Στην προηγούμενη εκπομπή Monitor ασχοληθήκαμε με την πώληση Bayraktar από την Τουρκία στην Ουκρανία και πως η Άγκυρα καταφέρνει να ξεγλυστρά χωρίς να διαταράσσει, επί του παρόντος, τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Στο αποψινό επεισόδιο επικεντρωνόμαστε στη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου του Ευκείνου Πόντου.

Ο επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας αναλύει στο Monitor τα διδάγματα της απώλειας του «Moskva» για την Ελλάδα και το Αιγαίο.

Τι συνέβη όμως με το θρυλικό καταδρομικό;

Στις 13 Απριλίου 2022 η ναυαρχίδα του Στόλου του Ευκείνου Πόντου του Ρωσικού Ναυτικού, που πρωταγωνίστησε πριν από λίγες εβδομάδες στο περιστατικό του Φιδονησίου, δέχτηκε διπλό χτύπημα από ουκρανικούς πυραύλους Neptune και βυθίστηκε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, στο «Moskva», το οποίο μετέφερε μέγαλο αριθμό αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών πυραύλων, ξέσπασε πυρκαγιά εξαιτίας έκρηξης πυρομαχικών και κατά τη ρυμούλκησή του προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης, ενώ είχε εκκενωθεί από προσωπικό, βυθίστηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Η αντίδραση της Ρωσίας με πλήγμα σε εργοστάσιο που φτιάχνει πυραύλους Neptune αποτέλεσε επιβεβαίωση, ότι το καταδρομικό υπέστη σοβαρές ζημιές, επειδή χτυπήθηκε από τους Ουκρανούς και όχι λόγω πυρκαγιάς. Μάλιστα φωτογραφίες που διέρρευσαν στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά το χτύπημα στο «Moskva», δείχνουν το πλοίο να έχει πάρει κλήση ενώ φλέγεται με τις καιρικές συνθήκες να μην ανταποκρίνονται στο ρωσικό σενάριο.

Δείτε το βίντεο: