Το ερωτηματολόγιο μπορούσε να απαντηθεί μέσα από τρεις επιλογές οι οποίες δίνονταν με κάθε ζήτημα να χαρακτηρίζεται ως αποδεκτό, μη αποδεκτό ή να απορρίπτεται τελείως ως θέμα που δεν συνδέεται με την ηθική.

Οκτώ ήταν τα βασικά θέματα στα οποία απάντησαν οι συμμετέχοντες: Εξωσυζυγικές υποθέσεις, τυχερά παιχνίδια, ομοφυλοφιλία, άμβλωση, προγαμιαίο σεξ, κατανάλωση αλκοόλ, διαζύγιο, και η αντισύλληψη, ενώ να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα αφορούν στο 2013. Μεταξύ των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών χωρών και η Ελλάδα. Δείτε τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα οκτώ αυτά ζητήματα:

Εξωσυζυγικές σχέσεις
Στην Ελλάδα το 79% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι μη αποδεκτές, το 5% πως είναι και το υπόλοιπο 12% πως δεν τις θεωρεί ζήτημα ηθικής. Ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης το ποσοστό που σημειώθηκε από τις αρνητικές απαντήσεις ήταν το υψηλότερο.

Άμβλωση
Το 54% των Ελλήνων απάντησε πως οι αμβλώσεις δεν είναι αποδεκτές, το 16% πως είναι και μόλις το 11% πως δεν αποτελούν κριτήριο ηθικής.

Τζόγος
Στην Ελλάδα το 52% θεωρεί πως ο τζόγος δεν είναι αποδεκτός, το 7% πως είναι και το υπόλοιπο 37% πως δεν είναι ζήτημα ηθικής. Τα υψηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων προήλθαν από την Ιαπωνία ενώ δεύτερη έρχεται η Γαλλία.

Ομοφυλοφιλία
Στην Ελλάδα το 45% των ερωτηθέντων την αξιολόγησε αρνητικά, το 24% την χαρακτήρισε αποδεκτή συμπεριφορά και το 24% την έθεσε εκτός συζήτησης περί ηθικής ενώ υπήρξαν και κάποιοι που δεν απάντησαν στην ερώτηση.

Αλκοόλ
Στην Ελλάδα το 23% του έδωσε αρνητική ψήφο, το 22% το θεωρεί αποδεκτό και το 47% δεν το θέτει καν σαν ζήτημα που συνδέεται με αυτή.

Διαζύγιο
Οι Έλληνες θεωρούν πως τα διαζύγια είναι μη αποδεκτά σε ποσοστό 19%, το 42% τα αποδέχεται και το 28% δεν τα αξιολογεί καν σαν κριτήριο ηθικής.

Χρήση αντισυλληπτικών
Στην Ελλάδα το 14% εξακολουθεί να τη θεωρεί ανήθικη πρακτική, το 45% την αποδέχεται και το 33% δεν την αξιολογεί σαν κριτήριο ηθικής.

Προγαμιαίο σεξ
Στην Ελλάδα το 11% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν το θεωρεί αποδεκτό, το 27% πως δεν το θεωρεί ζήτημα ηθικής και το 59% το αποδέχεται.
Να σημειωθεί πως σε γενικές γραμμές, ανά τον κόσμο, τα τυχερά παιχνίδια, η ομοφυλοφιλία, το διαζύγιο, η χρήση αντισυλληπτικών και η άμβλωση θεωρούνται απαράδεκτα από το μεγαλύτερο αριθμό των ερωτηθέντων. Στον αντίποδα, πολλοί που θεωρούν το προγαμιαίο σεξ και την κατανάλωση αλκοόλ απαράδεκτα.

Πηγή: protothema.gr