Σε απόγνωση βρίσκονται οι τοπικές αρχές και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στον Έβρο, καθώς το Δέλτα του ποταμού αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Τα άγρια άλογα της περιοχής, ένα από τα πιο εμβληματικά είδη του υγροβιότοπου, κινδυνεύουν να αφανιστούν λόγω της λειψυδρίας και της αυξανόμενης υφαλμύρωσης του νερού.

Η δραματική υποχώρηση του γλυκού νερού στο Δέλτα αποδίδεται κυρίως στην εκτροπή της ροής του ποταμού από την Τουρκία, όπου φράγματα συγκρατούν σημαντικές ποσότητες για την άρδευση καλλιεργειών, κυρίως ορυζώνων. Αποτέλεσμα είναι η εισροή θαλασσινού νερού στο Δέλτα, καθιστώντας ακατάλληλα τα λιμναία ύδατα για κατανάλωση από την τοπική πανίδα.

Νεκρά άλογα για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι

Οι εικόνες που έρχονται από τη νησίδα του Έβρου προκαλούν σοκ: νεκρά άλογα εντοπίζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με ντόπιους και βουλευτές να καταγγέλλουν εγκατάλειψη και απουσία συστηματικής φροντίδας. Η Άννα Κωνσταντινίδου, επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντοπιστεί δύο νεκρά άλογα, χωρίς ακόμη να έχουν διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια θανάτου.

«Το νερό είναι τόσο αλμυρό που δεν μπορούν να το πιουν τα ζώα. Μαζί με τον Δήμο και την Πυροσβεστική μεταφέρουμε νερό καθημερινά, αλλά η προσπάθεια είναι τεράστια και τα μέσα περιορισμένα», τονίζει.

Καταγγελίες για αδράνεια – Άδειες οι δεξαμενές νερού

Αγανάκτηση επικρατεί και μεταξύ των κατοίκων, που κάνουν λόγο για αδιαφορία των αρμόδιων φορέων. «Οι δεξαμενές είναι άδειες, η υδροφόρα στην απέναντι όχθη. Τα άλογα ψάχνουν απεγνωσμένα για νερό και δεν βρίσκουν. Η κατάσταση είναι τραγική και θα χειροτερέψει με τις υψηλές θερμοκρασίες», δηλώνει στο ethnos.gr ο Δημήτρης Μήρτσος, αλιέας στην περιοχή.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι παλιότερα υπήρχε φράγμα στον Νεραϊδότοπο, το οποίο κατέρρευσε το 2016 και δεν ξανακατασκευάστηκε, τονίζοντας πως μόνο μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ισορροπία στο οικοσύστημα του ποταμού.

Αγώνας δρόμου για την επιβίωση των άγριων αλόγων

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν την προσπάθεια διάσωσης. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, η Πυροσβεστική και περιβαλλοντικοί σύλλογοι, όπως το «Αινήσιο Δέλτα», έχουν αναλάβει τη μεταφορά καθαρού νερού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Φερών, Δημήτρη Κολγιώνη, προχωρά παράλληλα η κατασκευή μόνιμου δικτύου υδροδότησης, ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση για τα άγρια άλογα και τους κτηνοτρόφους.

Η κοινή απαίτηση ντόπιων και επιστημόνων είναι σαφής: άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας για καταγραφή του πληθυσμού των αλόγων, παροχή νερού και τροφής, και συνολικός σχεδιασμός για τη διατήρηση του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Δέλτα.

Όπως προειδοποιούν όσοι ζουν καθημερινά τον παλμό της περιοχής, αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση, τα άγρια άλογα του Έβρου κινδυνεύουν να γίνουν παρελθόν.

Δείτε το ρεπορτάζ του Δέλτα Τηλεόραση: