Ο μέγας Γερμανός οδήγησε τους Ντάλας Μάβερικς στον τίτλο του ΝΒΑ ποδοπατώντας καθ' οδόν τις φιλοδοξίες του Κόμπι και του Λεμπρόν Τζέιμς.

Κέρδισε τον τίτλο του MVP των τελικών και γνώρισε προσωπική δικαίωση, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα αυτό που η απέναντι άκρη του Ατλαντικού δυσκολεύεται να αποδεχτεί: ο Ευρωπαίος μαθαίνει τα βασικά του αθλήματος πολύ καλύτερα από το μέσο αμερικανάκι.
Ο κανoνας δεν είναι απαράβατος, αλλά ενίοτε ισχύει και σε χώρες όπου το μπάσκετ είναι «αστερίσκος». Εκείνες που το καλλιεργούν σε βάθος στέλνουν πλέον καραβιές παικτών στο ΝΒΑ.

Οι Ελληνες, βέβαια, τα... κάνουν κρεμαστάρια. Αλλος δεν αντέχει τον τρόπο ζωής των Αμερικανών, άλλος ισχυρίζεται ότι είναι ανεπαρκής, άλλος προτιμά να είναι πρώτος στο χωριό και όλοι μαζί ξενυχτούν για να δουν στην τηλεόραση Νοβίτσκι, Μπαρνιάνι, Ρούμπιο και τους αδελφούς Γκασόλ.

Απομένει να δούμε ποια αγορά θα τους απορροφήσει, όταν καταρρεύσει η εύθραυστη οικονομία του ελληνικού μπάσκετ. Θα κοιτάξουν προς το ΝΒΑ ή θα βολευτούν με τη σιγουριά της Ευρωλίγκας;

Πίσω από τον ασύγκριτο Νοβίτσκι τερμάτισε δεύτερος στην ψηφοφορία ο Ισπανός Χουάνκι Ναβάρο, με τρίτο τον «Σκοπιανό» από τη Λουιζιάνα Μπο ΜακΚάλεμπ. Αμφότεροι εξαργύρωσαν τα κατορθώματά τους στη Λιθουανία, όπου μοιράστηκαν τους προβολείς.
Στη δεκaδα στριμώχτηκαν άλλοι έξι παίκτες που διέπρεψαν στο Ευρωμπάσκετ (Π. Γκασόλ, Κιριλένκο, Πάρκερ, Σαβάνοβιτς, Μπατούμ, Μ. Γκασόλ) και ένας, μοναδικός, που το σνόμπαρε. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Μπορεί να αγνόησε το κάλεσμα της Εθνικής Ελλάδας, αλλά πήρε στους ώμους του ολόκληρο Παναθηναϊκό και του έδειξε τον δρόμο προς την αίθουσα του ευρωπαϊκού θρόνου, καταστρέφοντας το πάρτι του Ναβάρο και των αλαζονικών συνοδοιπόρων του. Ηταν ο MVP της Ευρωλίγκας, ο καλύτερος αμυντικός της χρονιάς, ο απρόθυμος σούπερ σταρ που προτιμά το ημίφως από τους προβολείς.

Εάν μάλιστα είχε παίξει στο Ευρωμπάσκετ, μπορεί να έπαιρνε τη θέση του ΜακΚάλεμπ ή και του Ναβάρο στο βάθρο της FIBA. Τι λέτε, δεν θα κέρδιζε ευρωπαϊκό μετάλλιο η Εθνική μας, εάν είχε έναν ετοιμοπόλεμο και πρόθυμο Διαμαντίδη καθισμένο στο τιμόνι της;
Να γιατί άρχισε εσχάτως να συχνάζει στο ΟΑΚΑ ο Ηλίας Ζούρος.

Πηγή: sday.gr