Στην ουσία πρόκειται για Βλάχους ελληνικής καταγωγής που επί σειρά ετών η εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας επιδιώκει να τους «ρουμανοποιήσει». Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, Κυριάκο Βελόπουλο, πρόκειται για ιδιαιτέρως προκλητική συμπεριφορά αφού ο ρουμάνος υπουργός ζήτησε και πήρε διαβεβαιώσεις από τον Σκοπιανό ομόλογο του «περί της δυνατότητας προσβάσεως στην εκπαίδευση, στην μητρική γλώσσα(;) της βλάχικης μειονότητας» στο σκοπιανό κρατίδιο.
Ο κ. Βελόπουλος υπέβαλλε ερώτηση στη βουλή απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα από τον οποίο έλαβε την εξής απάντηση: « το ΥΠΕΞ παρακολουθεί και καταγράφει τη προσπάθεια ρουμανοποίησης του βλάχικου μειονοτικού στοιχείου και αναλαμβάνει δράσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σχετική προπαγάνδα. Η ελληνική κυβέρνηση παρέχει στους βλάχικους συλλόγους στην ΠΓΔΜ υποτροφίες για τα ελληνικά ΑΕΙ, φιλοξενία βλαχόφωνων παιδιών και θερινά προγράμματα κατασκηνώσεων στη χώρα μας.
Το ερώτημα έγκειται στο κατά πόσο το ελληνικό κράτος προστατεύει και διασφαλίζει την ελληνικότητα των μειονοτήτων και με ποιο τρόπο τη στιγμή που το ρουμανικό κράτος ευθαρσώς οικειοποιείται την ελληνική μειονότητα και την ταυτολογεί ως ρουμανική.
ΠΗΓΗ: www.newstoday.gr
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο