευθείας την εγκατάσταση με τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο, σύστημα ταυτόχρονης φόρτωσης τεσσάρων βυτιοφόρων οχημάτων και πρόσβαση στη θάλασσα με μια προβλήτα, με δυνατότητας ταυτόχρονης εξυπηρέτησης δύο δεξαμενοπλοίων. Μέσω αυτής της εγκατάστασης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσε ώθηση στα σχέδιά του για δραστηριοποίηση στην Αττική, την Πελοπόννησο και τη νησιωτική Ελλάδα, τα οποία επιτεύχθηκαν.

Ιδιαίτερα σημαντική και προφητική ήταν και η αγορά 100 στρεμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, για την επέκταση του σταθμού που λειτουργεί στο λιμάνι της περιοχής. Στόχος του είναι να παίξει σημαντικό ρόλο στον ανεφοδιασμό των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των πλοίων που διέρχονται από τα Δαρδανέλια και έχουν προορισμό την Μαύρη Θάλασσα. Έτσι ο Έλληνας εφοπλιστής... έπιασε θέση και στην Τουρκία, εξασφαλίζοντας αποθηκευτικούς χώρους στην Κωνσταντινούπολη, με χωρητικότητα 45.000 τόνων.

Οι επενδυτικές αυτές κινήσεις, σε συνδυασμό με τις στοχευμένες αγορές πρατηρίων, έφεραν ψηλά την Aegean Oil στην ελληνική αγορά καυσίμων, στην οποία, όπως εκτιμούν παράγοντες του χώρου, ενδέχεται να εμφανίσει συρρίκνωση, όσον αφορά τον αριθμό των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Κι αυτό, γιατί οι μικρότερες, που δεν έχουν τη δυνατότητα επενδύσεων, δεν φαίνεται να αντέξουν στην οικονομική κρίση και στη μείωση της κατανάλωσης.

Λογικά, αυτό το ενδεχόμενο θα δώσει την ευκαιρία στους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς να αυξήσουν τα μερίδιά τους, κόντρα στην οικονομική κρίση. Και ο πιο αποφασισμένος από όλους αποδεικνύεται ο Δημήτρης Μελισσανίδης, βάζοντας, κόντρα στην κρίση, 25 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Oil.

Αποδίδει το big deal της Aegean Marine στην Αίγυπτο

Η επιθετική στρατηγική που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ήταν η καλύτερη τακτική για να δημιουργηθεί ο κολοσσός των πέντε θαλασσών. Όταν τον Δεκέμβριο του 2006, η Aegean Marine Petroleum χτύπησε την πόρτα του NYSE, είχε παρουσία σε μόλις πέντε κέντρα ανεφοδιασμού καυσίμων. Σήμερα η Aegean Marine, που είναι η «ναυαρχίδα» της «αυτοκρατορίας» του Δημήτρη Μελισσανίδη, αξίας 6 δισ. δολαρίων, εξυπηρετεί πλοία σε περισσότερα από 50 λιμάνια, με 20 και πλέον σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων, έχοντας στην ιδιοκτησία της 80 νεότευκτα πλοία διπλού τοιχώματος.

Τα μεγάλα deals είναι στο ποντιακό αίμα του Δημήτρη Μελισσανίδη. Το τελευταίο που έκλεισε το 2011 και τάραξε τα νερά της παγκόσμιας ναυτιλίας, ήταν στην Αίγυπτο, όπου εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της Exxon Mobil. Με το συγκεκριμένο big deal στόχευε να κερδίσει γενναία μερίδια της αγοράς καυσίμων, στην είσοδο της Διώρυγας του Σουέζ. Και δεν έπεσε έξω. Παρά τις ταραχές στη χώρα των Φαραώ, ο σταθμός της Aegean Marine δεν επηρεάστηκε. Αντίθετα μάλιστα, είχε αυξημένη κίνηση και, όπως εκτιμούν ναυτιλιακοί παράγοντες και αυτό το εγχείρημα του Δημήτρη Μελισσανίδη απέδωσε. Όπως αποδίδει και το δεύτερο σημαντικό deal του 2011 της Aegean Marine στον Παναμά, όπου έχει αναλάβει δύο εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων.

Πηγή: dealnews

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags