Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά με την προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν τους δύο ποδηλατικούς άξονες της πόλης και την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Η Θεσσαλονίκη πάλι τιμά την ημέρα παραδίδοντας κεντρικούς δρόμους της σε πεζούς και ποδηλατιστές.

Ποδηλατοδρομίες και πεζοπορίες πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορωπίου, Ιωαννίνων, Τριπόλεως, Κιλκίς, Χανίων κ.α.

Το μήνυμα της ημέρας είναι σαφές: Η Ευρώπη σήμερα λέει «όχι» στο αυτοκίνητο και «ναι» στη βιώσιμη εναλλακτική κινητικότητα, που προσφέρουν το ποδήλατο, το περπάτημα και τα ΜΜΜ -όταν δεν απεργούν- απαιτώντας λιγότερη ρύπανση, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, λιγότερα τροχαία ατυχήματα. Η Ευρώπη σήμερα απαιτεί, καθαρότερο περιβάλλον, εξοικονόμηση φυσικών πόρων, περισσότερο δημόσιο χώρο, και μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της.

Το μήνυμα καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης, αφού αν αναλογιστεί κανείς, τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά και τη συντήρησή ενός αυτοκινήτου, τα ασφάλιστρα, τα τέλη κυκλοφορίας, το κόστος των φθορών και το κόστος των καυσίμων, για να λάβει τελικά σε αντάλλαγμα ατελείωτες ώρες μποτιλιαρίσματος, καθώς και καθημερινής ψυχικής και σωματικής φθοράς, οδηγείται εύκολα στο συμπέρασμα ότι η μετακίνηση με αυτοκίνητο μέσα στην πόλη σήμερα, δεν είναι απλώς μία αλόγιστη σπατάλη χρημάτων, χρόνου και ενέργειας, αλλά παραφροσύνη.